1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Spedel Braumeister Plus 20 liter

En tråd i 'Speidel Braumeister' startet av Serigst, 30 Jan 2017.

  1. Moxica

    Moxica
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hvilken dimensjon har de?
     
  2. E.Brekke

    E.Brekke
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Skoger, Drammen
    Er vel 1"
     

    Vedlagte filer:

    Moxica liker dette.
  3. Moxica

    Moxica
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Joda, de stod en pall på stuegulvet, med Speidel.
    -De koblingene er 3/4''
    Flaks, for jeg ikke kjøpte nye på vei hjem, men kan bruke de jeg kjøpte feil til den gamle BB30
     
  4. E.Brekke

    E.Brekke
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Skoger, Drammen
    Da tar du feil. Dimensjon bak er 1" og det er 3/4 på kran foran.
    Sitat Speidel " Cold water connection on the back 1" AG (2x), Additional outlet tap ¾" on tank bottom"
     
    Moxica liker dette.
  5. Moxica

    Moxica
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Det har du helt rett i. Jeg har misforstått litt. Prøvde med de gamle 3/4'', som passet, og trodde derfor at også koblingene hadde samme betegnelse..
     
  6. Mattias S

    Mattias S
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Kristiansand
    Vil råde deg til å gå over og stramme disse når du kommer hjem....mine var løse og lakk litt første gangen jeg brukte den.
     
    Moxica liker dette.
  7. Sponon

    Sponon
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hei,

    Ny på forumet, og egentlig helt fersk i bryggegamet og. Har i utgangspunktet sett for meg en Speidel 20L, men ser at forhandlerne i Norge ikke har mer igjen på lager (har tatt en ringerunde etter noen Google søk).

    Har to spørsmål ang. Plus modellen:

    1) Passer isolasjonsfrakken til forrige generasjon? Tenker på omkretsen her. Vet jeg må kutte hull til kjøling inn/ut. Er det krise å ikke bruke noe isolasjon? Er det slik at ringriommet mellom kjøling og kjelen er god nok isolasjon til å brygge utendørs (vil helst unngå å stå på kjøkkenet å koke). Er det mulig å flushe ringrommet for vann etter nedkjøling på en enkel måte uten pumpe?

    2) Forstått at nedkjølingen på Plus'en går senere. Hvordan påvirker dette vørteren? Tenker på infeksjonsfaren.

    Ellers virker Plus'en som en kjempekoker, spesielt om det kommer en app til iOS :)

    Mvh. Thomas
     
  8. Hallstein

    Hallstein
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Levanger
    1) Isolasjonsfrakken til forrige generasjon passer visstnok ikke, nei. Du kan få noget dårligere kok uten isolasjon, utendørs på vinterstid.
    Hva mener du med å "flushe" ringrommet? Om du mener å tømme kjølekappa for vann, gjør den det helt selv når du tar av vannkoblingene.

    2) Nedkjøling med Plus går litt tregere, ja. Det er et særdeles lite problem i praksis, dog. De store bryggeriene kan bruke 30-60 minutter på kjøling uten at det er noe problem for ølet. Jeg har ikke merket noen forskjell på ølene mine fra jeg gikk fra gammeldags kjøler, hvor jeg kjølte ned vørter på 10-15 minutter til i dag hvor det kan ta oppimot en halvtime.

    Jeg tar det generelt mer med ro når jeg brygger med speidel, mot før da jeg løfta og styra på, og hadde slanger, vørter, kjeler og mesketønner overalt.
    Infeksjonsfaren er lav så lenge man tar noen forhåndsregler. Kjøl ned vørteren med pumpa på, når man når ønsket temp, slår man av pumpa og lar vørteren stå i en time-ish for at trub faller til bunns. Deretter tapper jeg av klar vørter. Har vanligvis ca. 24-25L etter kok, men det går vanligvis ikke mer enn 20-21L i gjæringskaret. Ønsker så klar vørter som mulig, sånn at jeg slipper å vaske gjæren når jeg høster den fra den koniske gjæringstanken jeg bruker.

