Sommerøl 2015

Aasberg

Norbrygg-medlem
Noen som vil dele sin oppskrift på årets sommerøl? Her er min:

74% Maris Otter Pale Malt
10% Vienna
10% Hvete
6% Cara Pils

Summit til target IBU @ 60 min
1.21 g/l Hersbrucker @ 15 min
0.3 g/l Nelson Sauvin @ 15 min
1.21 g/l Hersbrucker @ 2 min
0.3 g/l Nelson Sauvin @ 2 min

Safale US-05
Gjæring 15 grader i 5 dager, 20 grader i 9 dager.

OG 1042
FG 1008
IBU 24
BU/GU 0.57
EBC 6
 
Belgisk sommer pale ale.


· 25 Liter batch.

· 3 kg Pale malt

· 2 kg Pils Malt

· 1 kg Munchener Malt

· 1.2 kg Hvetemalt

· 500g Havregryn

· 500g CaraPils

· 400g Cara Blond

· 100g Special B

· 250g hvitt sukker

· 30g Amarillo 60 min

· 40g Saaz 15 min

· 50 g Tettnager 5 min

Meskes I 65-66 grader I 60 min.

Gjæres ved 18 grader, og økes til 21 grader dag 3.

Kokes 90 min.

Gjær: WLP 500 trappistgær eller annen trappistgjær.


OG Ca 1.07
 
- 21 liter batch
- 3kg pale malt
- 3kg pilsner malt
- Chinook (13%) 10g boil 60, 10G Wirlpool
- Nelson Sauvin 12% 10G boil 15, 10G Whirlpool
- Simcoe (13%) 10G Boil 10, 10G whirlpool
- Ahtanum (4,8) 21G boil 15 min
-Safale American Us-05 2pkg
- 3g Yeast nutrient
- Halv Tabelett Whirlfloc

Mash 65Grader i 60 min

Koketid 90min

Gjæres på 18 Grader.

OG 1.063

FG 1.012

4,1 SRM Ifølge Beersmith
44,5 IBUs Ifølge beersmith
 
Sommerøl kan være så mangt det. Den som er på gang nå var slik,

81% Maris Otter
11% Cara Red
4% Carapils
3% Red Crystal
Mesket på 71C i 30 min, ikke utmesk. OG 1.035 og IBU 58. Håper på ABV under 3%
1.75g/l Centennial på 2min
1g/l Centennial på 15min
1g/l Cascade på 15min
Summit på 60min til 58 IBU
Danstar Nottingham, start ca 17C, 20C etter to-tre dager. (Gjæringsskapene var opptatt, flyttet kar mellom to rom)
Tørrhumlet dag fem med 1g/l Amarillo og 1.25g/l Centennial.

-Laget en nesten lik i fjor som jeg ble fornøyd med. Denne flaskes til helgen.
 
Ja, sommerøl kan være så mangt, så et tilleggs spørsmål i denne tråden:
- Hva er et godt sommerøl for deg?

For meg er det ett friskt, lyst lettdrikkelig øl med høyt kullsyrenivå og relativ lav ABV så man kan slukke tørsten med flere flasker uten å bli noe særlig påvirket.
 
Driver og fikler på en oppskrift til et kompromiss - noe lyst og lett som både fruen og jeg kan sette pris på, men klarer ikke å bli enig med meg selv på humleskjema... foreløpig utkast:

STATS:
Original Gravity: 1.047
Final Gravity: 1.010
ABV (standard): 4.82%
IBU (tinseth): 22.12
SRM (ebcmorey): 6.36

FERMENTABLES:
5 kg - German - Pilsner (90.9%)
0.2 kg - German - Wheat Malt (3.6%)
0.3 kg - German - Vienna (5.5%)

HOPS:
10 g - Magnum, Type: Pellet, AA: 13.4, Use: Boil for 60 min, IBU: 14.56
25 g - Hallertau Hersbrucker, Type: Pellet, AA: 4, Use: Boil for 15 min, IBU: 5.39
25 g - Hallertau Hersbrucker, Type: Pellet, AA: 4, Use: Boil for 5 min, IBU: 2.17

MASH GUIDELINES:
1) Temperature, Temp: 55 C, Time: 15 min
2) Temperature, Temp: 65 C, Time: 30 min
3) Temperature, Temp: 72 C, Time: 30 min
4) Temperature, Temp: 78 C, Time: 5 min, Utmesk
5) Sparge, Temp: 78 C, Amount: 10 L

YEAST:
White Labs - Mexican Lager Yeast WLP940

Har gjort om på humleskjemaet et dusin ganger nå, fra kun bitterhumle til diverse variasjoner med Saaz, Hersbrucker, Magnum, Mittelfrüh, og så videre... satser på at jeg på et eller annet tidspunkt blir enig med meg selv.

Er strengt tatt sent ute allerede, men satser på at den har lagret seg god nok mot slutten av sommeren!
 
Denne ser spennende ut, og skal brygge min versjon av den i morgen. Hva slags ølgruppe tilhører denne?

Noen som vil dele sin oppskrift på årets sommerøl? Her er min:

74% Maris Otter Pale Malt
10% Vienna
10% Hvete
6% Cara Pils

Summit til target IBU @ 60 min
1.21 g/l Hersbrucker @ 15 min
0.3 g/l Nelson Sauvin @ 15 min
1.21 g/l Hersbrucker @ 2 min
0.3 g/l Nelson Sauvin @ 2 min

Safale US-05
Gjæring 15 grader i 5 dager, 20 grader i 9 dager.

