Online ølsmaking med Edvard Hortemo fra Nøgne Ø, fredag 22. januar 2021 klokken 19

Det ble sagt at NØ gikk fra karbonering på flasker, men jeg fikk ikke med meg alle detaljene.
1) Hva skjedde? Flaskebombe eller dødt øl?
2) Er det noe mønster på i hvilke tilfeller det skjedde?
3) Hvis det var flaskebomber, lurer jeg på om det var tørrhumling. Hop creep?
4) Hvis det var dødt øl lurer jeg på gjæringstemp profilen.
Det var mye på en gang, gleder meg til å lese svarene.
Cheers
En viktig årsak som ble nevnt var vel at de hadde begrenset plass til å oppbevare pallevis med øl varmt i 2 uker for karbonering etter flasking. I tillegg usikkerhet rundt resultatet, med kunstig karbonering tar det både mindre plass og de kan være mer sikre på resultatet.
 
Edvard lovet oppskrifter, og her kommer de:

Blonde
11*P/ 1.044 OG
17 IBU 4,5% alk
80% pilsnermalt
15% hvetemalt
5% carablonde/cara20/caramalt
Meskes inn på 65*C
65*C 45 minutter
72*C 15 min
78*C utmesk
Siles av til ca 10*P / 1.040 OG
Kokes i 90 minutter
Bitterhumle (bruk det du har- vi bruker Aurora) til 17 IBU ved kokestart
Aromahumle tilsettes i whirlpool/etter kok:
For 10 liters brygg
Saaz 3 g/l
Bobek 3 g/l
Cascade 3 g/l
Ved større brygg/ 25 liter, bør mengdene nedjusteres til 2 g/l
Gjæres med wlp400 ved 22*C
 
Hazy IPA

12*P, 30 IBU, 4,5 %alk
Ingredienser: Lokalt vann, byggmalt, hvetemalt, havre, humle og gjær.
60% Pilsnermalt
15% Hvetemalt
15% Carablonde
10% havregryn
70°C i 25 min, 72°C i 25 min, 78°C utmesk
1 g/l Cascade ved start avsiling
Sil av og varm opp til 80*C. hold temperaturen i 30 min
Denne skal ikke koke.
30 min humle:
30 g/l Maltodextrin
1,5 g/l Cascade
1,5 g/l Citra
1,5 g/l Vic Secret
Tørrhumling ved start gjæring:
5 g/l Cascade
1,5 g/l Vic Secret
Tørrhumling etter 4-5 dager:
4 g/l Cascade
2 g/l Citra
4 g/l Vic Secret
Gjær: Wlp007 20*C
 
Old Salt Tavern

Type: Extra Special Bitter
15°P, 30 IBU, 6 %alk
Ingredienser: Lokalt vann, byggmalt, humle og gjær.
Oppskrift:
90% Maris Otter
5% Biscuit
2,5% Crystal
2,5% Pale Crystal
66*C 40 min, 72*C i 20 min, 78*C utmesk
Target til 25 IBU
60 min kok
5 min humle:
1,5 g/l Target
1,5 g/l East Kent Golding
Whirlpool:
5 g/l EKG
1,5 g/l Target
Gjæres med wlp007 (alternativt Nottingham eller US05) på 22*C
 
Porter

OG 1.068/ 17*P, 30 IBU, 7%alc.
77% Maris Otter Pale malt
8% Crystal malt
6% Munich malt
4% Chocolate malt
3% Black malt
2% Pale chocolate malt
Mash in at 65*C and hold for 45 minutes, 72 *C for 15 min, 78*C mashout
Run off until you reach gravity 1.062/15,5*P
Boil for 90 minutes
Bittering hop (Aurora) to 30 IBU
3 g/l Northern Brewer hop, the last 15 minutes of boil
Add water if necessary to reach gravity 1.068/17*P
Ferment with a neutral English ale yeast (we use wlp007 from Whitelabs) at 20*C
Add 0.1 ml/l Clarity Ferm or Brewers Clarex together with the yeast pitch for a crystal clear (and gluten reduced) beer.
 
