1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Purepitch og beregning av gjærmengde

En tråd i 'Brygging' startet av Marius K., 28 Jul 2018.

  1. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Du trenger ikke kverne det. Og hvis jeg kan komme med småplukk så hvis du vil kverne det så sørg for at det gjøres separat. Jeg synes at flaket "whatever" forpurrer kverningen av de andre kornene slik at du ikke får lik kverning på andre korn som treffer valsene samtidig som flaket gjør det.
     
    Finn Berger liker dette.
  2. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    "Hiv det rett i" er det vanlige rådet. Og det virker ikke urimelig det Miguel sier om at det kan forstyrre kverninga av malt.

    Du får vel bare stole på at Vestbrygg ikke har noe som har ligget lenge. Jeg har ikke klart å finne noen konkrete angivelser for lagringstid, bare advarsler mot å bruke for gammel mais.

    Maisen harskner pga. nedbryting av oljer den inneholder, har jeg forstått. Oppbevaringsmåten er viktig. Den bør oppbevares kaldt, og det tviler jeg litt på at bryggeforretningene gjør. Det beste er å vakumpakke den og slenge den i fryseren, eller i alle fall i kjøleskap, leser jeg. (Men hva med faren for at den da tar opp smak fra omgivelsene over tid?)

    Du bør lukte og smake på den. Harskning skal du kunne kjenne.
     
  3. Jørgen O

    Jørgen O
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Er det ikke da like greit å erstatte mais med ris?
     
    Finn Berger liker dette.
  4. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Smaken blir forskjellig. American light lager smaker liksom lit mais/dms.
     
  5. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Og da er jo @Jørgen O sitt spørsmål fremdeles gyldig:


    :D
     
  6. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det ville jeg gått for, ja, for jeg liker ikke maissmaken. Det er nå bare min personlige smak, og maissmaken er vel typeriktig. Men i de andre amerikanske lagertypene har bryggeriene stort sett gått over til ris, så vidt jeg veit.
     
  7. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Nei, hvorfor? (Dette er bare min oppfattelse), jeg mente at smaken blir forskjelig, så ut i fra det jeg sa så er det vel konkludert? Hvis du skjønner.
     
  8. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Joda. Jeg skjønner og så tuller jeg litt.

    Saken er den at jeg hater DMS, så dersom å bytte ut mais med ris vil føre til mindre DMS, så MÅ jo det være positivt.
     
  9. Jørgen O

    Jørgen O
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Poenget mitt var at dersom risikoen for usmak er relativt stor, og en kan oppnå noe av det samme med ris, kan det være et godt alternativ - selv om det ikke smaker helt det samme.

    Merk at jeg ikke har noen erfaring med mais selv.
     
    Finn Berger liker dette.
  10. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg lurer på om ikke det er DMS. Bud light brygges i alle fall med ris.
     
  11. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Jeg har laget noen brygg hvor jeg har forventet DMS i det siste, for å finne en terskel til syvende og sist. DMS var faktisk en smak jeg aldri har vært spes utsatt for tidligere, men nå plukker jeg den opp fort som eff.
     
    Finn Berger liker dette.
  12. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Din spøkefugl. Joda, men hvis man er ute etter typeriktighet så blir det en annen sak. Men for egen gane ville jeg nok brukt ris ja.
     
    LarsUlv liker dette.
  13. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Og dermed har du kraftig krympet utvalget av øl du ikke liker:p?
     
  14. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    I teorien så ja. Men i praksis nei. Det meste jeg heller i meg er DMS-fritt i ganen.

    Men hadde det vært så fint som at jeg faktisk hadde krympet utvalget av øl jeg IKKE liker, som du skrev så ville jo det vært strålende ;)
     
    Finn Berger liker dette.
  15. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Akk ja - skal slutte nå, før jeg skriver enda verre ting:oops:. Takk for påpekningen:).
     
  16. Marius K.

    Marius K.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hmmm... Ble litt skeptisk til mais nå :D Jeg får vurdere om jeg skal bytte ut maisen med ris istede.
     
    Finn Berger liker dette.
  17. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det var det med typeriktigheten, da;). Og hvis Vestbrygg går god for at den er fersk, og du ikke kjenner noen usmak/harsk lukt, ville jeg tatt sjansen. Det er jo en mulighet til å finne ut hva du sjøl mener om denne ingrediensen.

    Jeg har brukt mais i cream ale og i et engelsk øl. Det siste mener jeg er bare tull; en engelsk pale ale er klart bedre uten mais. Men sjøl om jeg ikke syntes noe særlig om cream ale'n med mais, fikk jeg flere gode tilbakemeldinger på den. Så direkte ille kan det ikke ha vært. (Ikke at jeg har all verdens respekt for øl-smaksløkene til slekt og venner. De har likt mye rart:confused:.)
     
  18. Marius K.

    Marius K.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det er sant, den blir vel ikke helt typeriktig om jeg bytter bort maisen, uten at det nødvendigvis er krise. Jeg skal ta å gå maisen nærmere i sømmene når jeg er nede å handler inn råvarene, så får vi se hva jeg går for :)

    Hva kan være en passende vannjustering for en amerikansk pilsner? I tabellen til Gahr er det bare justeringsforslag for tysk og tsjekkisk pils, hvor førstnevnte kjører 2:1 sulfat:klorid, mens motsatt for den tsjekkiske. Usikker på hva jeg skal krydre med her. Justerer forøvrig til rett pH med fosforsyre.
     
  19. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg bruker 1 ts klorid og 0,5 ts sulfat i den nordtyske pilsen min, for jeg vil prøve å få fram maltet. Og så brygger jeg den temmelig bitter. Jeg liker den balansen. Denne amerikaneren ser for meg ut til å bevege seg i samme retning, ut fra beskrivesen til Jamil.

    Det blir ikke veldig forskjellig fra Kai Troesters forslag: http://braukaiser.com/wiki/index.php/File:Water_pilsner.gif (Skroll litt ned for å finne det.)
     
    Marius K. liker dette.
  20. Marius K.

    Marius K.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    En ting jeg har lurt på; når man lager gjærstarter (koker 15 minutter i kjele) så vil det jo fordampe litt. Jeg skulle etter beregningene ha en starter på 2,6 liter, men endte etter pitching av to pakker i dag med 2,5 liter (var nærmere 2,4 liter etter koking og før pitching av gjær). Tar dere hensyn til fordampningen når dere lager starter? Slik at om jeg i følge kalkulatoren skal ha 2,6 liters starter så koker jeg 2,7-2,8 liter, men benytter mengden DME kalkulatoren oppgir for 2,6 liter?
     
    Stig Aa. liker dette.

Del denne siden