"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Bruk en humle med høyere AA @ 60 min og flytt Cascaden senere. Du kan jo også vurdere Centennial (aka Super Cascade) for å få litt mer kompleks aroma. Den har forøvrig høyere AA og vil nok være et godt alternativ som bitterhumle.

Tror også mengden karamellmalt dreper litt av aromaen, selv om det kun er 15 L.
 
Du kan øke humlemengdene i de sene tilsetningene, som uansett ikke gir så mange IBU, og tørrhumle med mer humle.
 
Hvordan funker WLP550 i en saison? Jeg skal brygge et lettere øl med denne gjæren før jeg brygger Sinterklaas, og tenkte at en saison var greit. Men jeg har ikke brukt den før, og det er sikkert mange her som har brukt den mye. ( Det er den Kinn bruker, er det ikke, til sine belgiske øl?) Jeg ville jo primært bruke 565 til saison, men det er ikke aktuelt nå.

Oppskriften ser sånn ut:
Malt til 24 liter
3,6 kg Pilsnermalt
0.8 kg Hvetemalt
0.3 kg Lyst münchermalt
0,3 kg Carared
Humle
17 gr Magnum @ 60
30 gr EKG @ 10
20 gr EKG @ wp
Gjær
WLP550

Jeg har brygget den før, og den ble bra da. Det var med Belle Saison, som gjæret den litt vel langt ut.
 
Jeg har brygget denne IPA 1 gang, det er også min eneste IPA. Ølet er friskt og godt, men jeg kunne hatt litt mer aroma. Kan noen foreslå en endring til oppskriften?


IPA basisioppskrift


Brew Method: Extract
Style Name: American IPA
Boil Time: 60 min
Batch Size: 20 liters (fermentor volume)
Boil Size: 8 liters
Boil Gravity: 1.059
Efficiency: 35% (steeping grains only)


STATS:
Original Gravity: 1.056
Final Gravity: 1.011
ABV (standard): 5.99%
IBU (tinseth): 63.32
SRM (morey): 6.04

FERMENTABLES:
1.24 kg - Dry Malt Extract - Light (35.4%)
1.86 kg - Dry Malt Extract - Light - (late addition) (53.1%)

STEEPING GRAINS:
0.4 kg - American - Caramel / Crystal 15L (11.4%)

HOPS:
75 g - Cascade, Type: Pellet, AA: 6.8, Use: Boil for 60 min, IBU: 59.45
10 g - Cascade, Type: Pellet, AA: 6.8, Use: Boil for 10 min, IBU: 2.87
15 g - Cascade, Type: Pellet, AA: 6.8, Use: Boil for 2 min, IBU: 1.01
15 g - Cascade, Type: Pellet, AA: 6.8, Use: Aroma for 0 min
20 g - Cascade, Type: Pellet, AA: 6.8, Use: Dry Hop for 10 days

OTHER INGREDIENTS:
1 tsp - Gjærnæring, Time: 15 min, Type: Other, Use: Boil
1 each - Klaringsmiddel, Time: 15 min, Type: Other, Use: Boil

YEAST:
Fermentis / Safale - American Ale Yeast US-05
Starter: No
Form: Dry
Attenuation (avg): 81%
Flocculation: Medium
Optimum Temp: 12.22 - 25 C
Fermentation Temp: 20 C

NOTES:
Det ble brukt Lys Karamellmalt fra Bestmalz med Lovibond 12
Spesial malt trekkes på 66-77 grader i 30 minutter
Kokes i 60 minutter
Gjæres på 20 grader
Tørrhumles i 10 dager etter 3-5 dagers gjæring når det har roet seg


Ville prøvd flere trinn; både på 30 min, 15 min, og 2 tørrhumletrinn, samt økt mengde på sene tilsetninger og tørrhumling (og ville redusert bitterhumle med 15-20 gram). Flere varianter er også bra, her passer bl.a. Amarillo, Simcoe, centennial m.fl.
 
Hvordan funker WLP550 i en saison? Jeg skal brygge et lettere øl med denne gjæren før jeg brygger Sinterklaas, og tenkte at en saison var greit. Men jeg har ikke brukt den før, og det er sikkert mange her som har brukt den mye. ( Det er den Kinn bruker, er det ikke, til sine belgiske øl?) Jeg ville jo primært bruke 565 til saison, men det er ikke aktuelt nå.

Oppskriften ser sånn ut:
Malt til 24 liter
3,6 kg Pilsnermalt
0.8 kg Hvetemalt
0.3 kg Lyst münchermalt
0,3 kg Carared
Humle
17 gr Magnum @ 60
30 gr EKG @ 10
20 gr EKG @ wp
Gjær
WLP550

Jeg har brygget den før, og den ble bra da. Det var med Belle Saison, som gjæret den litt vel langt ut.
Det blir sikkert godt, men kanskje mer hubba bubba enn det typiske saison-preget.
 
