For et par måneders tid siden kjøpte jeg, i den tro at jeg gjennom dette ville oppgradere oppsettet mitt, en så godt som ny 36 liters Igloo kjøleboks med manifold av kobberrør og selvsagt gjennomføringskran. Hadde(har fortsatt) et lignende system tidligere, bare mindre (25 l) og med mindre manifold. I tillegg har den begynt å lekke, så den var moden for utskifting uansett. Men nok om det.
Problemet jeg har opplevd på de to første bryggene mine med dette oppsettet, er stuck mash. Første gang oppsto dette mot slutten av skyllinga, og jeg trodde da at det var en kombinasjon av at dette var et øl med en del hvete, og det faktum at jeg hadde montert manifolden med "slissene" opp, og ikke ned, som vel er anbefalt. Endte da opp med to-tre liter mindre vørter enn planlagt, altså med dårligere effektivitet. Ingen krise, men irriterende.
Mitt neste brygg var en pale ale, med palemalt og litt cara. Nå monterte jeg manifolden riktig, men opplevde stuck mash med en gang, og endte opp med å måtte spa/overføre over mesken over i mitt gamle meskekar, som heldigvis fungerte utmerket.
I etterkant fant jeg ut at en av koblingene var litt løs, som kan være en mulig årsak. I tillegg viste det seg at selve nippelen i krana - dvs filteret i denne - også var tett. Skal selvsagt passe på dette neste gang jeg forsøker meg.
Allikevel er jeg slett ikke trygg på at dette vil funke. Jeg har nå fått kvernet maltet litt grovere, men regner med at dette igjen vil føre til dårligere effektivitet(det kan jeg for så vidt leve med). Jeg har videre tenkt på å ha maltet i en eller to meskeposer i karet, men da er jo selve vitsen med manifolden borte, vel? Og da kan jeg jo like godt ta ut manifolden?
Gode råd tas i mot med takk. Råd av typen "kjøp deg Speidel først som sist" trenger jeg ikke.
Problemet jeg har opplevd på de to første bryggene mine med dette oppsettet, er stuck mash. Første gang oppsto dette mot slutten av skyllinga, og jeg trodde da at det var en kombinasjon av at dette var et øl med en del hvete, og det faktum at jeg hadde montert manifolden med "slissene" opp, og ikke ned, som vel er anbefalt. Endte da opp med to-tre liter mindre vørter enn planlagt, altså med dårligere effektivitet. Ingen krise, men irriterende.
Mitt neste brygg var en pale ale, med palemalt og litt cara. Nå monterte jeg manifolden riktig, men opplevde stuck mash med en gang, og endte opp med å måtte spa/overføre over mesken over i mitt gamle meskekar, som heldigvis fungerte utmerket.
I etterkant fant jeg ut at en av koblingene var litt løs, som kan være en mulig årsak. I tillegg viste det seg at selve nippelen i krana - dvs filteret i denne - også var tett. Skal selvsagt passe på dette neste gang jeg forsøker meg.
Allikevel er jeg slett ikke trygg på at dette vil funke. Jeg har nå fått kvernet maltet litt grovere, men regner med at dette igjen vil føre til dårligere effektivitet(det kan jeg for så vidt leve med). Jeg har videre tenkt på å ha maltet i en eller to meskeposer i karet, men da er jo selve vitsen med manifolden borte, vel? Og da kan jeg jo like godt ta ut manifolden?
Gode råd tas i mot med takk. Råd av typen "kjøp deg Speidel først som sist" trenger jeg ikke.