Påskeøl?

Det er vel på tide (og vel så det?) å tenke på påska. Hva slags øl kan betegnes som påskeøl? Noen som har noen gode oppskrifter? Er usikker på hvilken vei jeg skal gå, det er liksom ikke en like godt spikret tradisjon i min verden som juleølet. Men påske er jo appelsin og sjokolade...
 
Jeg forsøkte meg med denne på lørdag. Om det blir godt vil vel gjenstå å se. Tipper også at ølet sannsynligvis ikke blir helt klart pga hvetemalten og havregrynene. Fritt inspirert av en salig miks mellom APA Gahr edition og til en viss grad Andrimne witbier. Planen var å få det beste fra Wit og APA i en påskeinpirert øl. (Så er det et par stykker som jeg tilbringer påsken med som ikke er så veldig glad i de øl hvor det er brukt belgisk gjær så derfor ble det double-o-seven på denne)
Oppskriften er sakset fra det gratis bryggeprogrammet "Brewtarget" som jeg har brukt et par ganger og begynner å få sansen for :) (http://brewtarget.sourceforge.net/)  

Paaskeøl - American Pale Ale ()
Brewer Kjetil
Date 02/18/2012
Batch Size 19.491 L Boil Size 24.491 L
Boil Time 90.000 min Efficiency 60%
OG 1.062 FG 1.016
ABV 6.0% Bitterness 43.2 IBU (Tinseth)
Color 6.4 srm (Morey) Calories (per 12 oz.) 205

Fermentables

Total grain: 6.300 kg
Name Type Amount Mashed Late Yield Color
Flaked oats (havregryn) Adjunct 200.000 g Yes No 71% 2.2 srm
German Munich Grain 500.000 g Yes No 80% 8.0 srm
German pilsener Grain 2.000 kg Yes No 82% 1.6 srm
German wheat Grain 1.000 kg Yes No 84% 1.8 srm
Maris Otter Malt Grain 2.500 kg Yes No 82% 4.0 srm
Sugar, Table (Sucrose) Sugar 100.000 g No Yes 100% 1.0 srm

Hops

Name Alpha Amount Use Time Form IBU
Citra 12.7% 16.000 g Boil 15.000 min Pellet 11.2
Citra 12.7% 21.000 g Boil 2.000 min Pellet 2.5
Nelson Sauvin 10.9% 21.000 g Boil 2.000 min Pellet 2.2
Nelson Sauvin 10.9% 15.000 g Boil 15.000 min Pellet 9.0
Nelson Sauvin 10.9% 9.000 g Boil 60.000 min Pellet 10.9
Nelson Sauvin Dryhop day 5 10.9% 20.000 g Dry Hop 0.000 s Pellet 0.0
Nelson Sauvin 10.9% 9.000 g First Wort 90.000 min Pellet 7.3

Misc

Name Type Use Amount Time
Corriander Seed Spice Boil 10.000 g 10.000 min
Irish Moss Fining Boil 1.000 ts 10.000 min
Orange Peel, Bitter Spice Boil 20.000 g 10.000 min
Yeast Nutrient Other Boil 1.000 ts 10.000 min

Yeast

Name Type Form Amount Stage
Whitelabs WLP007 - Dry English Ale Yeast Ale Liquid 35.000 mL Primary (starter etter jamils kalkulator)

Mash

Name Type Amount Temp Target Temp Time
Mash Infusion 27.000 L 68.000 C 65.000 C 90.000 min
Mashout Temperature --- --- 74.000 C 5.000 min
Sparge Infusion 4.000 L 80.000 C 78.000 C 5.000 min

Instructions

Add 200.000 g Flaked oats (havregryn), 500.000 g German Munich, 2.000 kg German pilsener, 1.000 kg German wheat, 2.500 kg Maris Otter Malt, 2.500 kg Maris Otter Malt, to the mash tun.
Bring 27.000 L water to 68.000 C, 4.000 L water to 80.000 C, for upcoming infusions.
Add 27.000 L water at 68.000 C to mash to bring it to 65.000 C. Hold for 90.000 min.
Heat mash to 74.000 C. Hold for 5.000 min.
Add 4.000 L water at 80.000 C to mash to bring it to 78.000 C. Hold for 5.000 min.
Do first wort hopping with 9.000 g Nelson Sauvin,.
Bring the wort to a boil and hold for 90.000 min.
Put 9.000 g Nelson Sauvin into boil for 60.000 min.
Put 15.000 g Nelson Sauvin into boil for 15.000 min.
Put 16.000 g Citra into boil for 15.000 min.
Put 20.000 g Orange Peel, Bitter into boil for 10.000 min.
Put 10.000 g Corriander Seed into boil for 10.000 min.
Put 1.000 g Irish Moss into boil for 10.000 min.
Put 1.000 g Yeast Nutrient into boil for 10.000 min.
Put 20.000 g Citra into boil for 2.000 min.
Put 20.000 g Nelson Sauvin into boil for 2.000 min.
Stop boiling the wort.
Add 100.000 g Sugar, Table (Sucrose), to the boil at knockout.
You should have 21.491 L wort post-boil. You anticipate losing 2.000 L to trub and chiller loss. The final volume in the primary is 19.491 L.
Cool wort and pitch WLP007 - Dry English Ale Yeast Ale yeast, to the primary.
Let ferment until FG is 1.016.
Transfer beer to secondary.
Put 20.000 g Nelson Sauvin Dryhop day 5 into fermenter for 0.000 s.
 
