Jeg vet hva som menes med «lukket overføring»
Ville bare flisespikke litt ;-)
Det er vel der man greier å tømme slanger, fat og liknende nesten totalt for oksygen før man overfører ølet fra tank til fat.
For min del innebærer det å først fylle fat til randen med star-san blanding. Etterpå purger jeg fatet til jeg er overbevist om at det er rimelig tomt for O2. Da setter jeg på overføringsslange på ØL ut. Overføringsslangen har ballocks på begge sidene. Jeg lar fatet tømme seg for Star-san, noe som også purger overføringsslangen for oksygen.
Setter brewtoolsfilter først i star-san før jeg tømmer det og setter det på unitanken. Setter øl-koblinga fra corneliusfatet på filteret og lar CO2 fra fatet purge ut oksygen fra brewtools-filteret i et minutt eller to.
Når dette er gjort, føler jeg at jeg har eliminert oksygen etter beste evne. Da tar jeg av CO2-flaska fra corneliusfatet og erstatter det med en spundy. Åpner forsiktig krana på unitanken og lar ølet overføres fra fat til corneliusfat. Passer på at trykket på unitanken er litt høyere enn hva jeg har satt spundingventilen til.
Når jeg ser fatet har kondens nesten opp til gummien er fatet fullt og jeg bytter over ølkoblingen og spundyen til det neste fatet som jeg har purget på samme måte som fat nr. 1.
Denne metoden forbruker ganske bra med CO2, men når man har brukt på hundrevis, kanskje mer enn tusen kroner på humle, er forbruket av CO2 en mindre bekymring.
En vanlig 60L batch med NEIPA gir meg vanligvis 45-52L ferdig øl avhengig av tørrhumling, så etter jeg har fylt 2 fat, går resten på boks via en duofiller.