norske gjærstammer

kom tilfeldigvis innen en artikkel an The Beerhunter som handlet om gjærstammer fra Vossområdet. Er det noen som vet noe mer om dette? Er det mulig å få tak i slik gjær? Hvilke karrakteristika har gjæren osv.
 
Vossingene kaller gjæren for kveik og du kan sikkert få tak i den på de gårdene i Vossetraktene som brygger heimabrygg. Vossingene gjærer ut ølet sitt på høy temperatur (38 til 40 grader) i løpet av et par dager.
 
wow, har ikke hørt om så høye gjæringstemperaturer før, kan det være 28-30 heller? Trodde gjær begynte å takke for seg rundt 32 grader.
 
haha, var det eg tenkte, men ikke turte å si. men er det verdt å tenke på det som en norsk gjærstamme eller er det bare noe grøt bønder klæsser i brygget sitt fordi de ikkje vet bedre?
 
Tilbake
Topp