1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Om samspill mellom gjær og malt

En tråd i 'Råvarer' startet av erikraude, 20 Okt 2018.

  1. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Som noen har fått med seg bomma jeg for litt sia og satte en Brown ale på wlp833 istedenfor WLP028. I tillegg humla jeg den annerledes, siden jeg trodde jeg laga en wiener.

    Det hele blei ganske interessant, siden utfallet blei så forskjellig. Brown alen har jeg lagd i noen runder nå, og begynner å kjenne nokså godt, og i alle rundene har den hatt en smak jeg ikke helt har likt. En slags grønn smak som jeg har tenkt kommer av den relativt store mengden victory malt (1 kg til 25 liter). Smaken synes å avta med lagring (men jeg er ikke så god til å lagre), og den gir seg uansett etter noen minutter i glasset. Det er åpenbart ganske flyktige greier.

    028 er en gjær jeg har brukt mye, og det er bare i dette ølet jeg får den smaken, så jeg har ikke tenkt på gjæra som en kilde, men i den siste inkarnasjonen, gjæra på 833 finner jeg den ikke i det hele tatt.

    Det kan selvsagt være humla jeg har brukt har skylda, men det er snakk om litt northern brewer for bitterhet og litt EKG for smak, hhv 25 og 20 g, så jeg hadde ikke forventa noe sånt derfra. Hvis det er humla er det selvsagt ikke noen vits i å leite lenger, men jeg hadde ikke tenkt det.

    Det jeg begynte å lure på nå var derfor om det kunne skje noe i samspillet mellom malt og gjær, noe som ga denne smaken. Har noen noe erfaring på det, at en gitt gjær ikke bare gir sitt eget preg, men gir uante effekter med ulike typer malt? For ordens skyld har jeg gjæra 028 forsiktig og pent på 18 grader, og den har normalt ikke gitt noe annet enn gode resultater der.
     
  2. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Jeg har Lekt meg litt med å gjære en engelsk golden ale med både kølschgjær (WLP029) og engelsk gjær (WLP 013 eller Wyeast 1318), og det er helt åpenbart i det tilfellet at det er gjæren som avgjør hva slags øl det blir, ikke malt og humle.

    Jeg tror kanskje Brown Ale ikke skal drikkes helt fersk. Min erfaring er i alle fall at det som regel er noen hjørner fra den mørke malten som har godt av å rundes av. Brown malt har jeg opplevd som ganske krasse greier. Men det rimer jo ikke med det du sier.
     
  3. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Det du sier om at den ikke skal drikkes fersk stemmer jo bra med hva jeg har tenkt, for lagring har jo hjulpet. Men hvorfor denne smaken ikke dukka opp nå med en annen gjær syns jeg er vanskeligere å forklare.
     
  4. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Nei, det må jo nesten være gjæren, kan det virke som. Men det er rart, for 028 er jo kjent for å gi et vedlig reint resultat når du holder temperaturen lav.
     
  5. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Ja, det er det som er, og det er ikke som jeg ikke har brukt 028 nok til å kjenne den godt, og jeg har aldri fått noe sånt av den i andre øl.
     

Del denne siden