lachris
Norbrygg-medlem
Vi har som vårt første brygg laget en Kinn Vestkyst (eller det vil si, det blir nok noe helt annet basert på de endringene vi måtte gjøre pga. at vi hadde for lite gjær når vi skulle lage starteren og pga. at vi målte en del lavere OG enn planlagt (1.05o målt, skulle vært 1.070, men vi satser på at det blir bra allikevel...).
I oppskriften står det at den skal gjære i åpent primærkar i 4 dager og deretter stikkes om til sekundærkar, tørrhumles og gjære i 10 dager til før den tappes på flaske. (Vi har gjæret i lukket primærkar. Turte ikke dette med åpent...)
Spørsmål mitt nå er om det egentlig er nødvendig å stikke om til sekundærkar, eller om man egentlig kan tørrhumle direkte i primærkaret og bare la det stå 10 dager til før man tapper?
Hvorfor skal man stikke om egentlig?
Hvis vi må stikke om, hvordan gjør man det? Skal men unngå å ta med bunnfall eller skal man riste primærkaret litt og sørge for at man får med alt? Hva med evt. skum/gjær som ligger på toppen? Det må vel med?
I oppskriften står det at den skal gjære i åpent primærkar i 4 dager og deretter stikkes om til sekundærkar, tørrhumles og gjære i 10 dager til før den tappes på flaske. (Vi har gjæret i lukket primærkar. Turte ikke dette med åpent...)
Spørsmål mitt nå er om det egentlig er nødvendig å stikke om til sekundærkar, eller om man egentlig kan tørrhumle direkte i primærkaret og bare la det stå 10 dager til før man tapper?
Hvorfor skal man stikke om egentlig?
Hvis vi må stikke om, hvordan gjør man det? Skal men unngå å ta med bunnfall eller skal man riste primærkaret litt og sørge for at man får med alt? Hva med evt. skum/gjær som ligger på toppen? Det må vel med?