1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Miguel, 2 Feb 2017.

  1. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Jeg brygget etter dette prinsippet lenge. Brukte nesten ikke krystallmalt de første par åra jeg brygga. Men etter at jeg begynte med britiske øl har krystallforbruket steget bratt her i huset. Britiske øl kler masse deilig søt og kompleks krystallmalt :)

    I belgiske øl, som jeg har brygget veldig mye av, er det uhyre sjelden at jeg tillater noe krystallmalt. Lagere bruker jeg også lite krystallmalt i (men av og til noe, mer enn i belgiske).

    Alt til sitt bruk.
     
    Finn Berger liker dette.
  2. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det blir litt smått med kompleksitet fra flere krystallmalt her. Men så tenker jeg på engelsk pale ales/bitters, som jo gjerne har veldig enkle oppskrifter.. Og Irish red er egentlig bare engelske pale ales som har fått irsk aksent. Kan hende det blir i overkant med søt krystall her - carared er noe av det søtere - men så finner jeg ut det, da. Grenser er til for å tøyes. (Ikke alle. Man slenger ikke kokos i porteren sin, for eksempel;).)
     
  3. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jo. Det kan aldri bli nok kokos.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    Ekornskurken og Finn Berger liker dette.
  4. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Kan da få kompleksitet fra ett nydelig krystallmalt :)
     
  5. bobkaare

    bobkaare
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Skulle dette være en "ser oppskriften min grei ut?" - tråd eller skal det være "gamle forumtravere slarver om krystallmaltens innerste vesen" - tråd?

    Om målet er at det skal være en samletråd for oppskriftsdiskusjoner er det kanskje en ide å prøve å holde den der?
     
    loebrygg liker dette.
  6. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Diskusjonen er da løselig knyttet til @Finn Berger sin oppskrift, og så lenge ingen andre har bedt om innspill i mellomtiden ser jeg ikke det helt store problemet? Ingen oppskrifter som blir ignorert.
     
  7. bobkaare

    bobkaare
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Neida, men det frister kanskje sånn litt under middels å legge ut en ny for innspill?
     
  8. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Poeng :)
     
  9. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Nå var det @Miguel som startet tråden, så det er vel rimelig å høre hva han har å si. Men sånn jeg oppfatter det, er det som har blitt sagt her om krystallmalt veldig relevant for vurderinga av oppskriften. Det er ganske mange faktorer som virker inn på ølet, så jeg tror det vil dukke opp mange diskusjoner i denne tråden som leder ut fra oppskrifta i snever forstand.

    Nå brygger jeg oppskrifta slik jeg la den ut, men jeg kommer til å ta med meg det som er blitt sagt her, inn i vurderinga av ølet når det er ferdig. Og jeg er definitivt fristet til å bruke denne tråden mer.

    Hadde det vært en tråd for å gjøre oppskrifter tilgjengelige, hadde det vært en annen sak. Men denne lever vel mer i øyeblikket, og jeg synes det da blir mindre viktig å være veldig streng på hva som trekkes inn.
     
    cjohansen liker dette.
  10. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Tar denne videre, har spekulert på appelsinsmaken som vossakveik angivelig skal gi, og tenker på å få litt sjokolade og brent smak i tillegg, en slags amerikansk brown ale. Med eller uten einerlåg. Noen innvendinger? [​IMG][​IMG]


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    Finn Berger liker dette.
  11. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ingen innvendinger, for det der er ukjent land for meg. Men en liten applaus for sånne tiltak:). Skulle gå fint sammen med kvikklunsjen i solveggen til påske, den der. Så kan du kutte ut sølet med å skrelle appelsiner.

    Brown Ale-elementet ser jeg ikke noe galt med.
     
    bjartenataas liker dette.
  12. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Ser at mandarina går opp i en pakke, men ville tørrhumlet litt i ti dager og for maks smaksuttrekk.
     
    bjartenataas liker dette.
  13. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Og så det evige soørsmålet, karamell eller ei. Heller mot å la være.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  14. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Du kan bruke münchenermalt i stedet. ("Munich is the new crystal", har jeg lest hos Gordon Strong, som dropper caramalten i en av oppskriftene sine.) Kommer kanskje an på den utgjæringen du kan vente?
     
    bjartenataas liker dette.
  15. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Lettere inspirert av bryggertabben til @Botnen https://forum.norbrygg.no/threads/bryggertabber.581/page-116#post-390354
    og Nøgne Ø #500
    gikk jeg til innkjøp av Nelson S, Pacific Gem og denne maltblandingen

    920 g Pale malt
    400 g hvete
    400 g rug
    200 g Amber
    80 g flaket havre

    Ser dette greit ut

    #500 Lite

    13 liter
    OG: 1.067
    ~100 IBU

    10% hvete
    10% rug
    5% Amber
    2% flaket havre

    25 g Pacific Gem, 60 min
    15 g Magnum, 60 min
    25 g Nelson S, 5 min
    25 g Pacific Gem, 5 min
    25 g Nelson S, WP
    25 g Pacific Gem, WP
    15 g Chinook, WP

    25 g Nelson S, Pacific Gem & Chinook, dry
     
    #35 loebrygg, 6 Feb 2017
    Sist redigert: 6 Feb 2017
    Botnen og royviggo liker dette.
  16. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Du får vel litt mer bitterhet for penga om du kun bruker Magnum ved 60min. Kan ikke helt se for meg at du får noe igjen for den Pacific Gem-tilsetningen ved kokestart. Men det er en super humle for sene tilsetninger!
     
  17. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Hadde bare 15 g Magnum og 40 g Chinook fra før
     
  18. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Og nå viser det seg at BS glemte havren, så da blir det ikke det
     
  19. Mc.

    Mc.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hitra
    Har en oppskrift på Amerikansk Hveteølisch som jeg egentlig er fornøyd med.
    Men synes skummet legger seg for fort.
    Ligger det i oppskriften eller finnes det andre tjuvtriks for å få skummet til å bli litt tykkere/holdbart ?

    3.55 kg pilsnermalt
    0.20 kg hvetemalt flaket
    0.20 kg rugmalt flaket
    1.07 kg hvetemalt
    0.43 Rugmalt

    18 gram magnum 60 minutter
    9 gram Cascade 15 minutter
    15 gram Centennial 2 min
    19 gram Centennial tørrhumlet 7 dager

    22.5 liter til gjæring. OG 1050 FG 1009

    Gjær US-05 en pakke. Mesk på 65 grader
    Kokes 90 minutter
     
  20. Hødden

    Hødden
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Har tatt utgangspunkt i en Nøgne Ø Brown Ale-oppskrift. Men har litt humle i frysen som jeg vil få brukt opp, så har byttet ut bitterhumle og aromahumle og lagt til humling på 2 minutter. Hva synes dere? Forslag til forbedringer/endringer ang humle?

    Målet er ikke mest mulig lik en Nøgne Ø, men en god brown ale.

    Humle jeg har tilgjengelig:
    Magnum: 88g
    Bramling Cross: 77g
    Amarillo: 94g
    Chinook: 77g
    Centennial: 50g
    Summit: 43g
    Simcoe: 79g
    EKG: 21g

    Oppskrift: https://beercalc.org/?t=148439

    upload_2017-2-7_11-42-42.png
     

Del denne siden