OG 1042
FG 1008
IBU 24
BU/GU 0.57
EBC 6
 
Denne ser spennende ut, og skal brygge min versjon av den i morgen. Hva slags ølgruppe tilhører denne?
Litt usikker der, men satte min i gruppen Engelsk Golden Ale. Uannsjett er ikke dette så viktig for meg bare det blir som jeg ønsker. Jeg justerte litt på oppskriften før den ble brygget, gikk for 80% pale, 10% hvete og 10% vienna. Står nå til coldcrash. Gjæret ut til 1008 som planlagt og smaker meget rent og fint allerede.
 
Kanskje noe off topic men har naiv som jeg er prøvd å sette sammen en sommerøl selv, inspirert av Aasbrygg sin som ser knall ut, men vil prøve med kun Nelson Sauvin. Håper på en tørr lager med ganske mye humle og noe maltpreg. Har jeg gjort noen store tabber her?

74% Vienna Malt
17% Hvete Malt
10% Caramel/Crystal Malt - 10L

0,6g/l Nelson Sauvin - 60,0 min
0,6g/l Nelson Sauvin - 10,0 min
0,6g/l Nelson Sauvin - Whirlpool Hop

Mesk 65grader i 60 min
Mash Out 76grader i 7 min

Mexican Lager (White Labs #WLP940)

Primærgjæring: 4dager på 12grader
Sekundær: 10 dager på 12grader
Diacetylrast: 3 dager på 17grader
Flaskekarbonering: 6gr/l, 14 dager på 22grader
Lagring: 4 uker på 2grader

I følge Beersmith:
Estimated OG: 1,047 SG
Estimated FG: 1,009 SG
Estimated Color: 10,4 EBC
Estimated IBU: 22,9 IBUs
Estimated ABV: 5,0%
 
Jeg synes den ser meget bra ut, ville kanskje økt IBU litt, og uten tvil mer sukker til karbonering, jeg liker litt høyere kullsyrenivå i så lyst og friskt øl. Og når du vil ha ganske mye humle, hadde jeg økt de sene humletilsettningene også. Men det er såklart min mening.
 
Årets "sommerøl" ble ok det. Men kanskje feil å kalle det sommerøl. En IPA light er kanskje mer korrekt.
Passer bra som erstatning for sur melk til "lubbesild".
 
Etter hukommelsen....

77l-batch,
15kg pilsnermalt
1kg carapils
0,5kg acid-malt
kok 90minutter
60min magnum bitterhumle =30 ibu
30, 10, 0 minutter saaz likt fordelt =12ibu
danish lager 2. generasjon

OG 55, FG 14

Åpnet første flaske i går, etter to uker på flaske. Den skal få stå kaldt litt og kose seg, men den blir jaggu fin i sommervarmen
 
Jeg synes den ser meget bra ut, ville kanskje økt IBU litt, og uten tvil mer sukker til karbonering, jeg liker litt høyere kullsyrenivå i så lyst og friskt øl. Og når du vil ha ganske mye humle, hadde jeg økt de sene humletilsettningene også. Men det er såklart min mening.

Supert, takk for input! Tenker jeg går opp til 29 IBU, og 1+1g/l for 10min og whirlpool humlen. Ved nermere ettertanke har jeg også gått ned på Hveten og noe på Vienna og lagt til litt Lys Munich istedenfor slik at det ble 69% Vienna, 10,33% av de andre tre. Enig i karbonering, får justere opp noe.
 
Supert, takk for input! Tenker jeg går opp til 29 IBU, og 1+1g/l for 10min og whirlpool humlen. Ved nermere ettertanke har jeg også gått ned på Hveten og noe på Vienna og lagt til litt Lys Munich istedenfor slik at det ble 69% Vienna, 10,33% av de andre tre. Enig i karbonering, får justere opp noe.
Tror denne blir meget bra. Tørrhumling er også noe som kanskje hadde passet seg på denne.
 
Denne ble en suksess i fjor. Oppskrift fra Radical Brewing av Randy Mosher:

Summer Ale
3,30 kgPale Malt, Maris Otter (5,9 EBC)Grain160,6 %
1,10 kgPilsner (2 Row) UK (2,0 EBC)Grain220,2 %
0,55 kgWheat Malt, Dark (17,7 EBC)Grain310,1 %
0,50 kgDememera Sugar (3,9 EBC)Sugar49,2 %
70,00 gFuggles [4,50 %] - Boil 60,0 minHop534,2 IBUs
12,00 gGinger Root (Boil 5,0 mins)Herb6-
65,00 gEast Kent Goldings (EKG) [5,00 %] - Boil 5,0 minHop77,0 IBUs
7,00 gCoriander Seed (Boil 5,0 mins)Spice8-
2,0 pkgWhitbread Ale Yeast (White Labs #WLP017)
Meskes på 67 grader i 60 min.

I årets versjon (#31)har jeg økt litt på ingefær og korianderfrø-mengden.
Fjorårets etikett:
summerale-l.jpg
Hilsen Øivind
 
Denne tenkte jeg å brygge neste uke:

"Aestas Subolfacio" (sommerduft på latin)

OG: 1.047
FG: 1.010
IBU: 25 (Tinseth)
ABV: 5%

48% Pilsner malt
48% Vienna malt
4% Hvete malt

Mesk: 66*C @ 75min + 78*C @ 5min
Kok: 90min

Pacific Gem (15,8%), For å treffe IBU @ 60min
Cascade (7%), 0,5g/l @ 15min
Galaxy (14,5%), 0,5g/l @ 2min
Tørrhumle etter 7 dager:
Galaxy (14,5%), 0,75g/l
Cascade (7%), 0,5g/l

Gjær: US-05
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp