Øl i mat

Tenkte det hadde vært greit med en tråd hvor man kan dele matoppskrifter med øl i. Er det noen her som har bakt brød av mask? Så et innslag på NRK distriksnyheter hvor Kinn bryggeri gir masket til et bakeri.
Se link: http://tv.nrk.no/serie/distriktsnyheter-vestlandsrevyen/dkho99091213/12-09-2013#t=13m54s

Her er en brødoppskrift med Nøge-Ø øl:
http://www.matpaabordet.com/2012/02/lbrd-eller-ngne-brd.html

Video av hvordan man lager no knead bread:
http://www.matpaabordet.com/2011/01/no-knead-bread-bak-brd-i-helgen.html

God helg!

-Alexander
 
Ja, jeg har laget brød på mask og brukt Porter i sausen til stek

Mask smaker jo ikke så mye, alle godsakene havner jo i øllet :)
det bidrar bare med fiber så jeg ville ikke brukt no mer enn 25%

Har bakt godt brød med 1/4 mask og havregryn + hvetemel

Kjenner jeg angrer litt på at jeg kasta masken igår når jeg så det klippet :)
 
fish and chips :

fisk (torsk, lyr, sei eller lignende)
Deles opp i fine strimmler.
Dyppes i en blanding av : mjøl, øl, salt og bakepulver.
frityrkokes til hinnen har fått en gylennbrun farge,

Chips lager du av poteter i strimler, eller kjøpe chips.
dipp som tilbehør. majones, kokte egg, salt, pepper, og koriander :) nam nam

Oppskriften var vist i dag på "ettermiddagen" på tv2 :)
 
Per Marius skrev:
fish and chips :

fisk (torsk, lyr, sei eller lignende)
Deles opp i fine strimmler.
Dyppes i en blanding av : mjøl, øl, salt og bakepulver.
frityrkokes til hinnen har fått en gylennbrun farge,

Chips lager du av poteter i strimler, eller kjøpe chips.
dipp som tilbehør. majones, kokte egg, salt, pepper, og koriander :) nam nam

Oppskriften var vist i dag på "ettermiddagen" på tv2 :)

Fisker en del selv og har derfor en hel del fisk i fryseren. Dette må prøves:)
 
Kjøtt i ølmørke:

Til 4 personer som spiser godt (mengder litt på slump)

800 g renskjært oksekjøtt (bibringe, høyrygg e.l) i terninger
Evt bein til kraft
1,5 liter av det mørkeste og beste ølet du vet om og har hjerte til å hive i gryta (f.eks en eller annen god Imperial Stout)
Vann etter behov
2 store løk
3 persillerøtter
4 gulrøtter
Andre rotfrukter man liker
400 g fersk sjampinjong
0,5 teskje malt allehånde
Laurbærblad og noen einerbær
Salt, pepper, uraffinert sukker og annet krydder til smak

I kjele:
Hell ølet i kjele, tilsett buljongterninger og evt kraftbein samt laurbærblad, einerbær og allehånde, bring til kok under lokk.

I stekepanne:
Stek kjøttbitene (ikke for full panne) på sterk varme i godt smør til de er godt svidd på utsiden, legg dem i kjelen.
Stek løk (hakket i små biter) gylden og tilsett til kjelen.
Stek sjampinjong delt i to eller fire til det meste av fuktigheten er fordampet, tilsett til kjelen.
La kjelen småputre til kjøttet er nesten mørt (veldig avhengig av hvilken type)
Når kjøttet er nesten mørt fiskes laurbærblad og einerbær ut og rotfrukt og evt andre grønnsaker (i små biter) tilsettes. Syder videre til grønnsakene er al dente (30-50 min). Tilsett mer vann eller øl ved behov.
Smak til med salt, pepper og sukker hvis behov for mer sødme.

Serveres med god potetstappe, brød og smør (evt en salat i tillegg).

Drikkeforslag:
Samme øl som i retten (men kan bli i overkant)
Märzen/oktoberfestbier
Brown Ale
For den vågale: Rodenbach Grand cru e.l...
 
Dette handler ikke HELT om øl, men nesten.

