kaffenons
Norbrygg-medlem
Hei
Nybegynner fra Tingvoll på Nordmøre her! Jeg har lest mye på dette forumet og synes jeg har lært mye, egentlig det som trengs for å kunne lage et godt øl. Jeg er fersk i gamet, og har bare satt 3 batcher enda. Den første var en weissbier, som ble ganske god, den andre er en pils som står og karbonerer, og den tredje, en ny weissbier, satte jeg i kveld/natt.
Jeg brygger med en Speidel 20 liter og koker med stålhatt og et aluminiumsrør som går under kjøkkenvifta.
Oppskrift: 2,2 kg hvetemalt, 2 kg pilsnermalt, 0,2 kg munichmalt, 27 liter vann til mesk, 4 liter skyllevann, 26 g mittlefruh 60 min, Wyeast 3068
Under meskingen var det tendenser til fontene, dvs at vørteren fant ganger gjennom malten, men fikk ordnet dette ganske kjapt slik at det ble forholdsvis gjevn siling.
Det som jeg ikke skjønner med denne siste batchen, er at SG før kok (målt kun med refraktometer) og OG (målt med refraktometer og hydrometer) viser nesten det samme, SG før kok ble målt til 1.042, og OG til 1.044. Jeg kokte i 90 minutter, og kokte vel av en 4-5 liter. På de to første batchene har jeg hatt en øking på SG på 0,008-0,010 før/etter kok, og forventet vel ca 1.050 på denne.
Dette må vel være målefeil? Jeg er 96% sikker på at jeg leste av riktig, men det er vel flere feilkilder ved bruk av refraktometer, f.eks feil kalibrert eller forurensning av prøve.
Fint hvis noen har noen tips om dette, eller om det kan være noen tabber som skulle føre til noe lignende.
Nybegynner fra Tingvoll på Nordmøre her! Jeg har lest mye på dette forumet og synes jeg har lært mye, egentlig det som trengs for å kunne lage et godt øl. Jeg er fersk i gamet, og har bare satt 3 batcher enda. Den første var en weissbier, som ble ganske god, den andre er en pils som står og karbonerer, og den tredje, en ny weissbier, satte jeg i kveld/natt.
Jeg brygger med en Speidel 20 liter og koker med stålhatt og et aluminiumsrør som går under kjøkkenvifta.
Oppskrift: 2,2 kg hvetemalt, 2 kg pilsnermalt, 0,2 kg munichmalt, 27 liter vann til mesk, 4 liter skyllevann, 26 g mittlefruh 60 min, Wyeast 3068
Under meskingen var det tendenser til fontene, dvs at vørteren fant ganger gjennom malten, men fikk ordnet dette ganske kjapt slik at det ble forholdsvis gjevn siling.
Det som jeg ikke skjønner med denne siste batchen, er at SG før kok (målt kun med refraktometer) og OG (målt med refraktometer og hydrometer) viser nesten det samme, SG før kok ble målt til 1.042, og OG til 1.044. Jeg kokte i 90 minutter, og kokte vel av en 4-5 liter. På de to første batchene har jeg hatt en øking på SG på 0,008-0,010 før/etter kok, og forventet vel ca 1.050 på denne.
Dette må vel være målefeil? Jeg er 96% sikker på at jeg leste av riktig, men det er vel flere feilkilder ved bruk av refraktometer, f.eks feil kalibrert eller forurensning av prøve.
Fint hvis noen har noen tips om dette, eller om det kan være noen tabber som skulle føre til noe lignende.