1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

SKYLLEVANN

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av Håkon Otnes, 5 Okt 2017.

  1. Håkon Otnes

    Håkon Otnes
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trondheim
    Heisann brewers
    Slenger ut et spørsmål vedr skyllevann. Noen som har tenkt eller allerede prøve å bruke skyllevann rett fra berederen. Denne kan jo stilles inn på f.eks 80 grader, og det er jo det samme vannet vi varmer i andre enheter. Noen som ser mulighetene eller problemer med dette?
     
  2. gob0

    gob0
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    https://www.abcnyheter.no/helse-og-...ok-du-ikke-bor-drikke-varmt-vann-fra-springen

    Sent fra min HTC One M9 via Tapatalk
     
    erikraude liker dette.
  3. Frode Larsen

    Frode Larsen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Har du et anlegg med vvb og rør nyere enn 20-25 år er ikke dette noe problem, sannsynligvis ikke på eldre anlegg heller. Husk at du ikke skal drikke dette vannet, du drikker det først når det er blitt til øl

    Fordi
    • Vannet skal kokes lenge, det eliminerer faren for bakterier
    • Gjæringen fjerner mindre mengder tungmetaller som kobber og bly gjennom en prosess som kalles biotransformasjon. Faktisk er litt kobber gunstig for gjæringsprosessen, og noen bruker kjølere av kobber også uten redsel.
    Er et par tråder med diskusjon om dette fra før, med argumenter for og imot som vanlig,
    https://forum.norbrygg.no/threads/varmt-vann-fra-springen.8933/
    https://forum.norbrygg.no/threads/norges-dummeste-om-oppvarming-av-vann.5604/

    Eks. på forskning på biotransformasjon for fjerning av bly
    http://yadda.icm.edu.pl/yadda/eleme...38002d-66dd-4af6-8314-f157a6c17a99/c/7-18.pdf
    http://www.iaea.org/inis/collection/NCLCollectionStore/_Public/41/131/41131158.pdf

    Edit: Lagt til relevant sitat

    Heavy metals, such as lead and cadmium are a major concern in water for food manufacturing. Here, however, beer is protected, since heavy metals bind to the spent grains, the trub and the waste yeast and are removed from the process stream.
    Thus beer normally contains lower levels of these contaminants than the water used in its manufacture.


    Kilde
    Beer: Quality, Safety and Nutritional Aspects
     
    #3 Frode Larsen, 5 Okt 2017
    Sist redigert: 5 Okt 2017
  4. Håkon Otnes

    Håkon Otnes
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trondheim
    Takk for kjappe svar Frode og gob0

    I forbindelse med totalrehab av bolig, og det innebærer alt nytt av bl.a rør og beredere. Alt i plast og rør i rør. Samtidig med rehab av huset, har jeg bygget meg et nytt bryggeri på 20m2. Selvfølgeig der også med alt nytt av rør og tank. Ser at det er litt uenighet eller usikkerhet i flere fora, med hoveddelen mener som deg Frode....og derfor tror jeg at jeg tar et testbrygg på vann fra bereder. Medsendte sitat roet meg også litt vedr dette. Når brygget er ferdig, lar jeg kona drikke først (hehe...neida...) hun får ta en flaske på jobb. Hun er brygger på E.C.Dahls....og der har de en lab. Mulig kan de fortelle om resultatet.
    Takk for innlegg.....
     
  5. Sebastian85

    Sebastian85
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Lillesand
    Har et relativt nytt hus (2012) og bruker varmt vann fra springen til skylling og som meskevann hvis jeg har dårlig tid.
     
  6. Jackal.no

    Jackal.no
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Kvam
  7. Frode Larsen

    Frode Larsen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Det er i hovedsak pga. faren for kobber, ref. saken du linker til,sitat fra den
    Dette kan i ekstreme tilfeller gi kobberforgiftning eller diaré,

    Som jeg skrev i post #3 i denne tråden, er ikke nødvendigvis drikkevanns rådene relevante når du brygger øl, du drikker ikke vannet før det har blitt øl av det og prosessen fjerner bl.a mindre mengder kobber som måtte befinne seg i vannet. Større mengder kobber kan forekomme ved ukorrekt bruk av f.eks kobberkjølere som har verdigris ved nedkjøling av vørter, men så store mengder er det ikke i drikkevannet i et moderne hus, heller ikke i varmvannet.

    Sitat fra John Palmer, forfatter av How to Brew angående bruk av kobber
    Copper is a double-edged sword in brewing. It is beneficial before fermentation, but detrimental afterwards. Copper ions react with the hydrogen sulfide produced during fermentation and reduce it to insoluble copper sulfide, which is left behind with the trub and yeast cake. Switching to all stainless steel brewing equipment can lead to noticeable quantities of hydrogen sulfide and sulfur off-flavors and aromas in the beer. The use of copper wort chillers will provide all the copper necessary, as will including a short piece (1 inch) of copper tubing in the boil.

    Jeg lar dette bli det siste jeg skriver om dette, folk får gjøre seg opp sin egen mening. Kobber i varmtvannsberederen ble det slutt på i produksjonen etter 1976, men kobberrør kan det fremdeles være ifb. med installasjonen av nyere varmtvanns tanker.Stillestående varmtvann i disse rørene kan ha forhøyede kobber verdier, men bryggere har både brukt kobberkjølere og kokekar av kobber i befatning med varm vørter uten problemer i årtier(århundrer) pga. nevnte prosesser.



     

Del denne siden