Shinaki
Norbrygg-medlem
Hei!
For litt over to uker siden brygget jeg en amber ale basert på "Kjuagutt" av 7 Fjell, og fikk en OG på 1,052. Forrige onsdag målte jeg SG til 1,021, og det samme på fredag, før jeg satte den til cold crash. Dette var litt høyere enn forventet FG, som skulle være 1,011, men da det sto stille i tre dager, antar jeg at det er greit nok. Det jeg lurer på er hva som kan være årsak til at FG blir høyere enn forventet..? Jeg har skjønt at oksygenering kan være en faktor - at jeg rett og slett ikke ristet inn nok oksygen da jeg satte det til gjæring. Dette kan selvfølgelig ha skjedd, men jeg kjenner at jeg ikke tror helt på at det er det som er årsaken.
En annen faktor kan være gjæringstemperatur, men den har vært på 18 grader, helt til temperaturen ute ble en del høyere og gulvvarmen plutselig sendte øltemperaturen opp på 22,7 grader i løpet av helga for en uke siden (da jeg var bortreist). Jeg antar dermed at temperaturen også er innenfor et OK spekter for US-05. Da står jeg igjen med min tredje hypotese, som er at mitt meskeskjema har vært litt i varmeste laget, da jeg mesket på 68 grader i en time (BIAB, forøvrig), i stedet for å følge skjemaet som 7 Fjell har lagt ut. Jeg tenker at jeg dermed kan ha fått for mye ugjærbart karbohydrat i forhold til det oppskriften tar høyde for. Regner med at ølet uansett blir greit. ABV ser ut til å bli 4,5% etter karbonering, hvis mine beregninger er riktige. Jeg takker for alle tanker omkring dette, og håper noen kan bekrefte eller avkrefte at min hypotese høres plausibel ut.
For litt over to uker siden brygget jeg en amber ale basert på "Kjuagutt" av 7 Fjell, og fikk en OG på 1,052. Forrige onsdag målte jeg SG til 1,021, og det samme på fredag, før jeg satte den til cold crash. Dette var litt høyere enn forventet FG, som skulle være 1,011, men da det sto stille i tre dager, antar jeg at det er greit nok. Det jeg lurer på er hva som kan være årsak til at FG blir høyere enn forventet..? Jeg har skjønt at oksygenering kan være en faktor - at jeg rett og slett ikke ristet inn nok oksygen da jeg satte det til gjæring. Dette kan selvfølgelig ha skjedd, men jeg kjenner at jeg ikke tror helt på at det er det som er årsaken.
En annen faktor kan være gjæringstemperatur, men den har vært på 18 grader, helt til temperaturen ute ble en del høyere og gulvvarmen plutselig sendte øltemperaturen opp på 22,7 grader i løpet av helga for en uke siden (da jeg var bortreist). Jeg antar dermed at temperaturen også er innenfor et OK spekter for US-05. Da står jeg igjen med min tredje hypotese, som er at mitt meskeskjema har vært litt i varmeste laget, da jeg mesket på 68 grader i en time (BIAB, forøvrig), i stedet for å følge skjemaet som 7 Fjell har lagt ut. Jeg tenker at jeg dermed kan ha fått for mye ugjærbart karbohydrat i forhold til det oppskriften tar høyde for. Regner med at ølet uansett blir greit. ABV ser ut til å bli 4,5% etter karbonering, hvis mine beregninger er riktige. Jeg takker for alle tanker omkring dette, og håper noen kan bekrefte eller avkrefte at min hypotese høres plausibel ut.