Hei! Supert forum dette her! Jeg leser og leser.. alltid noen nye spennende spor å følge! :innlegg:
Starta med å sette Tomtebrygg (familietradisjon) med 1,5 kg sukker, 15 liter vann (kokt) og 1 pose Idun tørrgjær. (11.desember 08)
Etter å ha tappa halvparten på flasker dagen etter, ville jeg leke litt med resten. Tilsatte en blanding av kokt vann, 1 glass Moss maltekstrakt og for å få litt mere futt tilsatte jeg en pose av gjæren "Brewferm Blanche" (fra vinogbar). Nå ca 12 liter i alt.
Har beregnet en teoretisk samlet OG til ca 1,045. 21. desember målte jeg SG til 1,005! Kjenner tydelig smaken av alkohol. Prosenten skulle ligge over 5?
Smaken er ikke særlig fyldig, men har en syrlig smak (som de fleste her sikkert kunne fortalt meg på forhånd. Ikke vond, men litt tynn øl-smak og litt for kraftig syrlighet. Jeg prøvde å blande i litt sukker, og smaken ble straks bedre! (Fikk litt forhåpninger til at det skal kunne bli et ok debut-øl. Med litt godvilje minner det litt om et billig hveteøl..
Tomtebrygg-ekstraktet inneholder noe humle, men ikke nok. Jeg tenkte å reise innom Vinogbar på Lillestrøm og kjøpe noe førstehjelp til øllet ("Prøveøl 2008").
Har lurt på å tilsette noe humlesmak - hvordan gjør jeg det på dette stadiet? Ekstrakt, olje, te?
Hva med sukker? Kan jeg tilsette noe til karbonering som ikke forgærer fullstendig, så jeg får en god sødme i øllet? Litt mere maltsmak hadde nok heller ikke skadet. Hva med kunstig sukker, er det helt bannlyst? Jeg liker egentlig ikke light-brus, så det er nok ingen god idé.. Har de det på apoteket? eller brukes bare suketter, de inneholder cyklamat og sakkarin.
Konklusjonen er at jeg mangler malt, humle og kullsyre.. er det egentlig øl jeg lager?!?
Bør jeg vente ennå noen dager for at øllet skal klarne mere? Det plopper fortsatt litt i låsen. Reiser nå bort noen dager i jula.. er tilbake før nyttår. Er det effektivt å bruke Irish Moss eller annet til klarning?
Utover å klarne, kan jeg ha noe igjen for at øllet står og "modner" i gjæringskaret noen dager? Kan det stå opp mot 3-4 uker i alt uten problemer hvis det fortsatt putrer litt? Det har desværre stått på et bord på badet, ca 20-22 grader. Har lært denne uvanen fra vinbrygging i familien tidligere. Vil prøve kjellerboden neste gang! Mørkt og ca 12-15 grader. JEg har flyttet gjæringsballongen til boden i dag 22.desember.
Et alternativ jeg også var inne på var å dekke over den litt syrlige smaken med ingefær! Jeg er glad i sterk ingefærsmak i ginger beer, så det har potensiale til å kamuflere øvrige smakskomponenter. Hvordan kunne man tilsette ingefærsmak på dette stadiet? Har kjøpt ca 100 gram ingefærrot. Mulighetene er å ekstrahere i sprit, eller å koke det med litt vann og så tilsette sammen med karboneringssukkeret i omstikkingen.. evt bare mose den i foodprocessoren og varme i mikroen for å sterilisere, og så blande partiklene i. Bundaberg Ginger beer skryter av å ha ekte ingefærgrums på flaskene, og det smaker godt!
Er pH-justering en mulighet for å dempe syrligheten? Med hva?
Andre tips jeg burde tenke over før jeg begår neste feiltrinn?
PS - Er allerede veldig glad i den nye hobbyen min, selv om jeg ikke har begynt ordentlig ennå! Lover bra! Prøver også å få med kjæresten til å bli litt interessert. Ikke helt håpløst, men heller ikke hva jeg kaller entusiastisk interesse fra den kanten. Men etter å ha sett bilder her inne på forumet av hjemme-bryggerier og -barer samt at jeg har lest om litt motvillighet hos partneren til noen av dere - så har jeg allerede nå sikret meg lov til å få et eget rom til brygging når vi en gang flytter i noe større! Synes nå det hadde vært hyggelig å dele denne hobbyen med samboeren.. (Har meldt meg selv inn i Norbrygg, lurte på å melde henne inn som en liten ekstra julegave..
