Spesialmalt

Dag

Norbrygg-medlem
Enda noen spørsmål:

Sier uttrykket 'spesialmalt' bare noe om hvordan man bruker malten, eller er det bestemte typer malt som er spesialmalt?
Kan f.eks all malt være spesialmalt, avhengig av hvordan du bruker den i oppskriften?
Er det slik at all spesialmalt som f.eks karamellmalt aldri skal meskes, bare trekkes?
Bidrar ikke spesialmalt med noe som helst til OG?

I boka 'Moderne hjemmebrygging' står det hvordan man kan lage sin egen spesialmalt, basert på en vanlig pale malt.
Skal den være knust når man lager spesialmalten, eller knuses den etterpå?
 
Hei,
kort sagt er spesialmalt er typer som münchnermalt, krystallmalt, karamellmalt, sjokolademalt, svartmalt, ristet bygg og liknende, og brukes i mindre kvanta til å smaksette og farge ølet sammen med større mengder basismalt som palemalt, pilsnermalt og hvetemalt.

Spesialmalt meskes sammen med basismalt, og bidrar i større og mindre grad til OG, som regel litt mindre enn basismalt, her http://norbrygg.no/forum/index.php?topic=731.0 finner du oversikt over en rekke malttyper, og utbytte ved mesking (yield i %), EBC er farge (dess høyere verdi, dess mørkere).

Du bruker hel (uknust) malt hvis du skal lage spesialmalt selv, all malt knuses så tett opp til brygging som mulig for å bevare mest mulig aroma.

Det kan være lurt å se på oppskrifter i boka + på forumet her, så ser du litt om forholdet.
 
Enkelt kan man si at spesialmalt er alle malttyper som ikke selv har enzymer som kan omdanne stivelsen i kornet til sukker. I en god del av spesialmalttypene er dog stivelsen allerede omdannet til enklere sukker. Dette gjør at man kan bruke disse malttypene uten å meske. Om malten ikke har enzymer og stivelsen ikke er omdannet, må den meskes sammen med basismalt, altså malttyper som har virksomme enzymer. Til basismalten regner vi pilsner-, lager-, two-row-, pale-, vienna-, münchener-, hvete-, rug-, og havremalt. De tre siste typene har forøvrig ikke skall, og det gjør det vanskelig å benytte disse uten innslag av bygg, siden mesken ellers lett vil tette seg under skyllingen.

Spesialmalt tilfører sukkerstoffer til vørteren (altså er den med på å høyne OG i brygget), men stort sett i litt mindre grad enn basismalttypene.

Lars skrev:
spesialmalt er typer som münchnermalt,

Som sagt, münchenermalt er egentlig en basismalt.
 
Tilbake
Topp