Snart jul?

SveinB

Norbrygg-medlem
Det er snart jul igjen, er det noen som har tips til godt juleøl - veldig gjerne dobbelmesket? Ikke av den sorten som smaker pepperkaker og knask - det skal smake godt og kraftig øl!
 
Nøgne Ø god jul er meget bra resept . Du finner den her på forumet

Oss har brygget jule øl med utgangs punkt av denne siden 2011
Har variert på mengden og typen røykmalt.
Har også kjørt på med forskjellig type gjær.



Sent from my iPhone using Tapatalk
 
image.jpeg Gikk akkurat en tråd i den sjangeren her, mulig det er noen forslag der som kunne falle i smak. Nøgne Ø var nevnt der ja..

Har du stor nok mesketønne og bruker lite vann/kg malt får du jo OG opp til godt over 1.110 uten å ty til dobbelmesking,sukker eller DME.
Dobbeltmesking har vel med prosess og teknikk/utstyr å gjøre, eller mener du det påvirker slutt resultat på smak på noen måte. Har aldri dobbeltmesket, så er nysgjerrig.
 
det finnes bare en type juleøl etter min mening er det vi kaller tradisjonelt juleøl. noe som ligger melleom bock og bayer.
men det finnes masse godt øl som egner seg godt rundt juletider.
Viss du skal ha det sterkt er jo en doppelbock noe å prøve, kan kalle det for noe så klassisk som julebukk:p
 
I boken "Ølbrygging fra hånd til munn" står Nøgne Ø sin oppskrift på "God jul 2012" (helt uten eikechips). Har noen prøvd den?
 
Vis vedlegget 26285 Gikk akkurat en tråd i den sjangeren her, mulig det er noen forslag der som kunne falle i smak. Nøgne Ø var nevnt der ja..

Har du stor nok mesketønne og bruker lite vann/kg malt får du jo OG opp til godt over 1.110 uten å ty til dobbelmesking,sukker eller DME.
Dobbeltmesking har vel med prosess og teknikk/utstyr å gjøre, eller mener du det påvirker slutt resultat på smak på noen måte. Har aldri dobbeltmesket, så er nysgjerrig.
Jeg tror ikke dobbelmeskingen som sådan har noe å bety. Jeg har dobbelmesket fordi jeg brygger på en BM20. Jeg harbåde kort og langt maltrør, noe som gjør at jeg kan få en 25 l batch basert på 9 kg malt på en grei måte. Litt styr, men du verden for et øl det blir. Jeg anbefaler virkelig!!
 
Tenker selv å brygge et ganske straight forward bokkøl til jul (kjedelig for noen, kanskje).
Her er det foreløpige utkastet mitt:

Batch Size: 21,00 l
Boil Size: 24,73 l
Boil Time: 60 min
End of Boil Vol: 22,72 l
Final Bottling Vol: 19,00 l
Fermentation: Lager, Two Stage
Efficiency: 75,00 %

Amt | Name | Type | # | % or IBU |
5,00 kg Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC) Grain 1 83,3 %
0,70 kg Munich Malt - 10L (19,7 EBC) Grain 2 11,7 %
0,10 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (118,2 EBC) Grain 3 1,7 %
0,10 kg Chocolate Malt (689,5 EBC) Grain 4 1,7 %
0,10 kg Roasted Barley (591,0 EBC) Grain 5 1,7 %
23,00 g Northern Brewer [8,50 %] - Boil 60,0 min Hop 6 20,0 IBUs
20,00 g Hallertauer [4,80 %] - Boil 15,0 min Hop 7 4,9 IBUs
20,00 g Hallertauer [4,80 %] - Boil 5,0 min Hop 8 2,0 IBUs
2,0 pkg Saflager Lager (DCL/Fermentis #W-34/70) [50,28 ml] Yeast 9 -

Gravity, Alcohol Content and Color

Est Original Gravity: 1,067 SG
Est Final Gravity: 1,017 SG
Estimated Alcohol by Vol: 6,6 %
Bitterness: 26,8 IBUs
Est Color: 33,3 EBC
 
Jeg tror ikke dobbelmeskingen som sådan har noe å bety. Jeg har dobbelmesket fordi jeg brygger på en BM20. Jeg harbåde kort og langt maltrør, noe som gjør at jeg kan få en 25 l batch basert på 9 kg malt på en grei måte. Litt styr, men du verden for et øl det blir. Jeg anbefaler virkelig!!
Vil du forklare prosessen litt? Regner med at du starter med det korte røret? Går det 3 kg. oppi?

Sent fra min SM-G930F via Tapatalk
 
Tenker selv å brygge et ganske straight forward bokkøl til jul (kjedelig for noen, kanskje).
Her er det foreløpige utkastet mitt:

Batch Size: 21,00 l
Boil Size: 24,73 l
Boil Time: 60 min
End of Boil Vol: 22,72 l
Final Bottling Vol: 19,00 l
Fermentation: Lager, Two Stage
Efficiency: 75,00 %

Amt | Name | Type | # | % or IBU |
5,00 kg Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC) Grain 1 83,3 %
0,70 kg Munich Malt - 10L (19,7 EBC) Grain 2 11,7 %
0,10 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (118,2 EBC) Grain 3 1,7 %
0,10 kg Chocolate Malt (689,5 EBC) Grain 4 1,7 %
0,10 kg Roasted Barley (591,0 EBC) Grain 5 1,7 %
23,00 g Northern Brewer [8,50 %] - Boil 60,0 min Hop 6 20,0 IBUs
20,00 g Hallertauer [4,80 %] - Boil 15,0 min Hop 7 4,9 IBUs
20,00 g Hallertauer [4,80 %] - Boil 5,0 min Hop 8 2,0 IBUs
2,0 pkg Saflager Lager (DCL/Fermentis #W-34/70) [50,28 ml] Yeast 9 -

Gravity, Alcohol Content and Color

Est Original Gravity: 1,067 SG
Est Final Gravity: 1,017 SG
Estimated Alcohol by Vol: 6,6 %
Bitterness: 26,8 IBUs
Est Color: 33,3 EBC

Alt for lite muncher malt for å kunne kalle det en bock, bock brygger jeg med opp mot 80% muncher.
 
Vil du forklare prosessen litt? Regner med at du starter med det korte røret? Går det 3 kg. oppi?

Sent fra min SM-G930F via Tapatalk
Det stemmer. Kjører først vanlig meskerutine med 3 kilo i det lille røret, tar det ut og hekter ut filtrene for så å fortsette med 6+ kilo i standard maltrør, vanlig meskeprogram. Det tar jo selvsagt litt tid, men med god planlegging (særlig for rørskiftet) går sett greit.
Mitt råd er definitivt å prøve dette - det blir fabelaktig øl av det!
 
Tilbake
Topp