Hei,
Et amatørspørsmål fra meg her. Jeg brygget en brown ale på lørdag, brukte to poser tørrgjær til 21 liter (etter anbefaling fra Bryggselv-personalet), og det tok ganske bra av i gjæringskaret natt til søndag. Hele søndagen var det god aktivitet og liflig gjærdunst på gjesterommet - så liflig at madammen valgte å lufte ut... :attevar: Med det resultat at temperaturen i rommet sank fra 20 til 15-16 grader i en liten periode, før jeg fikk lukket vinduet og hevet temperaturen i rommet igjen.
Det virket ikke som om det hadde noen umiddelbar effekt på gjæringen, men i går kveld (48 t etter gjæringsstart) gikk det lang tid mellom aktiviteten i gjæringslåsen (nærmere minuttet).
Jeg har fått høre her tidligere at en ikke skal legge for mye vekt på aktiviteten i gjæringslåsen, men jeg lurer likevel: Burde det ikke vært litt mer futt i gjæringskaret litt lenger? Er det eventuelt mulig å "restarte" gjæringen gjennom tilsetting av mer gjær - og hva vil det eventuelt ha å si for smaken?
Ølen skal i utgangspunktet stå og gjære på 20 grader i to uker, så det er jo litt tid igjen til flasking..
Et amatørspørsmål fra meg her. Jeg brygget en brown ale på lørdag, brukte to poser tørrgjær til 21 liter (etter anbefaling fra Bryggselv-personalet), og det tok ganske bra av i gjæringskaret natt til søndag. Hele søndagen var det god aktivitet og liflig gjærdunst på gjesterommet - så liflig at madammen valgte å lufte ut... :attevar: Med det resultat at temperaturen i rommet sank fra 20 til 15-16 grader i en liten periode, før jeg fikk lukket vinduet og hevet temperaturen i rommet igjen.
Det virket ikke som om det hadde noen umiddelbar effekt på gjæringen, men i går kveld (48 t etter gjæringsstart) gikk det lang tid mellom aktiviteten i gjæringslåsen (nærmere minuttet).
Jeg har fått høre her tidligere at en ikke skal legge for mye vekt på aktiviteten i gjæringslåsen, men jeg lurer likevel: Burde det ikke vært litt mer futt i gjæringskaret litt lenger? Er det eventuelt mulig å "restarte" gjæringen gjennom tilsetting av mer gjær - og hva vil det eventuelt ha å si for smaken?
Ølen skal i utgangspunktet stå og gjære på 20 grader i to uker, så det er jo litt tid igjen til flasking..