"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Botnen

Norbrygg-medlem
Ikke prøvd oppskriften, men har hatt en ipa med 644.. å det er iallefall en fantastisk gjær! Ferdig og klar til flasking etter 2 uker
 
Hei

Lurer på om denne ser grei ut?
Har bare lappa sammen noe ut fra det jeg har i kjelleren.. :)
Tanken var å få litt fruktig, frisk aroma og smak fra humle men ikke alt for mye.
Satser på at det skal bli noe som kan falle i smak hos de fleste.
Tenkte meske på 65, blir kanskje for tørr da? får fg i beersmith på 1,010.



Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
5,20 kg Pale Malt (2 Row) Bel (5,9 EBC) Grain 1 89,7 %
0,20 kg Caramel/Crystal Malt - 20L (39,4 EBC) Grain 2 3,4 %
0,20 kg Munich Dark (BestMälz) (25,0 EBC) Grain 3 3,4 %
0,20 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) Grain 4 3,4 %
20,00 g Chinook [13,00 %] - Boil 60,0 min Hop 5 25,2 IBUs
0,50 Items Whirlfloc Tablet (Boil 15,0 mins) Fining 6 -
14,19 g Centennial [10,00 %] - Boil 15,0 min Hop 7 6,8 IBUs
10,00 g Cascade [5,50 %] - Boil 15,0 min Hop 8 2,6 IBUs
10,00 g Cascade [5,50 %] - Boil 5,0 min Hop 9 1,1 IBUs
2,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) [50,28 ml] Yeast 10 -
50,00 g Cascade [5,50 %] - Dry Hop 5,0 Days Hop 11 0,0 IBUs

Gravity, Alcohol Content and Color
Est Original Gravity: 1,058 SG
Est Final Gravity: 1,010 SG
Estimated Alcohol by Vol: 6,2 %
Bitterness: 35,7 IBUs
Est Color: 11,5 EBC
 

Marius K.

Norbrygg-medlem
Tenkte brygge en amerikansk pale ale med rug snart. Sist gang brukt jeg:

Pale malt 75 %
Rug malt 15 %
lys crystal malt 6 %
Munich malt 4 %

Denne gangen tenkte jeg droppe crystal malten, og kunne kanskje tenke meg å teste noe som dette:

Pilsner malt 40 %
Pale malt 40 %
Rug malt 10 %
Munich malt 10 %

Noen som har litt erfaring med rug i amerikansk pale ale og som eventuelt har noen synspunkter?
 

JEG

Moderator
Red Rye IPA / Red Rye Brett IPA
61 % Pale
18 % Rug
9 % CaraRed
3 % CaraPils
3 % Flaket bygg
3 % Sjokolade rug
3 % Crystal 80L

5 min: Citra 1 g/l Mosaic 1 g/l Simcoe 1 g/l
WP: Citra 1.3 g/l Mosaic 1.3 g/l
DH: Citra 2g/l Mosaic 2 g/l

IBU: 40 - 45 ABV: 6.2-ish

Tenker å splitte, hvorav halvparten får Brett C og øvrig enten US-05 eller kanskje S-04 eller tilsvarende.

Vil WLP 645 være et godt valg her? Tanker om IBU?
 
Red Rye IPA / Red Rye Brett IPA
61 % Pale
18 % Rug
9 % CaraRed
3 % CaraPils
3 % Flaket bygg
3 % Sjokolade rug
3 % Crystal 80L

5 min: Citra 1 g/l Mosaic 1 g/l Simcoe 1 g/l
WP: Citra 1.3 g/l Mosaic 1.3 g/l
DH: Citra 2g/l Mosaic 2 g/l

IBU: 40 - 45 ABV: 6.2-ish

Tenker å splitte, hvorav halvparten får Brett C og øvrig enten US-05 eller kanskje S-04 eller tilsvarende.

Vil WLP 645 være et godt valg her? Tanker om IBU?

Hvorfor ikke bruke Best Red X malt? Den har en intens rødfarge. 18% Rug og 82% Best Red X vil være en passende kombinasjon. Så mye Cara Red, Sjokolade rug og Crystal 80L vil ikke passe godt sammen med humlene du har valgt, og Cara Pils og flaket bygg er overflødig når du bruker rug. WLP645 vil passe bra :)
 

JEG

Moderator
Hvorfor ikke bruke Best Red X malt? Den har en intens rødfarge. 18% Rug og 82% Best Red X vil være en passende kombinasjon. Så mye Cara Red, Sjokolade rug og Crystal 80L vil ikke passe godt sammen med humlene du har valgt, og Cara Pils og flaket bygg er overflødig når du bruker rug. WLP645 vil passe bra :)
Takker for innspill. Maltpusheren min hadde ikke RedX, men bytter pusher.

Ny maltbase:
5 kg RedX (80 %)
1,25 kg maltet rug (20 %)
ABV 6.25-ish IBU: 45 ?

Tenker maltet rug er å foretrekke fremfor valset, men faren for stuck er vel fort der med 20 %... Liker uansett enkelheten i oppskriften :)


Tenkte å kjøre splitt batch med brett C og en chico.
 

Miguel

Norbrygg-medlem
Takker for innspill. Maltpusheren min hadde ikke RedX, men bytter pusher.

Ny maltbase:
5 kg RedX (80 %)
1,25 kg maltet rug (20 %)
ABV 6.25-ish IBU: 45 ?

Tenker maltet rug er å foretrekke fremfor valset, men faren for stuck er vel fort der med 20 %... Liker uansett enkelheten i oppskriften :)


Tenkte å kjøre splitt batch med brett C og en chico.

