1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Miguel, 2 Feb 2017.

  1. Stig Aa.

    Stig Aa.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    bjartenataas liker dette.
  2. Botnen

    Botnen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ikke prøvd oppskriften, men har hatt en ipa med 644.. å det er iallefall en fantastisk gjær! Ferdig og klar til flasking etter 2 uker
     
    Stig Aa. liker dette.
  3. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

  4. Uberlord

    Uberlord
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hei

    Lurer på om denne ser grei ut?
    Har bare lappa sammen noe ut fra det jeg har i kjelleren.. :)
    Tanken var å få litt fruktig, frisk aroma og smak fra humle men ikke alt for mye.
    Satser på at det skal bli noe som kan falle i smak hos de fleste.
    Tenkte meske på 65, blir kanskje for tørr da? får fg i beersmith på 1,010.



    Ingredients
    Amt Name Type # %/IBU
    5,20 kg Pale Malt (2 Row) Bel (5,9 EBC) Grain 1 89,7 %
    0,20 kg Caramel/Crystal Malt - 20L (39,4 EBC) Grain 2 3,4 %
    0,20 kg Munich Dark (BestMälz) (25,0 EBC) Grain 3 3,4 %
    0,20 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) Grain 4 3,4 %
    20,00 g Chinook [13,00 %] - Boil 60,0 min Hop 5 25,2 IBUs
    0,50 Items Whirlfloc Tablet (Boil 15,0 mins) Fining 6 -
    14,19 g Centennial [10,00 %] - Boil 15,0 min Hop 7 6,8 IBUs
    10,00 g Cascade [5,50 %] - Boil 15,0 min Hop 8 2,6 IBUs
    10,00 g Cascade [5,50 %] - Boil 5,0 min Hop 9 1,1 IBUs
    2,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) [50,28 ml] Yeast 10 -
    50,00 g Cascade [5,50 %] - Dry Hop 5,0 Days Hop 11 0,0 IBUs

    Gravity, Alcohol Content and Color
    Est Original Gravity: 1,058 SG
    Est Final Gravity: 1,010 SG
    Estimated Alcohol by Vol: 6,2 %
    Bitterness: 35,7 IBUs
    Est Color: 11,5 EBC
     
    bjartenataas liker dette.
  5. Marius K.

    Marius K.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Tenkte brygge en amerikansk pale ale med rug snart. Sist gang brukt jeg:

    Pale malt 75 %
    Rug malt 15 %
    lys crystal malt 6 %
    Munich malt 4 %

    Denne gangen tenkte jeg droppe crystal malten, og kunne kanskje tenke meg å teste noe som dette:

    Pilsner malt 40 %
    Pale malt 40 %
    Rug malt 10 %
    Munich malt 10 %

    Noen som har litt erfaring med rug i amerikansk pale ale og som eventuelt har noen synspunkter?
     
  6. Botnen

    Botnen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

  7. JEG

    JEG
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Red Rye IPA / Red Rye Brett IPA
    61 % Pale
    18 % Rug
    9 % CaraRed
    3 % CaraPils
    3 % Flaket bygg
    3 % Sjokolade rug
    3 % Crystal 80L

    5 min: Citra 1 g/l Mosaic 1 g/l Simcoe 1 g/l
    WP: Citra 1.3 g/l Mosaic 1.3 g/l
    DH: Citra 2g/l Mosaic 2 g/l

    IBU: 40 - 45 ABV: 6.2-ish

    Tenker å splitte, hvorav halvparten får Brett C og øvrig enten US-05 eller kanskje S-04 eller tilsvarende.

    Vil WLP 645 være et godt valg her? Tanker om IBU?
     
    Stig Aa. og loebrygg liker dette.
  8. royviggo

    royviggo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hokksund
    Hvorfor ikke bruke Best Red X malt? Den har en intens rødfarge. 18% Rug og 82% Best Red X vil være en passende kombinasjon. Så mye Cara Red, Sjokolade rug og Crystal 80L vil ikke passe godt sammen med humlene du har valgt, og Cara Pils og flaket bygg er overflødig når du bruker rug. WLP645 vil passe bra :)
     
  9. JEG

    JEG
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Takker for innspill. Maltpusheren min hadde ikke RedX, men bytter pusher.

    Ny maltbase:
    5 kg RedX (80 %)
    1,25 kg maltet rug (20 %)
    ABV 6.25-ish IBU: 45 ?

    Tenker maltet rug er å foretrekke fremfor valset, men faren for stuck er vel fort der med 20 %... Liker uansett enkelheten i oppskriften :)


    Tenkte å kjøre splitt batch med brett C og en chico.
     
  10. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Hvis du er bekymret for stuck så kan du gjøre et meskesteg på rundt 40c i ca 15 minutter for å løse opp litt beta-glukaner. Men jeg vil tro at 20% går greit.
     