Min mor baker vørterbrød (vørterkake) til hver jul, og til det bruker hun vørterøl. hun har fått ekte vørter av meg to ganger, med resultat at brødene blir til murstein. Nå kom jeg på at jeg i min godhet har gitt henne av den aller første vørteren jeg tapper, som holder muligens 1120 OG, og da antagelig tar livet av brødgjær pga sukkerinnhold. Så jeg målte OG i vørterøl, og tenkte at denne gangen skal jeg blande ut litt vørter til den får samme OG som vørterøl (ca 1050). Noen fler som har slike erfaringer?
 
Har ingen erfaringer, men jeg tror absolutt ikke gjæren dør av sukkerinnholdet. Brøgjæren er robust, og sukkerkonsentrasjonen blir tynnet ut av melet. Kanskje lenger heving er en fordel?
 
Min versjon av brød med mask bakes slik:

1000 g hvetemel
250 g grovmalt rugmel
5 dl drenert og komprimert mask
1 dl honning (rundt 100 g (?) sukker går vel også, men honning gir nok bedre aroma)
1 spiseskje salt
4,5 dl vørter - ca 1.040 - kan godt lages med ca 40-45 g spraymalt utrørt i vann
1,5 pose tørrgjær

Hvetemel, rugmel, salt og tørrgjær blandes godt sammen i en stor bakebolle. Tilsett og rør inn mask.
Rør inn honning i vørteren, varm blandingen til drøyt 40 grader C ("håndvarm).
Bland inn væsken i det tørre, elt godt. Tilsett vann eller mel om deigen er for tørr eller for fuktig. Skal ikke være merkbart klebrig.
Strø over litt mel og sett deigen til heving en times tid, gjerne lunt og dekket med folie og håndkle.
Lag to avlange emner og legg i smurte 2 l bakeformer, trykk ut så formene fylles godt i hjørnene. Kan også stekes rett på bakeplate, uten former.
Sett til heving igjen ca 40 minutter, under håndkle. Etter hevingen bør emnene "punkteres" med gaffel over hele oversiden, 10-12 stikk. Da unngår man at det oppstår en luftlomme under toppskorpen.
Stekes i ovnen på 200 gr C i ca 50-55 min.

Og det var vel det. Håper og tror det vil smake.
 
Per Marius skrev:
fish and chips :

fisk (torsk, lyr, sei eller lignende)
Deles opp i fine strimmler.
Dyppes i en blanding av : mjøl, øl, salt og bakepulver.
frityrkokes til hinnen har fått en gylennbrun farge,

Chips lager du av poteter i strimler, eller kjøpe chips.
dipp som tilbehør. majones, kokte egg, salt, pepper, og koriander :) nam nam

Oppskriften var vist i dag på "ettermiddagen" på tv2 :)

Laget i dag av fersk torsk :)

Brukte hjemmebrygg en ale.

Smakte toppers.
 

Vedlegg

  • IMG_20131106_150938.jpg
    IMG_20131106_150938.jpg
    1,1 MB · Sett: 540
Per Marius skrev:
Per Marius skrev:
fish and chips :

fisk (torsk, lyr, sei eller lignende)
Deles opp i fine strimmler.
Dyppes i en blanding av : mjøl, øl, salt og bakepulver.
frityrkokes til hinnen har fått en gylennbrun farge,

Chips lager du av poteter i strimler, eller kjøpe chips.
dipp som tilbehør. majones, kokte egg, salt, pepper, og koriander :) nam nam

Oppskriften var vist i dag på "ettermiddagen" på tv2 :)

Laget i dag av fersk torsk :)

Brukte hjemmebrygg en ale.

Smakte toppers.

Imponert. Så godt ut! :ilike:
 
Boeuf Bourguignon med  1/2 liter Sumbel porter og litt mindre av egen juleale, istedenfor rødvin. En kanelstang og littegrann anis. Det smakte ok, men i utgangspunktet var smaken besk, jeg hadde en del brunt sukker, ripsgele og tyttebærsyltetøy i, og den ble mer søt enn besk. Alt i alt - jeg holder meg til rødvin i kjøttgryter og supper, den er en vinner  :yes:

IMG_1800_zpsb1d1128b.jpg
 
Tilbake
Topp