Marius K.
Norbrygg-medlem
Nå som purepitch pakkene har vært i butikkene nokså lenge, hvordan gjør folket det mtp beregning av gjærmengde?
Jeg har stort sett, men ikke alltid, brukt formelen 0,5^((x/31)/6) hvor x er antall dager fra produksjonsdato til jeg pitcher. Den formelen er ganske konservativ sammenlignet med tallene White labs oppgir hvor gjæren mimimum har 95% viability når den går gjennom kvalitetskontrollen og hvor det er en 3,2% reduksjon i viability per dag.
https://www.whitelabs.com/news/purepitch-shelf-life
Jeg skal brygge en pils til uken og kjøpte med meg to pakker med WLP800 med produksjonsdato 22. april og best før 22. oktober. Lager jeg gjærstarter på førstkommende torsdag er det 102 dager fra produksjon til pitch. I henhold til den konservative formelen jeg har benyttet har jeg da 0,5^((102/31)/6)= 68% viability, som er vesentlig lavere enn hva Whitelabs oppgir. Etter drøye 3 måneder bør det være nærmere 90% viability igjen iht. tabellen under:
Tar jeg likevel utgangspunkt i 68% og plotter dette inn i kalkulatoren til mr. malty som viability, velger lager, OG på 1,054, stirplate og 21,5 liter i bøtta så trenger jeg 3 pakker i en starter på 1,62 liter, alternativt 2 pakker i 2,76 liter. Dette høres jo nokså ekstremt ut for et øl med relativ lav OG og med gjær som ikke er fryktelig gammel.
Tar man utgangspunkt i White labs sine egne tall, og la oss ta utgangspunkt at pakken har 95% viability i det den går gjennom kvalitetskontrollen, så blir regnestykket som følger:
95%-(102 dager * 0,10322% reduksjon per dag)= 84%.
Plotter jeg disse tallene inn i mr. malty får jeg at jeg trenger en starter på 2 pakker i 2,1 liter. Det høres kanskje mer fornuftig ut.
Så, hva gjør dere, og hva er deres erfaring?
Jeg har stort sett, men ikke alltid, brukt formelen 0,5^((x/31)/6) hvor x er antall dager fra produksjonsdato til jeg pitcher. Den formelen er ganske konservativ sammenlignet med tallene White labs oppgir hvor gjæren mimimum har 95% viability når den går gjennom kvalitetskontrollen og hvor det er en 3,2% reduksjon i viability per dag.
https://www.whitelabs.com/news/purepitch-shelf-life
Jeg skal brygge en pils til uken og kjøpte med meg to pakker med WLP800 med produksjonsdato 22. april og best før 22. oktober. Lager jeg gjærstarter på førstkommende torsdag er det 102 dager fra produksjon til pitch. I henhold til den konservative formelen jeg har benyttet har jeg da 0,5^((102/31)/6)= 68% viability, som er vesentlig lavere enn hva Whitelabs oppgir. Etter drøye 3 måneder bør det være nærmere 90% viability igjen iht. tabellen under:
Tar jeg likevel utgangspunkt i 68% og plotter dette inn i kalkulatoren til mr. malty som viability, velger lager, OG på 1,054, stirplate og 21,5 liter i bøtta så trenger jeg 3 pakker i en starter på 1,62 liter, alternativt 2 pakker i 2,76 liter. Dette høres jo nokså ekstremt ut for et øl med relativ lav OG og med gjær som ikke er fryktelig gammel.
Tar man utgangspunkt i White labs sine egne tall, og la oss ta utgangspunkt at pakken har 95% viability i det den går gjennom kvalitetskontrollen, så blir regnestykket som følger:
95%-(102 dager * 0,10322% reduksjon per dag)= 84%.
Plotter jeg disse tallene inn i mr. malty får jeg at jeg trenger en starter på 2 pakker i 2,1 liter. Det høres kanskje mer fornuftig ut.
Så, hva gjør dere, og hva er deres erfaring?