Unngå det såkalte "proteinsteget" på 50-55 grader, dersom du har pleid å bruke det. Det opptrer stadig i en del oppskrifter, men er unødvendig når du brygger med moderne malt. Det fører bare til at du driver nedbrytingen av proteinene i maltet for langt, og det er ødeleggende for skummet.
(Litt teori, som kan hoppes over
: Det viktigste for skummet - og skumstabiliteten - er "hydrofobiske polypetider". Polypetider er molekyler som består av sammenkjedede aminosyremolekyler. Er det tilstrekkelig mange aminosyrer i molekylet, snakker vi om proteiner, og er det tilstrekkelig få, snakker vi om peptider ("poly" betyr "mange"). Under maltingen og/eller meskingen bryter enzymer proteinene i kornet ned til mindre polypeptider, petider og til slutt til enkle aminosyrer. Det er dette som kalles "modifisering". I moderne malt er dette gjennomført i tilstrekkelig grad under maltingen. Tidligere var maltet ikke tilstekkelig modifisert, og prosessen måtte føres videre under meskingen. De enzymene som bryter ned proteinene - proteaser og peptidaser - er mest aktive mellom 45 og 55 grader, og derfor mesket man først på denne temperaturen før man gikk videre opp til de temperaturene på 60-tallet der forsukringen av stivelsen skjer. Gjør vi dette med moderne malt, blir vi sittende igjen med for lite polypetider, og skummet blir dårlig.)
Nest etter polypeptidene i betydning for skummet, kommer iso-alfasyreinnholdet i ølet, altså det bitterstoffet vi får når vi koker humla. Og på tredjeplass kommer dekstrinene, altså de ugjærbare sukkerartene i vørteren. (I alle fall i følge denne kilden:
Effects of the combination of hydrophobic polypeptides, iso-alpha acids, and malto-oligosaccharides on beer foam stability. - PubMed - NCBI.) Vi får gradvis mer dekstriner (og mindre gjærbart sukker) når vi øker mesketemperaturen over 65 grader.
Legger vi inn et ekstra steg mellom 70 og 72 grader, får vi en ekstra dose dekstriner, fordi vi over 70 grader gjør småkornet stivelse i bygget tilgjengelig for enzymene. Dette steget, som altså øker utbyttet litt, kan muligens også bedre skummet, fordi vi får noe mer dekstriner. Men hvor merkbart det er, er jeg usikker på. (Men jeg bruker nesten alltid dette steget
.)
Ellers har jeg sett det påstått at lavere pH under meskingen bidrar til bedre skum, og at kraftig koking også skal gjøre det. Jeg er usikker på begge deler.
Jeg tror det enkleste/mest effektive du kan gjøre, er å bruke noen prosent hvetemalt i oppskrifta. Bruker du umaltet hvete eller havre, får du riktignok økt proteininnholdet, men det er ikke modifiserte proteiner. Bruker du mye av disse, bør du faktisk legge inn et kort proteinsteg. Jeg er usikker på den samlede virkningen av det.
Sukker inneholder ikke proteiner, og ris og mais har lite, så bruker du mye av dette, har det negativ effekt på skummet.