Starta med å sette Tomtebrygg (familietradisjon) med 1,5 kg sukker, 15 liter vann (kokt) og 1 pose Idun tørrgjær. (11.desember 08)
Etter å ha tappa halvparten på flasker dagen etter, ville jeg leke litt med resten. Tilsatte en blanding av kokt vann, 1 glass Moss maltekstrakt og for å få litt mere futt tilsatte jeg en pose av gjæren "Brewferm Blanche" (fra vinogbar). Nå ca 12 liter i alt.
Har beregnet en teoretisk samlet OG til ca 1,045. 21. desember målte jeg SG til 1,005! Kjenner tydelig smaken av alkohol. Prosenten skulle ligge over 5?
Smaken er ikke særlig fyldig, men har en syrlig smak (som de fleste her sikkert kunne fortalt meg på forhånd. Ikke vond, men litt tynn øl-smak og litt for kraftig syrlighet. Jeg prøvde å blande i litt sukker, og smaken ble straks bedre! (Fikk litt forhåpninger til at det skal kunne bli et ok debut-øl. Med litt godvilje minner det litt om et billig hveteøl..
Tomtebrygg-ekstraktet inneholder noe humle, men ikke nok. Jeg tenkte å reise innom Vinogbar på Lillestrøm og kjøpe noe førstehjelp til øllet ("Prøveøl 2008").
Har lurt på å tilsette noe humlesmak - hvordan gjør jeg det på dette stadiet? Ekstrakt, olje, te?
Hva med sukker? Kan jeg tilsette noe til karbonering som ikke forgærer fullstendig, så jeg får en god sødme i øllet? Litt mere maltsmak hadde nok heller ikke skadet. Hva med kunstig sukker, er det helt bannlyst? Jeg liker egentlig ikke light-brus, så det er nok ingen god idé.. Har de det på apoteket? eller brukes bare suketter, de inneholder cyklamat og sakkarin.
Konklusjonen er at jeg mangler malt, humle og kullsyre.. er det egentlig øl jeg lager?!?
Bør jeg vente ennå noen dager for at øllet skal klarne mere? Det plopper fortsatt litt i låsen. Reiser nå bort noen dager i jula.. er tilbake før nyttår. Er det effektivt å bruke Irish Moss eller annet til klarning?
Utover å klarne, kan jeg ha noe igjen for at øllet står og "modner" i gjæringskaret noen dager? Kan det stå opp mot 3-4 uker i alt uten problemer hvis det fortsatt putrer litt? Det har desværre stått på et bord på badet, ca 20-22 grader. Har lært denne uvanen fra vinbrygging i familien tidligere. Vil prøve kjellerboden neste gang! Mørkt og ca 12-15 grader. JEg har flyttet gjæringsballongen til boden i dag 22.desember.
Et alternativ jeg også var inne på var å dekke over den litt syrlige smaken med ingefær! Jeg er glad i sterk ingefærsmak i ginger beer, så det har potensiale til å kamuflere øvrige smakskomponenter. Hvordan kunne man tilsette ingefærsmak på dette stadiet? Har kjøpt ca 100 gram ingefærrot. Mulighetene er å ekstrahere i sprit, eller å koke det med litt vann og så tilsette sammen med karboneringssukkeret i omstikkingen.. evt bare mose den i foodprocessoren og varme i mikroen for å sterilisere, og så blande partiklene i. Bundaberg Ginger beer skryter av å ha ekte ingefærgrums på flaskene, og det smaker godt!
Er pH-justering en mulighet for å dempe syrligheten? Med hva?
Andre tips jeg burde tenke over før jeg begår neste feiltrinn?
PS - Er allerede veldig glad i den nye hobbyen min, selv om jeg ikke har begynt ordentlig ennå! Lover bra! Prøver også å få med kjæresten til å bli litt interessert. Ikke helt håpløst, men heller ikke hva jeg kaller entusiastisk interesse fra den kanten. Men etter å ha sett bilder her inne på forumet av hjemme-bryggerier og -barer samt at jeg har lest om litt motvillighet hos partneren til noen av dere - så har jeg allerede nå sikret meg lov til å få et eget rom til brygging når vi en gang flytter i noe større! Synes nå det hadde vært hyggelig å dele denne hobbyen med samboeren.. (Har meldt meg selv inn i Norbrygg, lurte på å melde henne inn som en liten ekstra julegave..