Hei, ølbryggerentusiaster ! Mitt første innlegg på dette forum. Jeg har lest mange av artiklene her og er glad for at så mange deler informasjon nyttig for meg som fersking i gamet.
Har for tiden mitt første brygg gående. Kjøpte ekstrakt av Per Inge i Grimstad (sommerøl 50 liters batch). Dette har stått omlag en mnd til gjæring på hytta i Mandal. I helgen var det dags for flasking og jeg fikk prøvd min nyinnkjøpte stout- og sterkrens levert fra Petit agentur. Jeg benyttet i denne omgang 1,5 liters brusflasker med ca 2 teskjeer sukker til karboneringen. Mitt brygg er målt til å ha OG 1045 og FG 1012, så jeg vil få et mørkt men alkoholsvakt og mektig øl. Dette er litt mindre utgjæring enn forventet. Kanskje noe jeg vil mestre bedre ved neste sett ved å regulere ned vannmengden for å få en alkoholprosent på omlag 5,5-6%.
Vel, nok om det. Det jeg har lest om rengjøring er at det er svært viktig for et godt resultat. Jeg har lest om klor, krystallsoda, idophor, Star San, Sterkrens, Stoutrens, kaustisk soda, oppvaskmaskinpulver, virkon og oksygenmidler (hydrogenperoksid ?). Videre noe amerikanske greier "don't mind the foam (?)". Meninger er sikkert forskjellige, med hensyn til produktvalg.
Det jeg imidlertid savner på dette forum er en gjennomarbeidet artikkel i FAQen med rengjøring og deinfeksjon som tema. Litt sånn "renhold for dummies". Hva man gjør, hvordan, rekkefølge, praktiske tips, hva man ikke må gjøre, hvilke kjemikaliekonsentrasjoner som er farlige for hender, vaskevannstemperaturer etc.
Tør jeg utfordre noen av dere garvede hjemmebryggere til å lage en slik artikkel ? Sikker på at den hadde blitt flittig lest.
med hilsen
StåleS
(bryggefersking)
Har for tiden mitt første brygg gående. Kjøpte ekstrakt av Per Inge i Grimstad (sommerøl 50 liters batch). Dette har stått omlag en mnd til gjæring på hytta i Mandal. I helgen var det dags for flasking og jeg fikk prøvd min nyinnkjøpte stout- og sterkrens levert fra Petit agentur. Jeg benyttet i denne omgang 1,5 liters brusflasker med ca 2 teskjeer sukker til karboneringen. Mitt brygg er målt til å ha OG 1045 og FG 1012, så jeg vil få et mørkt men alkoholsvakt og mektig øl. Dette er litt mindre utgjæring enn forventet. Kanskje noe jeg vil mestre bedre ved neste sett ved å regulere ned vannmengden for å få en alkoholprosent på omlag 5,5-6%.
Vel, nok om det. Det jeg har lest om rengjøring er at det er svært viktig for et godt resultat. Jeg har lest om klor, krystallsoda, idophor, Star San, Sterkrens, Stoutrens, kaustisk soda, oppvaskmaskinpulver, virkon og oksygenmidler (hydrogenperoksid ?). Videre noe amerikanske greier "don't mind the foam (?)". Meninger er sikkert forskjellige, med hensyn til produktvalg.
Det jeg imidlertid savner på dette forum er en gjennomarbeidet artikkel i FAQen med rengjøring og deinfeksjon som tema. Litt sånn "renhold for dummies". Hva man gjør, hvordan, rekkefølge, praktiske tips, hva man ikke må gjøre, hvilke kjemikaliekonsentrasjoner som er farlige for hender, vaskevannstemperaturer etc.
Tør jeg utfordre noen av dere garvede hjemmebryggere til å lage en slik artikkel ? Sikker på at den hadde blitt flittig lest.
med hilsen
StåleS
(bryggefersking)