Tiger Tripel

20,5*P/ 1.082 OG 40 IBU 9% alk
55% pilsnermalt
42% hvetemalt
3% Peated malt
Meskes inn på 63*C
63*C 60 minutter
72*C 15 min
78*C utmesk
Siles av til ca 14*P / 1.056 OG
Tilsett demararasukker i kokekar til 19,5*P/ 1.078 OG
Kokes i 90 minutter
Bitterhumle (bruk det du har- vi bruker Bobek) til 40 IBU ved kokestart
1,5 g/l Saaz 5 min før kokeslutt
Juster om nødvendig med vann til 20,5*P/ 1.082 OG
Aromahumle tilsettes i whirlpool/etter kok:
2 g/l Saaz
0,7 g/l Columbus
Gjæres med wlp510 ved 22*C
 
Old Salt Tavern

Type: Extra Special Bitter
15°P, 30 IBU, 6 %alk
Ingredienser: Lokalt vann, byggmalt, humle og gjær.
Oppskrift:
90% Maris Otter
5% Biscuit
2,5% Crystal
2,5% Pale Crystal
66*C 40 min, 72*C i 20 min, 78*C utmesk
Target til 25 IBU
60 min kok
5 min humle:
1,5 g/l Target
1,5 g/l East Kent Golding
Whirlpool:
5 g/l EKG
1,5 g/l Target
Gjæres med wlp007 (alternativt Nottingham eller US05) på 22*C

Wow, det var mye EKG i WP, jeg får ikke plass til mye bitterhumla med den humlinga der
Ble det oppgitt noe vannjustering på denne?
 
30 min på 3 øl, eller 60 min på 5 øl, synes jeg også virker litt travelt selv om det bare er 0.33 flasker (?).
Tror det er ganske innafor i en teambuilding-sammenheng. To ganger har jeg vært med på ølsmaking i jobbsammenheng, og begge gangene har jeg vært flau på vegne av godt voksne menn. Klaging på at det går for sakte, for lite i glasset, kaos på grunn av at folk åpner neste øl for tidlig, fordi de har drukket opp forrige. Det er vel de få sammenhengene jeg har følt meg som den eldste i rommet, selv om jeg har vært i den lave delen av aldersspekteret.
 
30 min på 3 øl, eller 60 min på 5 øl, synes jeg også virker litt travelt selv om det bare er 0.33 flasker (?).
Enig, de ølsmakingene vi har hatt online ligger vel på ca 2 øl i timen pluss minus :p
Tror det er ganske innafor i en teambuilding-sammenheng. To ganger har jeg vært med på ølsmaking i jobbsammenheng, og begge gangene har jeg vært flau på vegne av godt voksne menn. Klaging på at det går for sakte, for lite i glasset, kaos på grunn av at folk åpner neste øl for tidlig, fordi de har drukket opp forrige. Det er vel de få sammenhengene jeg har følt meg som den eldste i rommet, selv om jeg har vært i den lave delen av aldersspekteret.
Sant, er vel forskjell på ølnerder og mannen i gata :eek: har vel ganske lik erfaring der en 0,5 er borte på 5 min:rolleyes:
 
Har faktisk slitt med å finne Rygene, den nye pilsen som ble "lansert" på denne ølsmakinga. Den har nok ikke fått den store distribusjonen i sesong-varelanseringen hos Rema eller Kiwi i Oslo. Til sammenligning finner jeg 4885 Blanc over alt. Basisutvalget hos dagligvarebutikker er merkelig for tiden. Stort sett 1664 Blanc-konkurrenter.

Men jeg fant hvertfall Rygene hos Rustad Dagligvare, for de i Oslo som har slitt like mye som meg med å finne den.
 
Tilbake
Topp