Oj, det var en lang bryggedag for bare to batcher, men nå er ihvertfall to batcher satt til gjæring. Jeg sliter litt med utstyret, og tydeligvis er det noen variabler her jeg ikke har kontroll på. Den første batchen landa på en OG på 1073, omtrent som forventa, men volum på 24 liter, en liter over det som var planen. Neste batch hadde samme volum, men OG på 1085. Det er et ganske solid avvik. Nå skal jo alt i samme tønne, så det blir godt blanda til slutt, men altså...
To like batcher på to forskjellige maskiner. En grainfather av gammel modell og en grainfather connect. Jeg tror forskjellen ligger i skyllinga. Jeg har jo lenge klaga over dårlig meskeeffektivitet på Grainfatheren. Idag tror jeg jeg klarte å få skyllinga til å funke sånn det burde på den ene batchen.Av nygjerrighet. Var dette to like batcher? Hva tror du grunnen til avviket var mtp OG?
To like batcher på to forskjellige maskiner. En grainfather av gammel modell og en grainfather connect. Jeg tror forskjellen ligger i skyllinga. Jeg har jo lenge klaga over dårlig meskeeffektivitet på Grainfatheren. Idag tror jeg jeg klarte å få skyllinga til å funke sånn det burde på den ene batchen.
Joda. Den er dønn lik. Men jeg tok et tips fra @Sarge (tror jeg det var) om å røre godt i mesken før utmesk. Det gjorde jeg iogforseg på begge, men den siste fikk stå en stund før jeg skylte. Jeg tror det kan ha gjort underverker. Skyllinga gikk mye saktere på den batchen.Aha. Men er ikke skyllingen manuell på begge generasjonene?
Joda. Den er dønn lik. Men jeg tok et tips fra @Sarge (tror jeg det var) om å røre godt i mesken før utmesk. Det gjorde jeg iogforseg på begge, men den siste fikk stå en stund før jeg skylte. Jeg tror det kan ha gjort underverker. Skyllinga gikk mye saktere på den batchen.
Jeg kokte begge på samme maskin, siden jeg hadde problemer med den eldste grynfaren. Men volumet blei det samme i begge tilfellene. Det blei en liter mer enn jeg hadde tenkt. Lite humle denne gangen, så ikke mye som blei igjen i gryta.Kan du ha ulik kok på maskinene? En liter i volumforskjell er ganske mye.
For øvrig et spennende prosjekt!
Du spør hvordan du kan øke effektiviteten. Hva med å skaffe en Beer Brew 60 eller lignende for kokingen, og bruke Grainfatherne til mesking. Da kunne man seriebrygget flere brygg (meske neste på GF mens man koker på BB). Det ville selvfølgelig kreve tilpasninger av kjøleløsningen.
For øvrig tenkte jeg også porter her.
Hva gjør?Det bunner uansett ut i hvordan du bruker ustyret, altså prosess.
Hva gjør?
Ah, ja, selvsagt prosess. Oppmålinga av malt var selvsagt ikke nøyaktig lik, men ikkeno avvik som forklarer dette.Que? Forskjellen på OG, tenker jeg på.