For et par år siden prøvde jeg å brygge en Munich-basert SMaSH, men da med S-04 gjæra veldig kaldt siden jeg ikke hadde mulighet til å ta det kaldt nok til lager den gangen, og etter noen måneder ble den absolutt ikke dum.
Egentlig ikke så rart, siden bayer/munich dunkel i gamle dager ble brygget bare på nettopp Munich, og jeg er veldig glad i bayer/MD.
Så da tenkte jeg å gjenta dette med lagergjær og lagertemperaturer nå som jeg har muligheten, og da å gjøre det dobbelt opp...
a) en "ren" superklassisk Munich Dunkel, jeg lekte litt i beersmith og fant vel ut at det passa ganske bra å bruke Munich 2 til dette for å treffe både farge og OG (1.054) Samtidig skal jeg jo ned til en FG på 1.010 - 1.016, og med så mye munich må jeg vel passe litt ekstra på for å ikke få for mye ugjærbart sukker. Hva med å meske på... 66C? Noen som har noen tanker/innspill der?
b) Juleøl. Dette MÅ jo passe til juleøl! Smekker opp OG'en noen punkter på denne, la oss si f.ex. til litt i overkant av 1.060 så vi ender på ca 6%. Så krydrer vi med litt appelsinskall, einerbær og anisfrø... men einerbær vil såvidt jeg har merket meg tidligere bidra ganske kraftig til bitterheten, noen erfaringer på hvor mye det faktisk har å si? Altså om f.ex. å slenge oppi 10g einerbær fra starten på kok tilsvarer ... ca hvor mange IBU?
Egentlig ikke så rart, siden bayer/munich dunkel i gamle dager ble brygget bare på nettopp Munich, og jeg er veldig glad i bayer/MD.
Så da tenkte jeg å gjenta dette med lagergjær og lagertemperaturer nå som jeg har muligheten, og da å gjøre det dobbelt opp...
a) en "ren" superklassisk Munich Dunkel, jeg lekte litt i beersmith og fant vel ut at det passa ganske bra å bruke Munich 2 til dette for å treffe både farge og OG (1.054) Samtidig skal jeg jo ned til en FG på 1.010 - 1.016, og med så mye munich må jeg vel passe litt ekstra på for å ikke få for mye ugjærbart sukker. Hva med å meske på... 66C? Noen som har noen tanker/innspill der?
b) Juleøl. Dette MÅ jo passe til juleøl! Smekker opp OG'en noen punkter på denne, la oss si f.ex. til litt i overkant av 1.060 så vi ender på ca 6%. Så krydrer vi med litt appelsinskall, einerbær og anisfrø... men einerbær vil såvidt jeg har merket meg tidligere bidra ganske kraftig til bitterheten, noen erfaringer på hvor mye det faktisk har å si? Altså om f.ex. å slenge oppi 10g einerbær fra starten på kok tilsvarer ... ca hvor mange IBU?