"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Ja, legg til 50 g humle ved kokeslutt
Også ville jeg tatt en ekstra titt på maltbasen
90 L Crystal og mørk Munich er alt for mørkt i en IPA
brukt høyest 45 L (120 EBC) og bytt til lys Munich
Takk for innspill. Da endrer jeg til lysere. Syntes også det var litt mørkt, men antok at det allikevel var fornuftig i så små mengder. Bør jeg da kanskje øke mengdene litt eller ser det greit ut med 4,5% av hver av spesialmalten?
 
Ønsker å lage en ESB...

Pale malt - 5000g
Crystal 20L. - 300g
Crystal 120L - 300g

Mesk 66 grader - 60 min
Skylling 78 grader
Kok 60 minutter
Forventet OG 1,050
Forventet FG 1,017

Humle
EKG - 50g i 60 min kok
EKG - 25g i 20 min kok
EKG - 25g i 1 min kok

Gjær WLP002
Gjæring 14 dager på 19 grader
CC i 2 dager så fating.

Noen inputs/anbefalinger/råd?
 
Ønsker å lage en ESB...

Pale malt - 5000g
Crystal 20L. - 300g
Crystal 120L - 300g

Mesk 66 grader - 60 min
Skylling 78 grader
Kok 60 minutter
Forventet OG 1,050
Forventet FG 1,017

Humle
EKG - 50g i 60 min kok
EKG - 25g i 20 min kok
EKG - 25g i 1 min kok

Gjær WLP002
Gjæring 14 dager på 19 grader
CC i 2 dager så fating.

Noen inputs/anbefalinger/råd?
Har ikke kommentarer til oppskriften, men et innspill til gjær(mengde). Har selv laget ESB, både før og etter de nye PurePitch-pakkene. Min anekdotiske erfaring er at med de nye PurePitch-pakkene , så blir det "for mye" gjær. De britiske esterene kommer best fram ved en lett underpitching, noe som (muligens) ikke er så lett å få til da de nye pakkene - viser det seg - har mer og bedre gjær enn det man (?) tror.
 
Har ikke kommentarer til oppskriften, men et innspill til gjær(mengde). Har selv laget ESB, både før og etter de nye PurePitch-pakkene. Min anekdotiske erfaring er at med de nye PurePitch-pakkene , så blir det "for mye" gjær. De britiske esterene kommer best fram ved en lett underpitching, noe som (muligens) ikke er så lett å få til da de nye pakkene - viser det seg - har mer og bedre gjær enn det man (?) tror.

Takker for svar!

@Stig Aa. Kanskje jeg skal sette en bitte litt mindre starter enn anbefalt da. Mener bestemt jeg har en vasket WLP002 i heimen, men må hjem for å kontrollere. Vet ikke helt hvor gammel/god den er.

@Miguel Du har sikkert rett i at utgjæringen blir bedre enn 65%. Gjør det noe med litt tørrere og sterkere øl?
 
Noen som vil kritisere en barleywine-oppskrift? Har ikke laget det før, satser på OG rundt 1100, FG litt under 1030, tre timers kok, og lang lagring. Sukkeret er rapadura, som er en murstein med råsukker fra Brasil, ligner visstnok på turbinado. Jeg har ikke Maris Otter, så tenkte en liten dash med amber og special B vil gi noen av de rom og rosinsmakene man hører om.
225ce34bbbe7f1fe856cd6e226995209.jpg
 
Sukkeret er rapadura, som er en murstein med råsukker fra Brasil, ligner visstnok på turbinado
Du bør vel kanskje legge den inn i oppskriften som "Late addition: Yes", eller så regnes kanskje SG bidraget fra dette ut fra meskeeffektiviteten du har oppgitt. Sukker gir jo 100% effektivitet, siden du tilsetter det i kokekjelen (regner jeg med).

Eller ser det greit ut det der. :)
 
Ikke akkurat min oppskrift, da, men er det noen grunn til at denne, med wlp500, ikke skal bli et knas og leskende øl?
20170831_210121~2.jpg
 
Der da helt streit ut det der? Slike øl blir uansett laget i gjæringsdunken.. Og så ville jeg heller tilsatt protaflock ved 10 min enn «protoflock» ved 15.
 
Muligens litt utafor, men tar sjangsen. Fikk ett sett med Tsjekkisk pils kjøpt på europris fra mine søte små. Det skal gi 22 liter vørter med OG på 1023. Meningen er at en skal tilsette sukker til ønsket OG for å få høyere alkoholstyrke.
Jeg gidder ikke å lage så mye da jeg normalt lager 12 liter batcher.
Så jeg tenkte å tilsette bare 10 liter vann som skal gi en OG på ca 1050 og bruke 34/70 som gjær. Lurer på hvordan bitterheten blir. Det står ingenting om forventet IBU.
Noen som tror dette går bra? Er vel verd et forsøk. Må nesten bruke gaven jeg fikk uansett.
 

Vedlegg

  • 20170904_225416.jpg
    20170904_225416.jpg
    78,4 KB · Sett: 37
Muligens litt utafor, men tar sjangsen. Fikk ett sett med Tsjekkisk pils kjøpt på europris fra mine søte små. Det skal gi 22 liter vørter med OG på 1023. Meningen er at en skal tilsette sukker til ønsket OG for å få høyere alkoholstyrke.
Jeg gidder ikke å lage så mye da jeg normalt lager 12 liter batcher.
Så jeg tenkte å tilsette bare 10 liter vann som skal gi en OG på ca 1050 og bruke 34/70 som gjær. Lurer på hvordan bitterheten blir. Det står ingenting om forventet IBU.
Noen som tror dette går bra? Er vel verd et forsøk. Må nesten bruke gaven jeg fikk uansett.

Det er humlet ekstrakt, selvfølgelig? Kunne kanskje bli ganske bittert, men humle er dyrt, så det har de sikkert spart på:). Og bitter pils er godt.

Det vil vel bli en god del mørkere, og generelt kraftigere i smaken, enn beregnet. Men skitt; kjør på. Du kan jo sikkert godt senke OG, og få litt mer volum. 1.046 og 11 liter skulle gi et øl på 4,7% ved FG på 1.010. Og antakelig går den et par poeng til ned. 11,5 liter og 1.044, FG 1.008 gir også 4,7%
 
Det er humlet ekstrakt, selvfølgelig? Kunne kanskje bli ganske bittert, men humle er dyrt, så det har de sikkert spart på:). Og bitter pils er godt.

Det vil vel bli en god del mørkere, og generelt kraftigere i smaken, enn beregnet. Men skitt; kjør på. Du kan jo sikkert godt senke OG, og få litt mer volum. 1.046 og 11 liter skulle gi et øl på 4,7% ved FG på 1.010. Og antakelig går den et par poeng til ned. 11,5 liter og 1.044, FG 1.008 gir også 4,7%
Tror det er verd et forsøk. Kanskje tilsette 10 gram saaz og la det stå 10 minutter før det kalde vannet settes til.
 
Tror det er verd et forsøk. Kanskje tilsette 10 gram saaz og la det stå 10 minutter før det kalde vannet settes til.
Jeg ville droppa den ekstra humla. Sjøl om de har spart på humla, ville jeg gjette på at du kommer opp rundt 50 IBU når du halverer volumet. (Og jeg veit jo ikke at det har spart på humla, heller.)
 
Nå må jeg bare prøve siden du sa du ville ha droppet det he he. :D
10 minutter skulle vel ikke gi så mye IBU ?
 
Tilbake
Topp