Ny Ølbrygger

Heisann,har snart "tømt" en batch med tjekkisk pilsner ekstraktsett i fra Europris........ og nå skal jeg sette 3 dunker til på rappen for å bygge meg opp et lager ,for dette var godt :)
Jeg har googlet litt både her på forumet og andre plasser før jeg begynte,så alt er fulgt til punkt og prikke,spesielt rengjøring.
Fremgangsmåten jeg brukte er den som stod i instruksjonene,bortsett i fra at etter litt googling her inne ble jeg veldig nysgjerrig på å prøve tørrhumling.
Når ølet var stablilt på hydrometeret tilsatte jeg 25 gram med saaz humle,som jeg lot stå i 5 dager før jeg flasket ølet og tilsatte karboneringsdrops.
Dette har gitt en "rund" god smak på ølet i forhold til uten (har sammenlignet) og ølet blir bare bedre og bedre.
Etterhvert vurderer jeg å prøve med 30 gram,men vil først se hvordan dette ølet utvikler se over tid.
 
Heisann,har snart "tømt" en batch med tjekkisk pilsner ekstraktsett i fra Europris........ og nå skal jeg sette 3 dunker til på rappen for å bygge meg opp et lager ,for dette var godt :)
Jeg har googlet litt både her på forumet og andre plasser før jeg begynte,så alt er fulgt til punkt og prikke,spesielt rengjøring.
Fremgangsmåten jeg brukte er den som stod i instruksjonene,bortsett i fra at etter litt googling her inne ble jeg veldig nysgjerrig på å prøve tørrhumling.
Når ølet var stablilt på hydrometeret tilsatte jeg 25 gram med saaz humle,som jeg lot stå i 5 dager før jeg flasket ølet og tilsatte karboneringsdrops.
Dette har gitt en "rund" god smak på ølet i forhold til uten (har sammenlignet) og ølet blir bare bedre og bedre.
Etterhvert vurderer jeg å prøve med 30 gram,men vil først se hvordan dette ølet utvikler se over tid.

Velkommen:).

Hva slags temperatur gjæret du på?
 
Velkommen, ja! Om tolv måneder har du gått opp 10 kilo i ølmage, er mangfoldige tusenlapper fattigere etter kjøp av utstyr, men er dog en lykkeligere mann!
 
Velkommen, ja! Om tolv måneder har du gått opp 10 kilo i ølmage, er mangfoldige tusenlapper fattigere etter kjøp av utstyr, men er dog en lykkeligere mann!

Legg så til at muligheten for brudd i et eventuelt samliv, gitt at samleveren ikke er like ølentusiastisk som deg, har økt kraftig. (Det kritiske punktet er ved kjøpet av det tredje kjøleskapet som anskaffes til ølrelaterte formål. Dette er en lovmessighet som bygger på solid empirisk materiale!)
 
Sist redigert:
Legg så til at muligheten for brudd i et eventuelt samliv, gitt at samleveren ikke er like ølentusiastisk som deg, har økt kraftig. (Det kritiske punktet er ved kjøpet av det tredje kjøleskapet som anskaffes til ølrelaterte formål. Dette er en lovmessighet som bygger på solid empirisk materiale!)

Jeg har fire. Er jeg trygg da?
 
Velkommen:).

Hva slags temperatur gjæret du på?
Har ligget i mellom 18-21 grader nå i vinter,fikk den ikke lenger ned enn 1010,denne siste er alt nede i 1008 og etter å ha tilsatt humle og flyttet den opp på kjøkkenbenken er det blitt mere liv igjen.
Skal flaske om 5 dager så får vi se om den kommer mere ned,det smaker uansett godt :)
Dunken står ca. 12 cm opp i fra gulvet på kjøkkenet på en platting jeg har lagd,men må muligens rydde til en annen plass på vinterstid for å få en jevnere temperatur.
 
Har et spørsmål til ang.refraktometer.
Har kjøpt et slikt,men etter jeg hadde satt dette ølet så jeg driver og eksperimenterer litt.
Virker som om når jeg bruker Brix skalaen på denne så får jeg målinger tilvarende Hydrometeret.
Eks.Original Brix 8 og current Brix 5 = current gravity på 1012 rundt 4 opp i forskjell fra hydrometer.
NB.har ikke fått målt original Brix da jeg ikke hadde refraktometeret da jeg satt ølet,så dette er sånn circus,men er dette riktig fremgangsmåte?
 
Har et spørsmål til ang.refraktometer.
Har kjøpt et slikt,men etter jeg hadde satt dette ølet så jeg driver og eksperimenterer litt.
Virker som om når jeg bruker Brix skalaen på denne så får jeg målinger tilvarende Hydrometeret.
Eks.Original Brix 8 og current Brix 5 = current gravity på 1012 rundt 4 opp i forskjell fra hydrometer.
NB.har ikke fått målt original Brix da jeg ikke hadde refraktometeret da jeg satt ølet,så dette er sånn circus,men er dette riktig fremgangsmåte?

Skjønte ikke helt spørsmålet. Menuansett å må du konvertere rekraktometermåling som er tatt i gjørende vørter.

4 poeng er et veldig stort avvik btw og er ikke noe du kan bruke hvis du flasker.
 
Skjønte ikke helt spørsmålet. Menuansett å må du konvertere rekraktometermåling som er tatt i gjørende vørter.

4 poeng er et veldig stort avvik btw og er ikke noe du kan bruke hvis du flasker.
Dette er et ekstrakt øl og jeg hadde enda ikke fått refraktometeret før flere dager etter det var satt så derfor litt ca.
Men spørsmålet er egentlig om original Brix og Current brix = current gravity er den kalkulatoren jeg skal bruke?
Kalkulatoren er nr.2 i fra toppen.
http://www.northernbrewer.com/learn/resources/refractometer-calculator/
 
Ja det er den. Men hvis du skal måle FG så bruk hydrometer. Den konverteringen der gir deg en ballpark, men ikke nøyaktig nok over flere batcher til at du vil stole på den for et presist tall.
 
Ja det er den. Men hvis du skal måle FG så bruk hydrometer. Den konverteringen der gir deg en ballpark, men ikke nøyaktig nok over flere batcher til at du vil stole på den for et presist tall.
Hadde egentlig bare tenkt å bruke den underveis,tar uansett både OG og FG med hydrometer,men gøy med litt dingser også :)
 
Er det ikke sånn at refraktometeret kun egentlig kan brukes før det utvikles alkohol? Alkoholen vil påvirke brytningen av lyset slik at avlesningen blir feil?
 
Tilbake
Topp