Om temperaturmåling i kjøleskap

Hvor en skal sette sensoren til en termostat er først og fremst avhengig av hysteresen til termostaten, dvs forskjellen i temperatur mellom innkobling og utkobling.

Har termostaten liten hysterese kan det være fordelaktig å feste den direkte på gjæringsdunken. Men man må da huske på at kjøleskapet hele tiden endrer temperaturen i vørten mellom innkobling temp og utkobling temp. I dette tilfellet kan luft temperaturen i kjøleskapet bli veldig lav og veldig høy for å oppnå riktig temp i vørten og kjøleskapet er ikke egnet til å oppbevare andre ting samtidig.

Termostater med stor hysterese, ofte på flere grader som kjøleskapets orginale termostat, kan ikke festes på dunken. Dette vil føre til at temperaturen på vørten svinger og det er jo lite ønskelig. En slik termostat må plasseres i luften slik at vørten og annet i skapet får gjennomsnitts temperatur av disse svingningene. Denne typen er bra egnet om det oppbevares flere ting i kjøleskapet.

UT100/200 = Ja takk begge deler. På disse termostatene er hysteresen justerbar, så her har man muligheten til å velge innkobling og utkoblings temperatur. Dette fører til store muligheter, og man bør teste dette og finne ut hva som passer. Jeg bruker et min max termometer i tillegg til UT200 så jeg kan se vørtetempen.
Min erfaring er at vørtetempen svinger veldig lite fra 10C om jeg har sensoren i luften og ein 11C aus 9C på min UT200, men dette er forde jeg også har annet i skapet. Skal jeg gjære en lager veldig nøyaktig stiller jeg inn på ein10.1C aus 9.9C og fester sensoren med litt isolerende tape på dunken. Men da kan luft tempen i kjøleskapet bli ganske ekstrem, så alt annet må jeg ta ut.

Er ikke meningen å være så bastant, men dette er noe som engasjerer meg. Det viktikste er å eksperimentere, å prøve seg frem. :ilike:
 
BjarneHB skrev:
Er ikke meningen å være så bastant, men dette er noe som engasjerer meg. Det viktikste er å eksperimentere, å prøve seg frem. :ilike:

Det er da imformasjon av betydning, sikkert bare du som ser det bastante i det.  :)
 
mojo skrev:
I lab-kjøleskap på jobben monitoreres temperaturen ved at sensoren ligger i et 50 ml NUNC rør med glycerol i.

Grunnen til at det er glycerol vet jeg ikke helt. Kanskje noe med varmekapasiteten, og så er det også bedre mot bakterievekst enn vann.

Grunnen er at glycerol ikke fordamper så lett eller setter smak og lukt.
 
BjarneHB skrev:
Hvor en skal sette sensoren til en termostat er først og fremst avhengig av hysteresen til termostaten, dvs forskjellen i temperatur mellom innkobling og utkobling.

Har termostaten liten hysterese kan det være fordelaktig å feste den direkte på gjæringsdunken. Men man må da huske på at kjøleskapet hele tiden endrer temperaturen i vørten mellom innkobling temp og utkobling temp. I dette tilfellet kan luft temperaturen i kjøleskapet bli veldig lav og veldig høy for å oppnå riktig temp i vørten og kjøleskapet er ikke egnet til å oppbevare andre ting samtidig.

Termostater med stor hysterese, ofte på flere grader som kjøleskapets orginale termostat, kan ikke festes på dunken. Dette vil føre til at temperaturen på vørten svinger og det er jo lite ønskelig. En slik termostat må plasseres i luften slik at vørten og annet i skapet får gjennomsnitts temperatur av disse svingningene. Denne typen er bra egnet om det oppbevares flere ting i kjøleskapet.

UT100/200 = Ja takk begge deler. På disse termostatene er hysteresen justerbar, så her har man muligheten til å velge innkobling og utkoblings temperatur. Dette fører til store muligheter, og man bør teste dette og finne ut hva som passer. Jeg bruker et min max termometer i tillegg til UT200 så jeg kan se vørtetempen.
Min erfaring er at vørtetempen svinger veldig lite fra 10C om jeg har sensoren i luften og ein 11C aus 9C på min UT200, men dette er forde jeg også har annet i skapet. Skal jeg gjære en lager veldig nøyaktig stiller jeg inn på ein10.1C aus 9.9C og fester sensoren med litt isolerende tape på dunken. Men da kan luft tempen i kjøleskapet bli ganske ekstrem, så alt annet må jeg ta ut.

Er ikke meningen å være så bastant, men dette er noe som engasjerer meg. Det viktikste er å eksperimentere, å prøve seg frem. :ilike:

Etter min forståelse og erfaring vil jeg si meg meget ening med det du sier her.
 
BjarneHB skrev:
Hvor en skal sette sensoren til en termostat er først og fremst avhengig av hysteresen til termostaten, dvs forskjellen i temperatur mellom innkobling og utkobling.

Har termostaten liten hysterese kan det være fordelaktig å feste den direkte på gjæringsdunken. Men man må da huske på at kjøleskapet hele tiden endrer temperaturen i vørten mellom innkobling temp og utkobling temp. I dette tilfellet kan luft temperaturen i kjøleskapet bli veldig lav og veldig høy for å oppnå riktig temp i vørten og kjøleskapet er ikke egnet til å oppbevare andre ting samtidig.

Termostater med stor hysterese, ofte på flere grader som kjøleskapets orginale termostat, kan ikke festes på dunken. Dette vil føre til at temperaturen på vørten svinger og det er jo lite ønskelig. En slik termostat må plasseres i luften slik at vørten og annet i skapet får gjennomsnitts temperatur av disse svingningene. Denne typen er bra egnet om det oppbevares flere ting i kjøleskapet.

UT100/200 = Ja takk begge deler. På disse termostatene er hysteresen justerbar, så her har man muligheten til å velge innkobling og utkoblings temperatur. Dette fører til store muligheter, og man bør teste dette og finne ut hva som passer. Jeg bruker et min max termometer i tillegg til UT200 så jeg kan se vørtetempen.
Min erfaring er at vørtetempen svinger veldig lite fra 10C om jeg har sensoren i luften og ein 11C aus 9C på min UT200, men dette er forde jeg også har annet i skapet. Skal jeg gjære en lager veldig nøyaktig stiller jeg inn på ein10.1C aus 9.9C og fester sensoren med litt isolerende tape på dunken. Men da kan luft tempen i kjøleskapet bli ganske ekstrem, så alt annet må jeg ta ut.

Er ikke meningen å være så bastant, men dette er noe som engasjerer meg. Det viktikste er å eksperimentere, å prøve seg frem. :ilike:

Du er nå ikke så bastant, bare summerer opp og konstaterer en del ting som mange lurer på, samt noe som noen "had to learn the hard way"  ;D

UT100/200 er jo blitt veldig populær. Den kan gjøre kjøling mere effektiv, temperaturstyring mere nøyaktig, men også også brukes feil med ødeleggende resultater.
 
Kort sagt blir det vel at gjæring og lagring ikke bør utføres sammen i samme kjøleskap.
 
Tilbake
Topp