i en lys og lett øl kan det f.eks være 10% mais og 10% ris, hva om man bruker bare en av delene, altså f.eks 20% ris?
Trodde ikke noen av disse ga noen smak, så derfor jeg lure på hvorfor begge brukes samtidig.
Enig. Mais gir noe smak. (Litt "grainy" på en positiv måte) Samtidig gjør det at ølet klarner lettere.
Ris gir ikke så mye smak, men gjør som regel ølet mer "crisp" og gir totalt lysere farge enn hvis du brukte kun malt.
Noen sier ris kan erstattes med sukker, men jeg er ikke helt enig i dette. Risen blir hovedsaklig til maltose under mesking, som har helt andre egenskaper i øl enn vanlig rørsukker.
Jeg er litt nysgjerrig på de helt andre egenskapene til maltose. Både maltose og sucrose ("sukker") blir spist uten problemer av gjæren - og finnes sånn sett ikke i (ferdig) øl som har gjæret helt ut. Men jeg vet ikke hvilke praktiske forskjeller det finnes.
Her kommer jeg nok til kort; Men jeg merker at sukker og maltose gir forskjellig sluttresultat etter gjæring.
Noen her inne (meg inkludert) mener at tilført sukker gir en spesiell smak. En smak jeg personlig ikke setter pris på, men andre ikke har noe i mot. Ris er i utgangspunktet ikke for å gi smak, slik jeg har forstått, det skal gjøre mesken lettere og hanskes med.
Jeg brygget en gang en DIPA, eller det var vel DRIPA, med ris (9%). Full pakke med cereal mash. Jeg gjør det ikke igjen, men forsåvidt en artig øvelse. Jeg synes ikke risen tilførte noe positivt. Hadde lest for mye og forventet en eller annen fantastisk "crisp" finish. Risen tilførte ikke noe annet enn en litt svak og ubestemmelig bismak. Bismaken kunne forsåvidt ha kommet fra noe annet, f.eks at 9% var for mye. I så fall bidro risen med absolutt ingenting i forhold til sukker. Så nå bruker jeg farin hvis jeg vil ha en tørrere/lysere/crispere øl!
Jeg mistenker at de store bryggeriene som bruker ris for å lage tørre lyse øl gjør det fordi ris er billigere enn raffinert sukker, ikke bedre. I stor industriell skala betyr noen kroner prisforskjell for tonnet noe. For oss hjemmebryggere ingenting!
Bare litt flisespikkeri: Ris inneholder ikke maltose, men stort sett stivelse. Denne stivelsen blir til maltose når man mesker sammen med malt.
Jeg har tre Cream Ale-brygg bak meg (to ekstrakt-baserte og ett all grain), og alle har jeg brukt sukker for "crispness" i. Jeg opplever disse som gode øl, og kjenner ikke noen spesiell sukkersmak på disse, sammenlignet med andre lyse øl jeg har brygget uten slik sukkertilsetning. Jeg har litt lyst til å forsøke å karbonere med vørter en gang, kanskje i et split batch-forsøk, for å se om jeg skjønner det med "sukkersmaken".
...kverulering på...Men det gir mer øl.
...kverulering på...
Hvis jeg bruker vørteren du setter til side til karbonering i hovedgjæringen istedet, så får vi vel akkurat like mye øl. Og siden jeg bruker sukkerlake, så får jeg vel faktisk litt mer øl (med definisjon av øl som det ferdigkarbonerte sluttproduktet), men altså en tanke mindre smak av malt i forhold til det totale væskevolumet. De som bruker karboneringsdrops eller sukker(biter) direkte i flaskene får vel akkurat like mye.
...kverulering av...