Ønsker innspill på min første surøl.

Pedersen

Norbrygg-medlem
Hallois.
Tenkte jeg skulle fleske til med en surøl, må jo prøves dette også, men trenger innspill på fremgangsmåte og oppskrift da det er den første, kjipt å bruke over året på ett øl som ikke hadde noe potensial fra begynnelsen.

Tenkte et enkelt maltskjema med 60/40 pils og hvete til 1050-1055 OG,har noe gammel NB humle liggende som har vært dårlig innpakket og hatt varierende temp, halvere alfa syre og til ca 5IBU.
Primergjæring med en pose Safale 05 i to uker, stikke om til betterbottle og smikke oppi ett rør med WLP Belgian Sour Mix, la den stå i ca 6 måneder og tilsette 250-300g pr/l med kirsebær og la den stå på bæra i 6+ måneder.
Høres dette greit ut hos dere som har erfaring med surøl?
Har lest flere plasser at man ikke trenger å stikke om etter primærgjæring med ale gjær og bare tilsette bakterier rett før gjæring er avsluttet og la den stå på gjærkaka året ut, er det like greit å stikke om før bakteriene slippes fri?
Hører eik med i slike øl?
 
Framgangsmåten din ser foreløpig ok ut, og kan nok ende opp som ett fullt drikkbart surøl. Avhengig av hva du ønsker å oppnå kan du likevel gjøre noen endringer.

60/40 pils/hvete er rimelig standard lambicmaltsammensetning. Hvis du vil ha en lys surøl er det ingen grunn til å endre det. Hvis du vil ha et mørkere øl, så sjekk ut rådene over.

Hvis du først gjærer med ale gjær vil du nok få et litt mindre fønky øl enn om du primærgjærer med Sour Mix. Hvis du gjør det første ville jeg ha stukket om før sekundærgjæring. Det kan også være lurt å tilsette slanter fra gode komersielle surøl for å øke kompleksiteten. Å tilsette bær etter 6 måneder kan være litt tidlig. Er ikke sikkert gjæringen er helt ferdig før etter et år, og det kan være lurt å smake på ølet før man tilsetter frukt, for å vurdere hvilken og mengde som passer best.

Eiketerninger er ikke nødvendig, det kommer an på hva du vil ende opp med. Hvis man kun skal ha i terninger for å gi ekstra føde til bretten kan man koke dem først og la de trekke i øl eller sprit.
 
Har lest litt rundt om dette å sett at maltsammensettningen ofte er såpass enkel, tenkte at hvorfor gjøre det for komplisert første gangen. Så bæra burde tilsettes da den har gjæret helt ut? Har sett mange forskjellige meninger om det også, men det virker jo mest logisk at det gjøres etter endt gjæring.
Er ikke ute etter det mest funky ølet, så da er det vel like greit å gjære den ut med ale gjør først?
 
Sikkert lurt å gjøre det så enkelt som mulig i starten, så kan du eksperimentere med metoder og ingredienser etter hvert. Da er det lettere å se hva som påvirker hva.

Du har et godt utgangspunkt, kjør på!
 
Tilbake
Topp