Sopp i ølet

Vi er en gjeng som er ny i gamet og fikk oss en liten overraskelse når vi skulle tappe det ene gjærkaret på flasker igår. Det viste seg nemlig at det var flere sopper (0.5-1.0 cm lengde) oppi gjærkaret. Lurer litt på om dette skjer fra tid til annen eller om alt har gått helt galt? Hadde totalt 2 gjærkar, der det andre var helt soppfritt :)

Hadde problem med det første gjærkaret tidlig i gjæringsprosessen da alt vannet var blåst ut av gjærlåsen (antar vi har hatt for mye væske oppi..), så lurer på om oksidering kan være årsaken til at dette skjedde? Litt usikker på hvor lenge gjærlåsen sto uten vann, men antar 1-2 døgn.

Prøvde søke både på forumet her og google uten å finne noe resultat. Er dette farlig, eller kunne vi fint ha drukket det?

Forøvrig en Belgisk Wit vi brygget.

Takk for svar,
Kjetil
 
Et bilde sier mer enn tusen ord sies det. Har du et slikt? :) Litt vanskelig å vurdere ut fra beskrivelsen. Det har nok ikke med oksidering å gjøre. Kan være helt normalt, kan være infeksjon av et eller annet. Var det noe annet unormalt? Lukt? Smak? Hva var FG på ølet?
 
Jeg tok dessverre ikke bilde, skal dobbel sjekke om noen av de andre tok.. Utenom soppen var det kun en litt surere/sterkere lukt kontra det soppfrie gjærkaret. Turte ikke smake. FG ble målt til 1.025. Dette er den andre batchen vi brygger så vet fortsatt ikke hva som er "normalt" mtp lukt/farge etc :p

Brukte forøvrig Belgian Wit, Ale Yeast WLP400 om det gir noe mer nyttig informasjon..
 
Høy FG på den, hvor lenge har det stått til gjæring ? Målt sg med noen dagers mellomrom.

Og må jo alltid smake før du tapper på flaske :)

Easybrew
 
Den har stått 2 uker til gjæring på et rom med varierende temperatur på rundt 18-22 grader. Målte kun OG før koking (1.045) og FG, leste en plass at en ikke burde åpne lokket for mange ganger under gjæringen, men det er kanskje ikke så farlig? Hvordan ofte bør vi måle for fremtidige brygg?
Fra hva jeg husker "ploppet" gjærkaret veldig mye fra dag 2 til dag 4 og avtok kraftig etter det. Sto ca. en uke uten noe "plopping".

Og vi turte ikke smake så tømte det ut istedet :eek: Redde for å våkne opp med intens mageknip.. Vil sur øl kunne forårsake mageknipe, eller er det kun smaken som er ødelagt? For trist å tømme ut over 20 liter øl..
 
Med mimdre du bor i afrika så skader det ikke å iallefall smake på ølet, selv om det skulle se helt forferdelig ut. Men har du mugg så er det ikke vits i å smake heller.
 
Chilli med stilk? Ølsett, ekstrakt eller hva er brukt? Greit at gjærceller muterer, men at det oppstår nye arter over natta er mer enn en sensasjon. Det må jo ha kommet i karet med råvarene.
 
Tilbake
Topp