Oksydering ved å riste på lukket gjæringsspann?

LODO folk bes om å se vekk nå.

Er det noen fare for oksydering når man rister på et lukket gjæringsspann noen dager ut i gjæringen for å virvle opp gjæren?

Jeg skriver lukket, men det blir litt feil. Det går en blow off slange fra toppen ned i et glass med Starsan. Slangen er alltid under væsken, så den får aldri mulighet til å dra inn oksygen. Dessuten slipper ølet ut mer co2 når den blir ristet på så det dras heller ikke væske opp i slangen.

25L vørter i 35L bøtte.

Tenker og håper at all oksygen i toppen er tatt opp av gjæren eller presset ut sammen med co2.
 
Lite med oksygen i en dunk som har gjæret en stund.... Virvle i vei :)

Jeg gjorde det faktisk for litt siden. Engelsk alegjær som danner solid gjærkake kan faktisk trenge å få gjæren "slått ned". Det er ikke første gangen jeg har gjort dette med Wyeast1318. Den blei stående litt for kjølig etter at den mest aktive gjæringa var over, og da kan den lett glemme at den ikke er ferdig med jobben:).

Nå klukker den hyggelig igjen. Og jeg er ikke engstelig for å ha blandet inn oksygen.
 
Jeg gjorde det faktisk for litt siden. Engelsk alegjær som danner solid gjærkake kan faktisk trenge å få gjæren "slått ned". Det er ikke første gangen jeg har gjort dette med Wyeast1318. Den blei stående litt for kjølig etter at den mest aktive gjæringa var over, og da kan den lett glemme at den ikke er ferdig med jobben:).

Nå klukker den hyggelig igjen. Og jeg er ikke engstelig for å ha blandet inn oksygen.
Hvilken temperatur bruker du på 1318?
Min old ale stoppet litt tidlig synes jeg
Ned til 1024 fra 1072.
Startet på 18. Så 19 og 20 den 5 dagen kanskje (etter hukommelsen) før gjæring på ca 22 grader i 9-10 dager.
 
Hvilken temperatur bruker du på 1318?
Min old ale stoppet litt tidlig synes jeg
Ned til 1024 fra 1072.
Startet på 18. Så 19 og 20 den 5 dagen kanskje (etter hukommelsen) før gjæring på ca 22 grader i 9-10 dager.

Jeg starter gjerne på 17, og så får den som regel gå til 18/19 for hovedgjæringa. Så er det litt kritisk, siden jeg ikke styrer elektronisk. Hvis den ser sitt snitt til å senke temperaturen etter at den mest aktive fasen er over, kan det hende at den mer eller mindre stopper opp. Så det gjelder å få satt den i romtemperatur for å ta ut de siste poengene.

Du har 65% utgjæring der, og det er helt klart lite, sjøl om dette er et øl som skal ha litt sødme. Men om du meska veldig høyt, så kanskje likevel? Hvordan smaker det?
 
Jeg starter gjerne på 17, og så får den som regel gå til 18/19 for hovedgjæringa. Så er det litt kritisk, siden jeg ikke styrer elektronisk. Hvis den ser sitt snitt til å senke temperaturen etter at den mest aktive fasen er over, kan det hende at den mer eller mindre stopper opp. Så det gjelder å få satt den i romtemperatur for å ta ut de siste poengene.

Du har 65% utgjæring der, og det er helt klart lite, sjøl om dette er et øl som skal ha litt sødme. Men om du meska veldig høyt, så kanskje likevel? Hvordan smaker det?
Står til karbonering nå. I fat. Tilsatte 5dl vørter i 12 liters fat med spundingventil
 
Tilbake
Topp