Hvis du er bekymret for stuck så kan du gjøre et meskesteg på rundt 40c i ca 15 minutter for å løse opp litt beta-glukaner. Men jeg vil tro at 20% går greit.
 
  • Like
Reaksjoner: JEG

Finn Berger

Moderator
Det er umaltet rug som er trøbbel i forhold til beta-glukaner. Maltet rug er imidlertid et problem i forhold til proteinnedbryting. Palmer anbefaler et proteinsteg om du har over 20 %. Så du kan jo vurdere et steg på 50-55 grader. (Men jeg tror du kan kjøre innmesk på sakkarifikasjonssteget og ta det helt rolig.)
 
  • Like
Reaksjoner: JEG

Terje J

Norbrygg-medlem
Tilsett eventuelt 200-300g risskall for å bedre flyten i maltsenga, anbefales definitivt om du brygget i en BB eller Bratberg
 

cjohansen

Norbrygg-medlem
Det er umaltet rug som er trøbbel i forhold til beta-glukaner. Maltet rug er imidlertid et problem i forhold til proteinnedbryting. Palmer anbefaler et proteinsteg om du har over 20 %. Så du kan jo vurdere et steg på 50-55 grader. (Men jeg tror du kan kjøre innmesk på sakkarifikasjonssteget og ta det helt rolig.)
Beklager off topic, men det syns jeg var i overkant skjødesløs omgang med "i forhold til" av en lærer! ;)
 

Finn Berger

Moderator
Beklager off topic, men det syns jeg var i overkant skjødesløs omgang med "i forhold til" av en lærer! ;)

I stand corrected:oops:. "når det gjelder", da? "med tanke på"?

Jeg har krangla litt med kolleger på lærerværelset om det uttrykket der. Jeg har litt lyst til å forsvare det, men ikke her og nå;).
 

cjohansen

Norbrygg-medlem
I stand corrected:oops:. "når det gjelder", da? "med tanke på"?

Jeg har krangla litt med kolleger på lærerværelset om det uttrykket der. Jeg har litt lyst til å forsvare det, men ikke her og nå;).

Påstand: I ~90% av tilfellene hvor folk bruker "i forhold til" mener de egentlig "med tanke på".

Enda så spent jeg er på ditt forsvar av "kreativ" bruk av dette begrepet så ville dette lest bedre i min mening:

"Det er umaltet rug som gir trøbbel med beta-glukaner." ("Det er umaltet rug som er trøbbel i forhold til beta-glukaner.")
"Maltet rug gir imidlertid problemer med proteinnedbryting." ("Maltet rug er imidlertid et problem i forhold til proteinnedbryting.")

Men, nå skal ikke jeg spore av tråden mer enn jeg allerede har gjort :D
 

JEG

Moderator
Det gikk ganske fort å bestemme seg og handle maltet i forhold til å hvor lang tid som brukes på off-topic pjatt...

Kanskje noen skal opprette en "Ser posten min grei ut?"-tråd?
 

Miguel

Norbrygg-medlem
Okei. Folkens. La oss prøve å holde tråden ren. All diskusjon som ikke går ut på oppskrift, ingredienser eller teknikker og hvorfor benytte seg av en viss teknikk kan vi ta et annet sted, selv om det er artig eller interessant :)

Men. En artigkommentar her og der er jo lov, men helst ikke diskusjoner om noe som er off topic.
 

bkv

 
Jeg har brygget denne IPA 1 gang, det er også min eneste IPA. Ølet er friskt og godt, men jeg kunne hatt litt mer aroma. Kan noen foreslå en endring til oppskriften?


IPA basisioppskrift


Brew Method: Extract
Style Name: American IPA
Boil Time: 60 min
Batch Size: 20 liters (fermentor volume)
Boil Size: 8 liters
Boil Gravity: 1.059
Efficiency: 35% (steeping grains only)


STATS:
Original Gravity: 1.056
Final Gravity: 1.011
ABV (standard): 5.99%
IBU (tinseth): 63.32
SRM (morey): 6.04

FERMENTABLES:
1.24 kg - Dry Malt Extract - Light (35.4%)
1.86 kg - Dry Malt Extract - Light - (late addition) (53.1%)

STEEPING GRAINS:
0.4 kg - American - Caramel / Crystal 15L (11.4%)

HOPS:
75 g - Cascade, Type: Pellet, AA: 6.8, Use: Boil for 60 min, IBU: 59.45
10 g - Cascade, Type: Pellet, AA: 6.8, Use: Boil for 10 min, IBU: 2.87
15 g - Cascade, Type: Pellet, AA: 6.8, Use: Boil for 2 min, IBU: 1.01
15 g - Cascade, Type: Pellet, AA: 6.8, Use: Aroma for 0 min
20 g - Cascade, Type: Pellet, AA: 6.8, Use: Dry Hop for 10 days

OTHER INGREDIENTS:
1 tsp - Gjærnæring, Time: 15 min, Type: Other, Use: Boil
1 each - Klaringsmiddel, Time: 15 min, Type: Other, Use: Boil

YEAST:
Fermentis / Safale - American Ale Yeast US-05
Starter: No
Form: Dry
Attenuation (avg): 81%
Flocculation: Medium
Optimum Temp: 12.22 - 25 C
Fermentation Temp: 20 C

NOTES:
Det ble brukt Lys Karamellmalt fra Bestmalz med Lovibond 12
Spesial malt trekkes på 66-77 grader i 30 minutter
Kokes i 60 minutter
Gjæres på 20 grader
Tørrhumles i 10 dager etter 3-5 dagers gjæring når det har roet seg
 

loebrygg

Norbrygg-medlem
ser du gjør litt som meg å koker med mindre volum
hvis du vil ha mer humle pung, prøv å reduser batch size
 
Topp