Sierra Nevada Pale Ale klone?

Hei.

Dere får bare arrestere om det viser seg å allerede være tilstrekkelig dekket i tidligere tråder.

Uansett.

Noen som har en oversatt og lett forståelig oppskrift på en bra Sierra Nevada Pale Ale klone?
 
Der må jeg nok si meg uenig. Google er for meg det stikk motsatte.
Utallige sider, med utallige forskjellige oppskrifter.
Noen er lettere å forstå, som den du linker til, men den har til gjengjeld noen mangler som andre virker å inneha.

Derfor spør jeg om oppskrifter, helst oversatt og helst erfart og utprøvd.


Sekundert spørsmål:
Har funnet denne "ferdigpakka" http://www.homebrewing.org/Sierra-Nevada-Pale-Ale-Clone-All-Grain-Recipe_p_3647.html

Noen som har erfaring med å importere fra utlandet?
 
Oppskriften står i linken til den pakken du linker til. Hobbybryggeren.no har også et ølsett som er en Nevada klone, men den har jeg ikke prøvd selv og kan ikke uttale meg om den.
 
Der må jeg nok si meg uenig. Google er for meg det stikk motsatte.
Utallige sider, med utallige forskjellige oppskrifter.
Noen er lettere å forstå, som den du linker til, men den har til gjengjeld noen mangler som andre virker å inneha.

Derfor spør jeg om oppskrifter, helst oversatt og helst erfart og utprøvd.


Sekundert spørsmål:
Har funnet denne "ferdigpakka" http://www.homebrewing.org/Sierra-Nevada-Pale-Ale-Clone-All-Grain-Recipe_p_3647.html

Noen som har erfaring med å importere fra utlandet?
Spørs hvor enkelt du kan få det. Både oppskriften jeg linket til, og settet du har funnet frem til krever at du kjenner utbyttet og gjæringsforholdene dine godt nok til at du kan tilpasse oppskrift og fremgangsmåte noe selv, om du vil ha det helt likt. De fleste oppskriftene jeg har sett har en nøytral og ren bitterhumle (magnum og/eller perle) i tillegg til omtrent like mengder cascade på de seinere tilsetningene. Maltet er i hovedsak pale og crystal 40. Gjæren er en standard nøytral amerikansk gjær. Tar du utgangspunkt i en av oppskriftene, og følger mengdeangivelser slik de står, kommer du nok i nærheten. Og det kan jo være et greit mål.
De fleste norske hjemmebryggerbutikkene har ellers gode sett med amerikansk pale ale (jf det @Sotrajohnny nevner) som selges med bruksanvisning og ferdig oppmålte ingredienser.
 
Hei, har til mitt neste brygg planlagt et SNPA-inspirert øl, men har altså ikke prøvd oppskriften.
Oppskriften har jeg selv satt opp ut i fra diverse innspill fra et annet øl-forum, se http://forum.northernbrewer.com/viewtopic.php?t=15532&highlight=snpa
Vil ikke påstå at det er en klone, men deler den i alle fall. Kjøpte alle ingredienser på bryggselv.

Batch size: 35L
IBU: 34.5
SRM: 9.6
OG: 1048
FG: 1012
ABV%: 4.7

Pale Malt: 7kg
Crystal Malt 120 EBC: 0.7kg

Magnum 12.5A 21gr, 60min
Perle 4.4A 35gr, 30min
Cascade 6A 35gr, 10min
Cascade 6A 70gr, 0min

Gjær: US-05
 
SNPA CLONE

A ProMash Brewing Session Report
--------------------------------

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (Gal): 6.50 Wort Size (Gal): 6.50
Total Grain (Lbs): 12.50
Anticipated OG: 1.053 Plato: 13.11
Anticipated SRM: 8.0
Anticipated IBU: 37.0
Brewhouse Efficiency: 77 %
Wort Boil Time: 70 Minutes

Actual OG: 1.053 Plato: 13.16
Actual FG: 1.011 Plato: 3.17

Alc by Weight: 4.21 by Volume: 5.39 From Measured Gravities.
ADF: 75.9 RDF 63.2 Apparent & Real Degree of Fermentation.

