1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Prosjekt barrique

En tråd i 'Brygging' startet av erikraude, 13 Mar 2017.

  1. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Ja, co2 burde det være nok av.

    Noen tanker på gjæringsforløp for å minimere innkjøp av gjær? Med min opprinnelige plan med et digert fat og stedvis tilsetning av fersk vørter tenkte jeg de første batchene kunne sørge for nok vekst i gjærstammen for å gjære ut de seinere batchene, men jeg er usikker på om det vil fungere sånn i praksis.
     
    Sarge liker dette.
  2. RETBergen

    RETBergen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Du kan jo starte med et brygg for å lage gjær. Topphøsting er også et alternativ, hvor du skummer av aktiv gjær fra toppen. Da blir gjæren rimelig raskt tilgjengelig for neste brygg.
     
  3. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Topphøsting er ingen dårlig idé. Med bryggene spredd utover et brygg eller to pr dag burde det kunne være gjær klart hele veien.
     
  4. Kjoygard

    Kjoygard
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Kan jeg hive Porter inn i denne diskusjonen? Fra gammelt av ble porteren modnet i store, åpne fat, hvor man fylte på og tappet av etter hvert som man brygget. Kunne vært spennende å sett hva en liten smak av Barbera kunne gjort med en lagret imperial porter.
     
    Sarge liker dette.
  5. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Porter er absolutt aktuelt. Eneste ulempa er at det er tungt arbeid å brygge så mye tilstrekkelig sterk porter. Sukkeret i dobbelen gjør det hele veldig mye lettere, og jeg tenker den bør ha en viss styrke for å stå seg. Samtidig er jeg veldig glad i porter... Hmmmm.
     
  6. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Det går med noen liter vann for å trutne en sånn tønne. Nå har vannet stått på en god time, og fortsatt er det langt igjen.
     

    Vedlagte filer:

    ærefrykt og bjartenataas liker dette.
  7. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Tønna er tett, men stavene hadde ikke satt seg helt pent. Tømte ut vannet for å la den tørke litt igjen så de kan justeres på plass, så blir det å fylle den på nytt. Det var først når jeg tømte den at skalaen på dette prosjektet begynte å virke overveldende. Herre fred, det er mye øl som skal i den tønna. Det rant og rant og rant og rant. Jaja. Worst case scenario er jo masse arbeid og en del penger til ingen nytte, og det er jo egentlig ingen katastrofe.
    DSC_1020.JPG
    Tønna har også fått plass innerst i garasjen, ved grunnfjellet. Mer stabil temperatur tror jeg ikke jeg får til. Skulle egentlig brygga som en gamp nå i påska, men det blir nok først til høsten. Bryggeriet her er ikke operativt enda, og til sommeren tror jeg jeg skal slite med å finne lav nok temperatur. Hvis jeg ikke går for noe belgisk. Da kan det kanskje gå.
    DSC_1022.JPG
     
  8. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Så kult prosjekt! Og muligens i overkant store mengder øl, men det har vel aldri skadet noen, har det?
     
  9. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Takk! Jeg syns det er artig sjøl, men det blir mye, ja. Folk får stille seg i kø når det blir klart. :)
     
  10. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Svovla tønna idag. Skulle tro George Bush jr hadde vært på talerstolen.
     
  11. Haraldau

    Haraldau
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Utrolig kult prosjekt.
    Når det gjelder gjær hadde jeg hørt med et av bryggeriene som deler ut gjær. Hvis du forklarer prosjektet får du sikkert mer enn nok gjær av dem.
     
  12. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Det er en god idé!
     
  13. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Lenge sia forrige oppdatering nå. Bestemte meg i helga for å flytte tønna hjem. Jeg har jo allerede tatt den verste støyten fra kjøleskap og øltønner, så hva jeg fyller kjellerboden med nå er opp til meg. Tanken er å sette av litt tid i sommer og brygge 230 liter øl for å fylle saken. Planen, sånn den er pr nå, er å brygge en dobbel. Det er to grunner til det. Den ene er at det virker mer overkommelig å brygge noe med tilstrekkelig alkoholprosent dersom sukker utgjør en god del av det gjærbare. I tillegg er temperaturen i kjelleren om sommeren for høy for noe særlig annet, og gjæringsskapet mitt er for lite for så store kvanta.

    Tenkte å få tak i noen sånne 130-liters plasttønner for å gjære i. Noen som veit om et par sånne i Oslo?
     
  14. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Ok, det er ferie, det er temperatur for belgisk, og det er tomt for unnskyldninger.
    15305284929501848035789371073590.jpg
     
    ullrotta, msevland, Amarillo og 3 andre liker dette.
  15. RETBergen

    RETBergen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Måtte ølgudene være med deg. Lag en sjekkliste?
     
    erikraude liker dette.
  16. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    En sjekkliste er lurt. Første punkt på lista er å dyrke opp nok gjær til de første dagenes produksjon. Etter det ser jeg for meg at jeg ikke kommer til å mangle gjær.
     
  17. RETBergen

    RETBergen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Og flushe tønna med co2 fra gjæringen av de 2 første
     
    erikraude liker dette.
  18. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Etter jeg har trutna den.
     
  19. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    10 kg sukker? Mye flasking på gang.....:eek: eller skal du mette hele tønna med sukkervann?
     
  20. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    20 kg. Går litt sukker i 225 liter belgisk dobbel.
     
    #40 erikraude, 2 Jul 2018
    Sist redigert: 3 Jul 2018

Del denne siden