Planlegger sette en klone av Treehouse Julius etter følgende oppskrift:

Til 25l

2,5kg Pale Malt
2,5kg Maris Otter
(du kan muligens slå sammen disse to til en av en type, men mener huske det er litt fargeforskjell)
1kg Flaked wheat
1kg Wheat malt
0,15kg Melanoidin
0,2kg Carapils

Humle
26g Simcoe (11,4% AA) first wort
37g Amarillo(8,85 AA) 5min
37g Centennial(9,4% AA) 5 min
41g Amarillo/Centennial/Simcoe WP 30min
20g Amarillo/Centennial/Simcoe 1st DH
41g Amarillo/Centennial/Simcoe 2nd DH

DH dag 4 og dag 9/10

WLP 007 gjær

Det jeg lurer på er first wort humla. Denne gir vel mer eller mindre kun bitterhet til brygget. Da jeg har mye høy alfa Polaris kunne jeg tenke meg bruke dette til FW humle istedet. Er det veldig dumt, eller bør det gå bra? Justerer selvsagt mengden isåfall.
 
Første all grain brygg!

Forsøker meg på en SMaSH-versjon av en New Zealand Pale Ale:

25L batch

Malt:
5800g Maris Otter

Humle:
10g Waimea 16-19% 60min
20g Waimea 16-19% 15min
10g Waimea 16-19% 1min
20g Waimea 16-19% tørrhumling (7 dager ish)

Gjær:
US-05

Ingen andre tilsetninger. Tanken er å lære så mye som mulig om hvordan de forskjellige typene ingredienser oppfører seg. Er dette en safe oppskrift eller er det noe som skriker her?

Har for øyeblikket gode muligheter til å styre temperatur foruten temperaturen i leiligheten min så det får bli hva det blir på det området. Etter hva jeg har lest så skal US-05 takle det ok.
 
Det ser ut til å være en ganske safe oppskrift for å teste ut hva en SMASH har å by på ja
 
Hei godtfolk.

Sitter og lurer på å brygge en schwarzbier for å utforde en kompis som har proklamert at han ikke liker mørke øl. Det idelle hadde vært å gjøre en skikkelig blindtest (les tildekkede øyne) og se om han likte øl'et før han fikk se hva han drakk.

Fant denne oppskriften fra BYO nov 2002 :


5.5 lbs. Pils malt (<2° L)
1.0 lbs. Munich malt (10° L)
1.0 lbs. Munich malt (20° L)
1.0 lb. Briess CaraPils (1.5° L)
1.0 lbs. caramel malt (60° L) or Weyermann CaraMunich III (53-60° L)
2 oz. Weyermann dehusked Carafa II (375-450° L)
5.4 AAU Hallertauer (bittering) (1.2 oz. of 4.5% alpha acid)
0.5 oz. German noble hops, such as Hallertauer (flavor)
0.5 oz. German noble hops, such as Hallertauer (aroma)
Wyeast 2206 (Bavarian Lager) or White Labs WLP830
(German Lager) yeast​

Finner selvsagt ikke alt identisk på bryggselv, men tenkte å prøve med følgende sammensetning :

2.5 kg Pils Malt (<2 lovibond)
453 g Best Munich Malt Dark 25 EBC/ 10 Lovibond
453 g Best Caramel Aromatic Malt 40-60 EBC / 20-30 Lovibond
453 g Best Caramel Pils 5 EBC / 2.4 Lovibond
453 g Caramunich III 150 EBC / 57 Lovibond
57 g Carafa Spesial II 1150 EBC / 431 Lovibond
Hva tenker ekspertisen ?

peram
 
Hei godtfolk.

Sitter og lurer på å brygge en schwarzbier for å utforde en kompis som har proklamert at han ikke liker mørke øl. Fant denne oppskriften fra BYO nov 2002 :


5.5 lbs. Pils malt (<2° L)
1.0 lbs. Munich malt (10° L)
1.0 lbs. Munich malt (20° L)
1.0 lb. Briess CaraPils (1.5° L)
1.0 lbs. caramel malt (60° L) or Weyermann CaraMunich III (53-60° L)
2 oz. Weyermann dehusked Carafa II (375-450° L)
5.4 AAU Hallertauer (bittering) (1.2 oz. of 4.5% alpha acid)
0.5 oz. German noble hops, such as Hallertauer (flavor)
0.5 oz. German noble hops, such as Hallertauer (aroma)
Wyeast 2206 (Bavarian Lager) or White Labs WLP830
(German Lager) yeast​

Finner selvsagt ikke alt identisk på bryggselv, men tenkte å prøve med følgende sammensetning :

2.5 kg Pils Malt (<2 lovibond)
453 g Best Munich Malt Dark 25 EBC/ 10 Lovibond
453 g Best Caramel Aromatic Malt 40-60 EBC / 20-30 Lovibond
453 g Best Caramel Pils 5 EBC / 2.4 Lovibond
453 g Caramunich III 150 EBC / 57 Lovibond
57 g Carafa Spesial II 1150 EBC / 431 Lovibond
Hva tenker ekspertisen ?

peram

Hvis du bruker begge Munich typene så får du det akkurat som i oppskriften. Altså utgår aromatic.
 
Hvis du bruker begge Munich typene så får du det akkurat som i oppskriften. Altså utgår aromatic.
så det du sier er bruk Best Munich Malt og Best Munich Malt Dark, og fjerne Best Caramel Aromatic Malt ? har jeg forstått deg riktig da ?

peram
 
så det du sier er bruk Best Munich Malt og Best Munich Malt Dark, og fjerne Best Caramel Aromatic Malt ? har jeg forstått deg riktig da ?

peram

Ja. Det står munich 20 og 10 Lovibond i oppskriften men drit i fargen som står der, den virker helt generisk.
 
Tilbake
Topp