1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Norsk humle, klon 4, 5, 17 og 21

En tråd i 'Råvarer' startet av HenningPP, 12 Jul 2016.

  1. HenningPP

    HenningPP
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Efferus selger frø til fire norske humleplanter - klon 4, 5, 17 og 21. Alle er klonet frem av Bioforsk og har opphav ulike steder i landet (http://efferus.no/Humulus lupulus.html). Jeg har forsøkt å søke på nett etter smaksnotater fra folk som har prøvd å brygge øl på disse humlene, men har ikke funnet noe nyttig.

    Er det noen her inne som har prøvd å brygge med disse humlesortene - evt. vet om ressurser på nett?
     
  2. Oberstbräu

    Oberstbräu
    Expand Collapse
    Fylkesstyre

    Ser at de selger "barrot". Det er klonede planter - ikke frø. Heldigvis, ellers hadde det blitt andre sorter.
     
  3. HenningPP

    HenningPP
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Du har rett, Oberst. Ble lurt av at det hele lå under "Frø"-seksjonen på Efferus.no. :)

    Men er det noen som vet hva slags smak/aroma de forskjellige humlene gir - og IBU-nivå? Det er nesten litt rart at Bioforsk har lagt såpass med ressurser i dette, uten å fortelle oss om egenskapene til disse fremklonede norske humlevariantene...
     
  4. Hansern

    Hansern
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Her bør det vel tilføyes at ingen humleprodusenter angir ''IBU'' -nivået i humlene sine.
    De angir mengden av forskjellige syrer (alfa- og beta) og oljer.
    Ser det som helt naturlig at Bioforsk ikke ønsker å bruke ressurser på slikt på nåværende tidspunkt i undersøkelsene.

    Når det gjelder smak/aroma så er det vel bare utstrakt brygging som kan si noe om det. Noe som nok ikke er innenfor Bioforsk sitt fagområde :)
     
  5. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesleder Oslo
    Fylkesstyre

    Syntes å huske at Mette Thomsen viste dette på hjemmebryggerhelgen. Noen som fikk foredraget?
     
  6. glennrlie

    glennrlie
    Expand Collapse
    Moderator

    Bosted:
    Svarstad
    Jeg la ut de forededragene jeg fikk tak i etter helgen her på forumet, men husker ikke hvor (ligger i hvert fall ikke i hjemmebryggerhelgen-tråden). Mulig de forsvant etter nedetiden for et par helger siden? Har de på en PC hjemme, så kan laste opp når jeg kommer tilbake fra ferie.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    JanRune og msevland liker dette.
  7. HenningPP

    HenningPP
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Bioforsk nærmer seg slutten på et 3 år langt forskningsprosjekt kalt "Norsk malt, humle og urter", smaken av norsk øl: http://www.bioforsk.no/ikbViewer/page/tjenester/prosjekt?p_document_id=111222. Det skapes således en forventing om at smak i det minste er én faktor i arbeidet med å finne og fremdrive norske ølingredienser

    En del av klonene som er blitt fremdrevet er nå kommersielt tilgjengelig, om enn i bitteliten skala. I den anledning synes jeg ikke det er urimelig å spørre hva slags smak/aroma vi kan forvente.

    Kanskje noen av de som tidligere i år fikk humle i posten fra NIBIO kan dele litt av sine erfaringer med oss? (https://forum.norbrygg.no/threads/norsk-humle-og-malt-fra-bioforsk-deles-ut.27524/page-7)
     
  8. Petter F

    Petter F
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    20160713_230151.jpg
     
    HenningPP liker dette.
  9. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesleder Oslo
    Fylkesstyre

    Vurderte å legge denne ut, men det er ingen av dem han etterspør i første post :)
     
  10. BrewBoy

    BrewBoy
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Fant denne;
    Norske humler.jpg
     
    HenningPP, JanRune og msevland liker dette.

Del denne siden