Oktoberfestøl?

hei,
Var nylig i Polen og fikk servert det et mikrobryggeri kalte oktoberfestølet sitt. Det minnet om en pils men med fargen til en IPA og en sødme på ettersmaken som var fantastisk god. Har prøvd å søke litt på dette og sitter igjen med det en profil som jeg tror passer for en märzen. Høres det riktig ut? er dette søte typisk for denne type øl eller må jeg belage meg på å tilsette noko attåt? Og ikke minst, lar det seg lages med ale gjæring? (Sliter litt med å oppnå lave temperaturer)

Christer
 
Det er en lager, men prøv med 34/70-gjær (saflager W34/70, WLP-830, Wyeast 2124) på 18 grader eller lavere om du får til det. Den vil bli noe fruktigere pga den relativt høye temperaturen, men du vil ikke få usmaker. Hev temperaturen til 22 grader mot slutten for å bli kvitt evt diacetyl. Det bør bli en god "hybrid-Märzen".
 
Oktoberfest var vel opprinnelig Märzen, men i våre dager serveres det stort sett Helles i Bayern. Men den du fikk i Polen høres vel mest ut som en Märzen. Fantastisk godt øl, som krever ganske lang lagring. Du kan ikke bruke ale-gjær, dessverre. Da må du lage en Kölsch-type.
 
Jeg har forsøkt meg på en relativ enkel mørk Märzen. Brygget 20. juli og servert 22. oktober, brukte rehydrert 34/70 og en liten starter med WLP820. Tre meskesteg + utmesk, koketid 90 min. Gjæret på rundt 10 grader i drøyt fire uker, før jeg heva temperaturen til 15 grader et par dager. Droppa racking og kjørte rett på flasker, sukkerlake med ca 6 g/liter. Karbonert i ca ei uke på 24 grader. Deretter lagra på rundt 3,5 grader. Var litt bekymra for at den skulle være altfor fersk ved servering, men syntes det gikk fint. Unngikk åpenbare usmaker. Endte opp med i overkant av 2,5 kasser (0,33), har fortsatt i underkant av en kasse igjen. Ikke smakt på den på noen uker nå, hadde håpa at den kanskje kunne funke fint også i jula. Med tanke på at dette var første forsøk på en undergjæra (etter 7 år med hjemmebrygging), er jeg relativt godt fornøyd med den.

Ei utfordring var at jeg egentlig ikke helt visste hvordan den skulle være. Kan ikke huske at jeg har drukket annen Märzen enn Sam Adams, og det var vel i 2011 eller noe. Leste mye på div fora og BYO før jeg landa det jeg trodde måtte bli innafor i stilen. OG (1.064 kontra 1.060) og ABV ble litt i overkant (6,4 kontra 6,2), men det ble i alle fall noe som jeg likte. Da kan det nesten være samme om jeg traff på stilen. Nesten ;)

Malt: Pilsner, Vienna, Munich, Cara Munich II og Carafa II
Humler: Tettnanger og Mt Hood som bitterhumler, Saaz og Hallertauer Mittelfruh som aromahumler. IBU på 25.

Siden jeg foretrekker relativt lav bitterhet og gjerne en del maltfylde og -sødme, traff denne altså min gane på en behagelig måte. Ser fram til ny smaking etter ytterligere lagring.
Tipper at denne burde ha vært brygga en måned eller to tidligere.

Om jeg skal sammenligne med noe som er lettere tilgjengelig, må det nesten bli Münchener Dunkel / Bayer. Ikke helt ulik, men jeg synes ofte bayere har en slags syrlighet som jeg ikke fant igjen i mitt eget brygg.
 
Jeg har forsøkt meg på en relativ enkel mørk Märzen. Brygget 20. juli og servert 22. oktober, brukte rehydrert 34/70 og en liten starter med WLP820. Tre meskesteg + utmesk, koketid 90 min. Gjæret på rundt 10 grader i drøyt fire uker, før jeg heva temperaturen til 15 grader et par dager. Droppa racking og kjørte rett på flasker, sukkerlake med ca 6 g/liter. Karbonert i ca ei uke på 24 grader. Deretter lagra på rundt 3,5 grader. Var litt bekymra for at den skulle være altfor fersk ved servering, men syntes det gikk fint. Unngikk åpenbare usmaker. Endte opp med i overkant av 2,5 kasser (0,33), har fortsatt i underkant av en kasse igjen. Ikke smakt på den på noen uker nå, hadde håpa at den kanskje kunne funke fint også i jula. Med tanke på at dette var første forsøk på en undergjæra (etter 7 år med hjemmebrygging), er jeg relativt godt fornøyd med den.

Ei utfordring var at jeg egentlig ikke helt visste hvordan den skulle være. Kan ikke huske at jeg har drukket annen Märzen enn Sam Adams, og det var vel i 2011 eller noe. Leste mye på div fora og BYO før jeg landa det jeg trodde måtte bli innafor i stilen. OG (1.064 kontra 1.060) og ABV ble litt i overkant (6,4 kontra 6,2), men det ble i alle fall noe som jeg likte. Da kan det nesten være samme om jeg traff på stilen. Nesten ;)

Malt: Pilsner, Vienna, Munich, Cara Munich II og Carafa II
Humler: Tettnanger og Mt Hood som bitterhumler, Saaz og Hallertauer Mittelfruh som aromahumler. IBU på 25.

Siden jeg foretrekker relativt lav bitterhet og gjerne en del maltfylde og -sødme, traff denne altså min gane på en behagelig måte. Ser fram til ny smaking etter ytterligere lagring.
Tipper at denne burde ha vært brygga en måned eller to tidligere.

Om jeg skal sammenligne med noe som er lettere tilgjengelig, må det nesten bli Münchener Dunkel / Bayer. Ikke helt ulik, men jeg synes ofte bayere har en slags syrlighet som jeg ikke fant igjen i mitt eget brygg.
Har også en Märzen stående. Har ikke kommet lenger enn til gjæringskaret forløpig. Märzen er kanskje aller mest i slekt med Vienna lager – også et øl det er vel verdt å prøve seg på.
 
Har også en Märzen stående. Har ikke kommet lenger enn til gjæringskaret forløpig. Märzen er kanskje aller mest i slekt med Vienna lager – også et øl det er vel verdt å prøve seg på.
Det kan nok også stemme - har planer om en Vienna Lager SMaSH i nær framtid :)
 
Synes nåværende Helles er fantastisk gode, vanskelig å vite hva du smakte på var (gammeldags marzen eller helles?). Prøv å finne ut om bryggeriet og kanksje ta kontakt? Har en lignende 'mystery øl' som jeg ikke finner ut av (lokal lett sommer hvete øl fra amsterdam..noe syrlighet) som jeg ikke klarer finne ut av heller.
 
Tilbake
Topp