Actual Mash System Efficiency: 79 %
Anticipated Points From Mash: 53.07
Actual Points From Mash: 54.22


Pre-Boil Amounts
----------------

Evaporation Rate: 18.00 Percent Per Hour

Raw Pre-Boil Amounts - only targeted volume/gravity and evaporation
rate taken into account:

Pre-Boil Wort Size: 8.23 Gal
Pre-Boil Gravity: 1.042 SG 10.46 Plato

With sparge water, mash water, additional infusions, vessel losses, top-up
water and evaporation rate recorded in the Water Needed Calculator:

Water Needed Pre-Boil Wort Size: 7.75 Gal
Water Needed Pre-Boil Gravity: 1.045 SG 11.08 Plato


Formulas Used
-------------

Brewhouse Efficiency and Predicted Gravity based on Method #1, Potential Used.
Final Gravity Calculation Based on Points.
Hard Value of Sucrose applied. Value for recipe: 46.2100 ppppg
% Yield Type used in Gravity Prediction: Fine Grind Dry Basis.

Color Formula Used: Morey
Hop IBU Formula Used: Tinseth


Grain/Extract/Sugar

% Amount Name Origin Potential SRM
-----------------------------------------------------------------------------
8.0 1.00 lbs. Crystal 60L America 1.034 60
92.0 11.50 lbs. Pale Malt(2-row) America 1.036 2

Potential represented as SG per pound per gallon.


Hops

Amount Name Form Alpha IBU Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
0.50 oz. Magnum Pellet 13.60 25.4 60 min.
0.50 oz. Perle Pellet 7.70 7.3 30 min.
1.00 oz. Cascade Pellet 5.80 4.3 10 min.
2.00 oz. Cascade Pellet 5.45 0.0 0 min.


Yeast
-----

S-05, US-56, 1056 or WL 001




Mash Schedule
-------------

Mash Type: Single Step
Heat Type: Direct

Grain Lbs: 12.50
Water Qts: 16.00 - Before Additional Infusions
Water Gal: 4.00 - Before Additional Infusions

Qts Water Per Lbs Grain: 1.28

Grain Temp: 72 F

Dough In Temp: 0 Time: 0
Saccharification Rest Temp: 153 Time: 60
Mash-out Rest Temp: 168 Time: 5
Sparge Temp: 170 Time: 10

Runnings Stopped At: 1.010 SG 2.56 Plato


Total Mash Volume Gal: 5.00 - After Additional Infusions

All temperature measurements are degrees Fahrenheit.



Water Needed For Brewing Session
--------------------------------

Sparge Amount: 5.00 Sparge Deadspace: 0.25 Total Into Mash: 4.75

Total Grain Lbs: 12.50 Qts Per Lbs: 1.28 Total From Mash: 2.50
Mash Gallons: 4.00
Grain Absorption: 1.50

Amount Lost in Lauter Tun Deadspace,
Grant and Misc. to Kettle: 0.50

Top Up Water Added to Kettle: 1.00
Amount into Kettle: 7.75

Boil Time (min): 70.00 Evaporation Rate: 18.00
Amount after Boil: 6.12

Left in Kettle Deadspace: 0.50
Left in Hopback: 0.00
Left in Counterflow Chiller: 0.25
Left in Other Equipment / Other Absorption: 0.00

Amount to Chillers: 5.37
Amount After Cooling (4 perc.): 5.16



Grain absorption rate is: 0.12 (Gallons Per Lbs)

Evaporation rate is Percent per Hour

This formulation will yield 5.16 gallons of fermentable wort.

You will need 10.00 gallons of water for the complete brewing session.


Fermentation Specifics
----------------------

Pitched From: Starter
Amount Pitched: 0 mL
Lag Time: 5.00 hours

Primary Fermenter: Glass
Primary Type: Closed
Days In Primary: 7
Primary Temperature: 68 degrees F

Carbonated to 2.4 volumes of CO2
 
Den så vel grei ut den, har laget 3-4 SNPA-kloner, og denne ser ganske så riktig ut! Jeg ville ha litt mer humle, så jeg tørrhumla et par av mine med varierende mengder Cascade. Veldig bra Pale Ale.
 
Vannmengde må du justere etter oppsettet ditt, 2,5l vann pr kg malt til meskingen bruker å funke bra. Ville fulgt oppskrifta over ifht maltmengde. Mesker på 66 grader, utmesk på 70 i 10 min såvidt jeg kan huske. Kok i 60 min med humleoppsettet du har her, så ville jeg lagt til kanskje 50g tørrhumle dag 4 av gjæringen.
 
http://www.beertools.com/library/recipe.php?view=11742
Øverst kan du velge liter/gallon
Den er utgangspunktet for en SNPA jeg brygget og som faktisk selger i en pub.

Dette ble brygget:
Det ble faktisk så populært at en kompis som driver en liten bryggeripub måtte ha det på menyen,
da skulle ikke dette være noe å bekymre seg for, du får et godt øl uansett om det ikke smaker akkurat det samme som SNPA.


