Jeg forsøkte meg med denne på lørdag. Om det blir godt vil vel gjenstå å se. Tipper også at ølet sannsynligvis ikke blir helt klart pga hvetemalten og havregrynene. Fritt inspirert av en salig miks mellom APA Gahr edition og til en viss grad Andrimne witbier. Planen var å få det beste fra Wit og APA i en påskeinpirert øl. (Så er det et par stykker som jeg tilbringer påsken med som ikke er så veldig glad i de øl hvor det er brukt belgisk gjær så derfor ble det double-o-seven på denne)
Oppskriften er sakset fra det gratis bryggeprogrammet "Brewtarget" som jeg har brukt et par ganger og begynner å få sansen for
(http://brewtarget.sourceforge.net/)
Paaskeøl - American Pale Ale ()
Brewer Kjetil
Date 02/18/2012
Batch Size 19.491 L Boil Size 24.491 L
Boil Time 90.000 min Efficiency 60%
OG 1.062 FG 1.016
ABV 6.0% Bitterness 43.2 IBU (Tinseth)
Color 6.4 srm (Morey) Calories (per 12 oz.) 205
Fermentables
Total grain: 6.300 kg
Name Type Amount Mashed Late Yield Color
Flaked oats (havregryn) Adjunct 200.000 g Yes No 71% 2.2 srm
German Munich Grain 500.000 g Yes No 80% 8.0 srm
German pilsener Grain 2.000 kg Yes No 82% 1.6 srm
German wheat Grain 1.000 kg Yes No 84% 1.8 srm
Maris Otter Malt Grain 2.500 kg Yes No 82% 4.0 srm
Sugar, Table (Sucrose) Sugar 100.000 g No Yes 100% 1.0 srm
Hops
Name Alpha Amount Use Time Form IBU
Citra 12.7% 16.000 g Boil 15.000 min Pellet 11.2
Citra 12.7% 21.000 g Boil 2.000 min Pellet 2.5
Nelson Sauvin 10.9% 21.000 g Boil 2.000 min Pellet 2.2
Nelson Sauvin 10.9% 15.000 g Boil 15.000 min Pellet 9.0
Nelson Sauvin 10.9% 9.000 g Boil 60.000 min Pellet 10.9
Nelson Sauvin Dryhop day 5 10.9% 20.000 g Dry Hop 0.000 s Pellet 0.0
Nelson Sauvin 10.9% 9.000 g First Wort 90.000 min Pellet 7.3
Misc
Name Type Use Amount Time
Corriander Seed Spice Boil 10.000 g 10.000 min
Irish Moss Fining Boil 1.000 ts 10.000 min
Orange Peel, Bitter Spice Boil 20.000 g 10.000 min
Yeast Nutrient Other Boil 1.000 ts 10.000 min
Yeast
Name Type Form Amount Stage
Whitelabs WLP007 - Dry English Ale Yeast Ale Liquid 35.000 mL Primary (starter etter jamils kalkulator)
Mash
Name Type Amount Temp Target Temp Time
Mash Infusion 27.000 L 68.000 C 65.000 C 90.000 min
Mashout Temperature --- --- 74.000 C 5.000 min
Sparge Infusion 4.000 L 80.000 C 78.000 C 5.000 min
Instructions
Add 200.000 g Flaked oats (havregryn), 500.000 g German Munich, 2.000 kg German pilsener, 1.000 kg German wheat, 2.500 kg Maris Otter Malt, 2.500 kg Maris Otter Malt, to the mash tun.
Bring 27.000 L water to 68.000 C, 4.000 L water to 80.000 C, for upcoming infusions.
Add 27.000 L water at 68.000 C to mash to bring it to 65.000 C. Hold for 90.000 min.
Heat mash to 74.000 C. Hold for 5.000 min.
Add 4.000 L water at 80.000 C to mash to bring it to 78.000 C. Hold for 5.000 min.
Do first wort hopping with 9.000 g Nelson Sauvin,.
Bring the wort to a boil and hold for 90.000 min.
Put 9.000 g Nelson Sauvin into boil for 60.000 min.
Put 15.000 g Nelson Sauvin into boil for 15.000 min.
Put 16.000 g Citra into boil for 15.000 min.
Put 20.000 g Orange Peel, Bitter into boil for 10.000 min.
Put 10.000 g Corriander Seed into boil for 10.000 min.
Put 1.000 g Irish Moss into boil for 10.000 min.
Put 1.000 g Yeast Nutrient into boil for 10.000 min.
Put 20.000 g Citra into boil for 2.000 min.
Put 20.000 g Nelson Sauvin into boil for 2.000 min.
Stop boiling the wort.
Add 100.000 g Sugar, Table (Sucrose), to the boil at knockout.
You should have 21.491 L wort post-boil. You anticipate losing 2.000 L to trub and chiller loss. The final volume in the primary is 19.491 L.
Cool wort and pitch WLP007 - Dry English Ale Yeast Ale yeast, to the primary.
Let ferment until FG is 1.016.
Transfer beer to secondary.
Put 20.000 g Nelson Sauvin Dryhop day 5 into fermenter for 0.000 s.