Ett av mine øl der jeg hadde brukt Brewers Clarex ble testet med et testkit (vet ikke spesifikasjonene på dette men det var visst anerkjent) for å teste glutenkonsentrasjonen i matvarer av en som har Cøliaki. Det testet under grensen og han drakk ølet, på eget ansvar, uten å bli dårlig. Jeg bruker Clarex konsekvent i alle brygg og samme person har senere drukket andre øl uten å ha testet dem først men uten å bli dårlig så det har noe for seg. Og så blir ølene klarere fortere så Brewers Clarex er en billig, enkel og god løsning som jeg ikke ser noen grunn til å ikke bruke i alt øl.
Skal man lage øl spesifikt for Cøliakere tror jeg man skal tenke på mer enn å bruke Clarex. Merk at dette bare er spekulasjoner. Jeg leste en gang en test (svensk tror jeg) av en rekke komersielle øl der de hadde målt gluteninnhold. En god del øl kom ut med null gluten eller ihvertfall under deteksjonsgrensen i den testen de hadde brukt. Bl.a Pilsner Urquell. Hva er spesiellt med den, i tillegg til å være god? Jo, et svært omfattende og intenst meskeskjema. Så mye ligger i prosessen. En grundig mesk som sikrer mest mulig komplett konvertering kan det se ut til at hjelper. Guinness kom dårlig ut i samme test. Den inneholder umaltet bygg, så det ville jeg også unngått. Kanskje noe eller mye av nedbrytningen av gluten skjer i maltingen? Havregryn er naturlig glutenfrie så de kan brukes i stout eller CøliakiNEIPA. Og unngå selvfølgelig hvetemalt.