    JEG liker dette.
  11. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det er umaltet rug som er trøbbel i forhold til beta-glukaner. Maltet rug er imidlertid et problem i forhold til proteinnedbryting. Palmer anbefaler et proteinsteg om du har over 20 %. Så du kan jo vurdere et steg på 50-55 grader. (Men jeg tror du kan kjøre innmesk på sakkarifikasjonssteget og ta det helt rolig.)
     
    JEG liker dette.
  12. Terje J

    Terje J
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Tromsø
    Tilsett eventuelt 200-300g risskall for å bedre flyten i maltsenga, anbefales definitivt om du brygget i en BB eller Bratberg
     
  13. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Beklager off topic, men det syns jeg var i overkant skjødesløs omgang med "i forhold til" av en lærer! ;)
     
  14. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    I stand corrected:oops:. "når det gjelder", da? "med tanke på"?

    Jeg har krangla litt med kolleger på lærerværelset om det uttrykket der. Jeg har litt lyst til å forsvare det, men ikke her og nå;).
     
  15. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Påstand: I ~90% av tilfellene hvor folk bruker "i forhold til" mener de egentlig "med tanke på".

    Enda så spent jeg er på ditt forsvar av "kreativ" bruk av dette begrepet så ville dette lest bedre i min mening:

    "Det er umaltet rug som gir trøbbel med beta-glukaner." ("Det er umaltet rug som er trøbbel i forhold til beta-glukaner.")
    "Maltet rug gir imidlertid problemer med proteinnedbryting." ("Maltet rug er imidlertid et problem i forhold til proteinnedbryting.")

    Men, nå skal ikke jeg spore av tråden mer enn jeg allerede har gjort :D
     
    Finn Berger liker dette.
  16. Jovialsen

    Jovialsen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Og det blir i økende grad brukt som preposisjon.
     
    cjohansen liker dette.
  17. JEG

    JEG
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Det gikk ganske fort å bestemme seg og handle maltet i forhold til å hvor lang tid som brukes på off-topic pjatt...

    Kanskje noen skal opprette en "Ser posten min grei ut?"-tråd?
     
    Jærbrygg og loebrygg liker dette.
  18. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Okei. Folkens. La oss prøve å holde tråden ren. All diskusjon som ikke går ut på oppskrift, ingredienser eller teknikker og hvorfor benytte seg av en viss teknikk kan vi ta et annet sted, selv om det er artig eller interessant :)

    Men. En artigkommentar her og der er jo lov, men helst ikke diskusjoner om noe som er off topic.
     
    Naxi, Finn Berger og Jærbrygg liker dette.
  19. bkv

    bkv
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg har brygget denne IPA 1 gang, det er også min eneste IPA. Ølet er friskt og godt, men jeg kunne hatt litt mer aroma. Kan noen foreslå en endring til oppskriften?


    IPA basisioppskrift


    Brew Method: Extract
    Style Name: American IPA
    Boil Time: 60 min
    Batch Size: 20 liters (fermentor volume)
    Boil Size: 8 liters
    Boil Gravity: 1.059
    Efficiency: 35% (steeping grains only)


    STATS:
    Original Gravity: 1.056
    Final Gravity: 1.011
    ABV (standard): 5.99%
    IBU (tinseth): 63.32
    SRM (morey): 6.04

    FERMENTABLES:
    1.24 kg - Dry Malt Extract - Light (35.4%)
    1.86 kg - Dry Malt Extract - Light - (late addition) (53.1%)

    STEEPING GRAINS:
    0.4 kg - American - Caramel / Crystal 15L (11.4%)

    HOPS:
    75 g - Cascade, Type: Pellet, AA: 6.8, Use: Boil for 60 min, IBU: 59.45
    10 g - Cascade, Type: Pellet, AA: 6.8, Use: Boil for 10 min, IBU: 2.87
    15 g - Cascade, Type: Pellet, AA: 6.8, Use: Boil for 2 min, IBU: 1.01
    15 g - Cascade, Type: Pellet, AA: 6.8, Use: Aroma for 0 min
    20 g - Cascade, Type: Pellet, AA: 6.8, Use: Dry Hop for 10 days

    OTHER INGREDIENTS:
    1 tsp - Gjærnæring, Time: 15 min, Type: Other, Use: Boil
    1 each - Klaringsmiddel, Time: 15 min, Type: Other, Use: Boil

    YEAST:
    Fermentis / Safale - American Ale Yeast US-05
    Starter: No
    Form: Dry
    Attenuation (avg): 81%
    Flocculation: Medium
    Optimum Temp: 12.22 - 25 C
    Fermentation Temp: 20 C

    NOTES:
    Det ble brukt Lys Karamellmalt fra Bestmalz med Lovibond 12
    Spesial malt trekkes på 66-77 grader i 30 minutter
    Kokes i 60 minutter
    Gjæres på 20 grader
    Tørrhumles i 10 dager etter 3-5 dagers gjæring når det har roet seg
     
  20. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    ser du gjør litt som meg å koker med mindre volum
    hvis du vil ha mer humle pung, prøv å reduser batch size
     

Del denne siden