    Skal sies, jeg har aldri hatt så klar vørter, og aldri sett så kraftig bunnfelling som når jeg gikk over til speidel ;) Aner ikke hva jeg måtte gjort galt før.
     
    Ølkjell og Sponon liker dette.
  9. Serigst

    Serigst
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bryne
    Noen som har gjort seg opp erfaringer med vannmengder? Noen som har en formel eller noe lignende?
     
  10. Hallstein

    Hallstein
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Levanger
    Hva tenker du på, @Serigst ?
    Vanligvis mesker jeg med 25L og trekker fra forventet vannabsorbsjon (1L pr kg malt).
    Om jeg da startet med 25 liter vann og bruker 5kg malt og jeg ønsker vanligvis å ha 28L preboil, må jeg bruke 8L skyllevann.
    Sitter vanligvis igjen med 24-25L etter kok, men så mister jeg også vanligvis 3-4 liter til trub. Jeg hiver ikke alt i gjæringsdunken, da jeg synes det blir så mye enklere å høste gjær med klar vørter. Slipper humlerester og trub i gjæra, da.
    Også mister jeg i de fleste øl noen liter til tørrhumling på gjæringskar. Da sitter jeg igjen med ca. ett fat.
     
  11. Serigst

    Serigst
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bryne
    Det er slik jeg også gjør det i dag, omtrent. Bruker du Beersmith til beregning av oppskrifter? Savner en mal som gir 20 liter i gjæringskar (ca 24 liter etter kok i gryte).
     
  12. Hallstein

    Hallstein
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Levanger
    Jeg bruker beeralchemy, da jeg er på mac. Programmet mitt fungerer bra, og jeg har fått kjørt inn systemet, så jeg treffer OG og ønsket volum stort sett hver gang med ubetydelige feilmarginer nå og da.
     
  13. Jørgen O

    Jørgen O
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Prøv deg fram med diverse innstillinger i Beersmith tilpasset ditt utstyr og dine prosesser. Selv bruker jeg null i trub loss i programmet, men vet at jeg alltid må trekke fra litt. Jeg pleier meske med 27 liter og skulle med ca 8. Da endrer jeg som regel opp med ca 23 liter helt klar vørter I gjæringskaret (litt avhengig av hvor mye humle jeg bruker).
     
  14. Serigst

    Serigst
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bryne
    Skulle ønske det fantes en Beersmith profil med 20 liter i gjæringskaret, som inkluderte et tap av 3-4 liter i trub.
     
  15. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Det kan du jo bare sette opp selv?

    Gå på profilen for bryggekjelen og legg inn trubet der. Da må du koke en batch som er 3-4 liter større enn en uten trub.
     
  16. Serigst

    Serigst
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bryne
    Hvilken BH effektivitet bruker dere i BeerSmith?

    Når jeg legger inn maltmengder fra tidligere brygg, målt OG og antall liter i gjæringskaret får jeg en estimer BH-effektivitet på 60%, noe som vel er lite for en Speidel? Kanskje det er en feil i utstyr profilen min?
     
    #236 Serigst, 11 Okt 2017
    Sist redigert: 11 Okt 2017
  17. mr blonde

    mr blonde
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Her er min profil for speidel 20. Som dere ser har jeg ikke lagt inn noe svinn i form av trub/chill samt fermentation loss. Dette er gjort med hensikt, da jeg baserer mine brygg på meskeeffektivitet ikke brygghuseffektivitet. Batchstørrelsen er på 22 liter, og da gir det ca 20 liter etter trub og lign på et normalhumlet øl. Nok til å fylle en 19 liter corny som jeg baserer mine brygg på.
    70% meskeeffektivitet er ikke all verden, men jeg gjør ikke så mye ut av bryggedagen og surrer svært sjeldent med røring i mesk underveis etc.. Jeg fyller også stort sett maltrøret til maks. Mellom 6-7 kg for å få sterkest mulig vørter til kok. Noe som senker effektiviteten betraktelig.

    Meskeprofil, Så bruker jeg biabprofilene til BS. Da disse er i mine øyne er lettest å forholde seg til i forhold til speidelen. Grainabsorption har jeg satt til 0.85 l/kg.
    Screenshot_20171011-211714.jpg
     

Del denne siden