Sierra Nevada 4
10-A American Pale Ale
Author: Oddvar
Date: 30.03.14

Size: 68,57 L
Efficiency: 95,0%
Attenuation: 75,0%
Calories: 184,87 kcal per 12,0 fl oz

Original Gravity: 1,056 (1,045 - 1,060)
Terminal Gravity: 1,014 (1,010 - 1,015)
Color: 14,03 (9,85 - 27,58)
Alcohol: 5,46% (4,5% - 6,0%)
Bitterness: 35,4 (30,0 - 45,0)

Ingredients:
11500 g (85,2%) Pale Ale - added during mash
1500 g (11,1%) Cara 20 EBC Malt - added during mash
500 g (3,7%) Cara 45 - Caramel Malt - added during mash
50 g (24,0%) Magnum (14,7%) - added during boil, boiled 60 m
52 g (25,0%) Perle (7,6%) - added during boil, boiled 15 m
53 g (25,5%) Cascade (7,1%) - added during boil, boiled 10 m
53 g (25,5%) Cascade (7,1%) - added during boil, boiled 1 m

Schedule:
Ambient Air: 21,11 °C
Source Water: 15,56 °C
Elevation: 0,0 m


Results generated by BeerTools Pro 2.0.10
 
Vannmengde må du justere etter oppsettet ditt, 2,5l vann pr kg malt til meskingen bruker å funke bra. Ville fulgt oppskrifta over ifht maltmengde. Mesker på 66 grader, utmesk på 70 i 10 min såvidt jeg kan huske. Kok i 60 min med humleoppsettet du har her, så ville jeg lagt til kanskje 50g tørrhumle dag 4 av gjæringen.

Det er det som er, jeg skjønner jo f... meg ikke oppskrifter enda. I alle fall ikke den over. Det er pre boil water meg her og pre boil water meg der.

Og, hvilken av gjærtypene anbefales?
 
Sist redigert:
Du kan bare kopiere oppgitte mengder og la det stå til. Når mesking og skylling er ferdig så ser du hvor mange liter du sitter igjen med og hvilken OG du har. Dersom du ligger langt under på OG så slenger du bare i pale maltekstrakt til du treffer. Dersom du ligger langt over (lite trolig) så tilsetter du mer vann.

Du bør vite ca hvor mye fordamping du har etter kok for å kunne vite sluttvolum og regne ut hvor mye OG øker som følge av fordamping. Dersom du ligger an til å ende opp med et annet antall liter justerer du humlemengdene basert på det.

Generelt er det viktigere å treffe OG enn å treffe antall liter, da ender man opp med samme øl, men evt en litt annen mengde.

Alfasyre justerer du kun på bitterhumlen, dvs den som koker 60 minutter.
 
Bruk 2,5l vann pr kilo malt når du mesker, så skyller du med vann til du har ønsket vannmengde før kok, som sagt over viktigere å treffe OG enn mengde. Bruk Safale US-05, WLP001 eller Wyeast 1056, dette er de samme gjærstammene, men tørrgjæra Safale US-05 er kanskje enklest hvis du er nybegynner.
 
Vannmengde må du justere etter oppsettet ditt, 2,5l vann pr kg malt til meskingen bruker å funke bra. Ville fulgt oppskrifta over ifht maltmengde. Mesker på 66 grader, utmesk på 70 i 10 min såvidt jeg kan huske. Kok i 60 min med humleoppsettet du har her, så ville jeg lagt til kanskje 50g tørrhumle dag 4 av gjæringen.

Supert!


Akkurat det jeg lurte på angående gjæren:)

Hva med tørrhumlen?
 
Sist redigert:
Tørrhumlen slenger du bare rett oppi gjæringskaret dag 4-5, trenger ikke noen pose eller sånt utenpå. Bare sørg for å være så renslig som mulig når du holder på. Tørrhumle er ikke nødvendig til akkurat denne ølen da, men det gir en fin aroma/smak :)
 
Tørrhumlen slenger du bare rett oppi gjæringskaret dag 4-5, trenger ikke noen pose eller sånt utenpå. Bare sørg for å være så renslig som mulig når du holder på. Tørrhumle er ikke nødvendig til akkurat denne ølen da, men det gir en fin aroma/smak :)

Ok, men er tørrhumle noe spesielt? Eller bare de samme type pelletsene som tidligere?
 
Tørrhumle er humletilsetning i gjæringskaret. Bruker samme pellets som ellers. Hvorfor det heter "tørr"humle aner jeg ikke, sist jeg sjekket er det like vått i ølet uavhengig av temperaturen det har...

Denne tilsetningen gir kun humlearoma og ingen bitterhet siden den aldri er i kontakt med varm vørter.
 
Tilbake
Topp