Jeg mener en god påskeøl skal være en pilsner. Tenk på sol og vår , hvor deilig det er å bare sitte i sola og vente på sommeren  :skitbra: Brygger derfor en golden pilsner med litt vienna malt og caramunich. Resultatet blir ferdig akkurat ved påskestart og da er det bare å benke seg foran låvedøra og bli brun  :biersmile:
 
Påskeøl for meg er APA, med litt rikelig med Citra. (Favorittøl  :yes: ) Sitruspreget kan minne om appelsin, og med en APA i hånden i solveggen, og en Kvikklunch på lur, så er det påske.

Noe jeg ikke har forsøkt ennå, men som står på "to do" lista, er å forsøke en variant med litt appelsinskall i.
Er det noen som har erfaringer med slikt, i en Pale Ale eller APA? Kommer det til å bli vanskelig å kombinere sitrushumle med appelsinskall, eller vil den ene forsterke den andre?
 
Jeg skal lage en hefeweizen med 50/50 pils/hvete, og litt hallertauer mittelfrueh, og WLP300. Enkelt nok.
 
Endte med å brygge en appelsin-APA:

Størrelse i gjæringskaret: 13 liter

2.8 kg Maris Otter
0.18 kg Pale Crystal Malt
500 g Light Spraymalt

5 g Chinook @ 60 min
15 g Chinook @ 15 min
15 g Cascade @ 15 min
Ca. 50 g appelsin-zest @ 10 min (Tipper 50 gram, men målte ikke nøyaktig. Raspet skallet på to middels store appelsiner)
15 g Chinook @ 1 min
15 g Cascade @ 1 min

Safale US-05 tørrgjær.

Dette var første forsøk på BIAB. Begrenset suksess. Hadde beregnet å bruke 250 g spraymalt og få en OG på 1052. Måtte legge til 250 g spraymalt for å komme opp på 1051. Beregnet effektivitet ble cirka 50 prosent. Må fordype meg i internettliteraturen før neste bryggedag for å finne ut hva som kan forbedres.

BIAB-problemer til tross, dette brygget luktet rett og slett himmelsk. Står til gjæring på 19 grader nå, gleder meg til påske!
 
Jeg satt også å tenkte på påskeøl nå nettop. :)

Hva er det som kjennetegner påsken?
Mat: Lam, egg, ?
Vær: våren kommer lysere tider i møte           
Godis: Marsipan, appelsin, sjokkolade, påskegodt

Mat øl: tørt øl med viltsmaker til lam med feks smaker av viltkryddre som timmian, rosmarin, einebær, ...
Dessert-øl : Søtere øl med noen av smakene caramell, nøttesmak(påskemarsipan), frukter(aprikos, ..., appelsinskall), honning, kakkao, kaffe..., dessert kryddre, mmm :)?

-Hvordan er det best å lage en påske spesial? Primærgjære en lys pilsner og feks sekundærgjære i flere mindre 5 liters "spesial batcher" med kryddre, sterk te av steeping-malt, aprikoser, honning eller andre ønskde smaker?

Jens
 
Svein-H skrev:
Påskeøl for meg er APA, med litt rikelig med Citra. (Favorittøl  :yes: ) Sitruspreget kan minne om appelsin, og med en APA i hånden i solveggen, og en Kvikklunch på lur, så er det påske.

Noe jeg ikke har forsøkt ennå, men som står på "to do" lista, er å forsøke en variant med litt appelsinskall i.
Er det noen som har erfaringer med slikt, i en Pale Ale eller APA? Kommer det til å bli vanskelig å kombinere sitrushumle med appelsinskall, eller vil den ene forsterke den andre?

Jepp.

Mitt første brygg med ekstrakt og spesialmalt var nettopp en APA med Citra, Amarillo, Koriander og Appelsinskall. Skal sikkert klare å grave frem oppskriften.

Edit: Her er oppskriften. Eneste endringene jeg gjorde på bryggedagen, var at det ble 15 g appelsinskall (det er skallet fra 3 appelsiner når det tørker) og 7 gram malt koriander (fordi jeg ikke fikk tak i frø på Bryne).
 
Tilbake
Topp