Sitronsyre: Skylle eller ikke?

Jeg renser div deler med sitronsyre. Den spiser godt bort skitt av utseende også, men i hovedsak desinfiserer jeg med dette (fra sprayflaske).
Leser fra eldre tråder på forumet at en ikke trenger å skylle sitronsyren bort http://norbrygg.no/forum/index.php?action=printpage;topic=6238.0 Stemmer det?
Vil ikke sitronsyren være med på å tulle med smaken, eller er det så lite at det ikke merkes? Og/eller hva med syren vs gjæring?

Mitt blandingsforhold er 1 ts pr liter. Noen som vet om det er en grei blanding? Tror jeg fant den på akvariumsforum (husker ikke i farta)..
 
Du må blande ut så du får en pH på rundt 2 og skal ikke trenge å skylle av etterpå. Kontakttid er jeg litt usikker på. Når det blir tynnet ut av ølet du blir konsentrasjonen ufarlig for gjær.

Jeg vil anbefale å bruke et desinfiseringsmiddel som er mer brukt av hjemmebryggere og som det finnes mer erfaring med. Vil du ha noe lett tilgjengelig er klorin et godt alternativ, ellers er StarSan lett å jobbe med. Erfaringer fra akvarier kan skille seg en del fra behovene vi har i brygging, for eksempel hvilke bakterier som er viktige å bli kvitt og at vi kan bruke kjemikalier som er skadelig for fisk i spormengder.
 
Fra Basic Brewing (brygge vlogg, USA) sine instrukser, krever klorin 30 min kontakttid før gjenstanden er desinfisert, samt at det må skylles grundig etterpå m.h til lukt/smak.. Men jeg er usikker på kontakttiden sitronsyre må ha (??).
Ellers bruker jeg klorinholdig pulver (ala vaskemaskinspulver) som er for rensing av vinballonger på stålutstyr og slanger når de skal vaskes grundig, samt når jeg føler at kar og annet trenger en god skrubb.
 
30 minutter må vel være en feil? Jeg mener 2 minutter og 500 ppm skal være normen, men skal grave mer etter jobb.
 
Dette var vanskeligere å finne ut av enn jeg hadde trodd.

Klor-oppløsningene som selges i Norge se ut til å inneholde omtrent 5% natriumhypokloritt, basert på en liten runde i hylla på butikken og noen søk etter HMS-datablad. Anbefalt dosering for desinfisering er 50-200 ppm, eller 10-40 ml per liter. En vanlig kork av sikkerhetstypen rommer drøyt 10 ml, så ei dosering på 1-3 korker per liter burde være et greit utgangspunkt.

Dataarket til Domestos Klorin oppgir 10 ml/liter (50 ppm) og kontakttid på 1 minutt for desinfisering. CDC har en litt mer omfattende oversikt, basert på smittestoffer som er skadelige for mennesker, der det er god virkning for flere bakterier med under et halvt minutt kontakttid, men noen krever mer. For desinfisering i næringsmiddelindustri ser det ut til at et par minutter og oppover til noen minutter er anbefalt kontakttid.

For hjemmebryggere bør altså dette fungere: Bruk to korker klorin per liter vann og to til tre minutter kontakttid. Husk at det holder at overflata er fuktig, så du kan desinfisere et gjæringskar uten å fylle hele viss du rister på det med jevne mellomrom.

Kilder:
Domestos Klorin dataark http://www.lilleborgprofesjonell.no/produkter/Brukerinformasjon/KLORIN.pdf Centers for Disease Control and Prevention (CDC) http://www.cdc.gov/safewater/about_pages/chlorinationtable.htm American Chemistry Council http://chlorine.americanchemistry.com/Free-Resources/Downloadable Manitoba Agriculture http://www.gov.mb.ca/agriculture/foodsafety/processor/cfs02s110.html
 
30 min må nok være feil, ja! Ikke mange dagene siden jeg såg dette på video fra Basic Brewing. Altså ikke helt til å stole på, disse amerikanerne.. alt skal nå være større og mer med de! Hehe..

Kjekt å få vite at det kreves kort kontakttid med klor :) Takker for veeeldig godt svar, gustavf!
 
Bruk av lengre kontakttid med klorin er vel mest aktuelt der du ikke er sikker på att alt er helt rent fra før
 
Klorin mister mye av effekten i kontakt med urenheter. Skal du vaske og desinfisere i ett, må du bruke en del sterkere oppløsning også.
 
Tilbake
Topp