Øl, mat og mat med øl inspirasjon søkes!

Skal lage middag for noen venner i helga, og tenkte at et øltema kan være passende.
Tanken er å matche øl og mat, samt lage noen retter med øl som en ingrediens.

Var ute på øl og matkveld på tirsdag der kokken hadde laget retter til diverse øl fra den lokale bryggeripuben. Veldig mye bra og gode smaker, så ble litt inspirert...

Har følgende øl:
Rug saison (forrett, kanskje noe med hjemmelaget røkelaks?)
Bock
Black IPA
Old Ale
Cascade IPA (80IBU) (kanskje noe bbq ribs røkt og godt med marinade?)
Sjokolade og Chili porter
Amber ale
Creme brulee stout (denne skal serveres til en eller annen sjokoladedessert)


Noen som har gode forslag? Blir vel fort 4-5 retter
 
Mine forlag:

-Kjøttgryte med bock. En Boeuf Bourguignon der du bytter ut vinen med bock. Server amber (eller old ale) til.
-Black ipa til BBQ (Gjerne litt i marinaden også).
-Til røykelaksen; smørsaus med fersk dill, sennep og saison i.
-Sjokolade/chiliporter til sjokoladepannacotta med appelsin i (både saft og skall).
-Old ale til ost. Gjerne litt kraftige. Stilton!
-Bock som avec, istedet for cognac.
 
Jeg baker surdeigsbrød der mesteparten av vannet er byttet ut med en god pale ale. "Ølbrød" er en gjenganger på Oslos fjongeste spisesteder, så dette er kosher.

Maaemo har en rett som ganske enkelt heter "hvete med hvede". Det er surdeigsbrød, syrlig, salt smør (Rørossmør er vel det de bruker - det er lett å få tak i) og en godt humlebitter ale til. Instruksjonene til kelneren var enkle: Dersom dere synest ølet smaker for bittert, er det bare å ha mer smør på brødet".
 
Har veldig sansen for menyen til kokkenrolf. Jeg har lagd rabo del toro (spansk oksehaleragu) med bokk og den ble svært god. Foretrekker likevel vin men bokken henger ikke langt etter. Mørkt øl i chilli con carne er også godt.

En ting man skal huske på med øl og mat er at øl ikke nødvendigvis er egnet til reduksjon slik vin er. Reudserer du 5 dl øl med en ibu på på 20 til en dl får du en ganske så bitter saus.

mvh
Bårdd
 
Wok ferske, halverte rosenkål med litt smør og hvitløk. Hell i en klunk IPA og la det dampe til rosenkålen er gjennomvarm men fortsatt sprø. Smak til med salt og pepper. Knall som tilbehør til kjøtt.
 
Vet det funker bra med whiskydampede blåskjell. Kan tenkes det vil fungere greit med en frisk og aromatisk øl også.
 
Har akkurat bakt et brød der vannet kom i form av en belgisk dubbel. Den bidrar med litt farge og muligens en forsiktig aroma av plommeestere.
 
Tilbake
Topp