Finn Berger
Moderator
I den nyeste utgaven av How to Brew, som kom i fjor, ga Palmer en ny instruks om hvordan man skal gå fram når man formerer gjær i en starter. Man skulle avbryte oppholdet på magnetrøreren etter halvgått tid. "... the stir plate should only be used for the first half of the propagation, for example, 12-18 hours when assuming 24-36 hours of total propagation time." var formuleringen (s.122).
Dette har jeg slitt med å forstå skikkelig, og jeg har nok misforstått det. I går sendte jeg ham en mail og klaget min nød. Fikk et raskt og hyggelig svar, der han sier at oksygentilførselen skal kuttes halvveis i vekstfasen, og det vil normalt si seinest etter 12 timer på rører'n. Da skal den tas av. På den måten vil den siste delen av formeringa foregå mer eller mindre uten oksygen, og gjæren vil få bygget opp lagrene sine av glykogen og trehalose.
Jeg har tolket "propagation time" til også å innbefatte den siste fasen ("modningsfasen"/"stationary phase") i prosessen, etter at selve gjæringa er ferdig, hvor gjæren rydder opp og så flokkulerer og synker til bunns. Det blir altså feil. "Propagation time" er det samme som tida fram til vekstfasens avslutning.
Det Palmer sa i mail'en blir klarere. "Halvveis i vekstfasen" kan ikke misforstås. "Ikke mer enn 12 timer etter starteren er satt i gang på magnetrøreren" er også en annen tidsangivelse enn den i boka, og den virker dessuten rimeligere, synes jeg - forutsatt at man starter med en rimelig mengde frisk gjær, vel å merke. (Prøver du å få liv i en slant gammel og sliten gjær, kan det ta mye lenger tid, selvfølgelig.)
12 timer kan være et greit utgangspunkt. Men utgjæringen kan gå vesentlig fortere. Jeg hadde nylig en 3-liter som gikk ferdig på 12 timer, og den burde vel da vært tatt av etter 7-8 timer.
Et spørsmål er selvfølgelig hvordan vi avgjør at starteren har kommet halvveis i vekstfasen. Den bruker jo gjerne lengre tid på den siste delen, så om vi tar den av etter at vi har sett at toppunktet - i form av skumoppbygging - er unnagjort, så er vi kanskje omtrent der?
Dette har jeg slitt med å forstå skikkelig, og jeg har nok misforstått det. I går sendte jeg ham en mail og klaget min nød. Fikk et raskt og hyggelig svar, der han sier at oksygentilførselen skal kuttes halvveis i vekstfasen, og det vil normalt si seinest etter 12 timer på rører'n. Da skal den tas av. På den måten vil den siste delen av formeringa foregå mer eller mindre uten oksygen, og gjæren vil få bygget opp lagrene sine av glykogen og trehalose.
Jeg har tolket "propagation time" til også å innbefatte den siste fasen ("modningsfasen"/"stationary phase") i prosessen, etter at selve gjæringa er ferdig, hvor gjæren rydder opp og så flokkulerer og synker til bunns. Det blir altså feil. "Propagation time" er det samme som tida fram til vekstfasens avslutning.
Det Palmer sa i mail'en blir klarere. "Halvveis i vekstfasen" kan ikke misforstås. "Ikke mer enn 12 timer etter starteren er satt i gang på magnetrøreren" er også en annen tidsangivelse enn den i boka, og den virker dessuten rimeligere, synes jeg - forutsatt at man starter med en rimelig mengde frisk gjær, vel å merke. (Prøver du å få liv i en slant gammel og sliten gjær, kan det ta mye lenger tid, selvfølgelig.)
12 timer kan være et greit utgangspunkt. Men utgjæringen kan gå vesentlig fortere. Jeg hadde nylig en 3-liter som gikk ferdig på 12 timer, og den burde vel da vært tatt av etter 7-8 timer.
Et spørsmål er selvfølgelig hvordan vi avgjør at starteren har kommet halvveis i vekstfasen. Den bruker jo gjerne lengre tid på den siste delen, så om vi tar den av etter at vi har sett at toppunktet - i form av skumoppbygging - er unnagjort, så er vi kanskje omtrent der?