Hei og hopp alle sammen (ny på både forum og som Norbrygg-medlem)!
Har hatt noen begrensede erfaringer (både i antall ganger og resultat av brygget) med øl-sett tidligere, og ble for kort tid siden stolt eier av kjøkkenbryggeri fra brygging.no Første ale er til gjæring nå, en IPA gjæret med en pose s-33 gjær. Brygget et fordelt på to gjæringsfat, 15 L med OG 1055, og 8 liter med OG 1030 (sekundæruttrekket fra mesken, hadde lyst på et formiddagsøl uten mye alkohol). Gjær ble direkte innblandet når vørteren holdt ca 18 grader, etterfulgt av røring/risting. Dette 0025 mandags morgen. Romtemp ligger på mellom 15-20 grader. 1600 mandag ettermiddag var gjæringen i full gang på begge fat (kontinuerlig aktivitet i gjærlås), men 0800 tirsdag var dette redusert til nesten ingenting (30-45 sekunder). 15 L fat med OG på 1055, nå på 1014, og 8 L fat med OG på 1030, nå på 1010. Såvidt jeg forstår ligger dette relativt nærmt det en kan forvente i Forhold til FG.
Har smakt på begge fatene, og kjenner ingen usmak. Men, hva kan den ekstremt hurtige gjæringen skyldes, og vil det ha noen innvirkning på resultat og smak? Er det temperaturen i rommet, eller kan gjærstammen være kraftigere enn forventet? Hvis noen har noen innspill på dette hadde jeg vært takknemlig. Planlegger videre å la brygget stå i gjæringstankene i ytterligere to uker før det tappes over på flasker og ettergjæres for CO2.
Som den hygienefacisten jeg er (yrkesskade fra helsevesenet ) er jeg glad i å bruke sprit for desinfeksjon av utstyr. Har tilgang på 70% med denatureringsmiddel, som har den flotte egenskapen at man slipper å tørke utstyret etterpå, og at man ikke trenger å bekymre seg for etseskader slik som med alkaliene som vanligvis brukes. Noen som har innspill i forhold til om denatureringsmiddelet i spriten kan sette smak på brygget? Tok en liten smakstest (lot sprit fordampe av en skje, til tørr overflate) og merket ingen bismak, men har gjerne lyst på feedback fra andre ift dette.
Ellers: har sikkert en rekke andre spørsmål jeg kommer til å plage forumet med videre. Har planer om å brygge en kolch (gahr-versjonen) og en golden pale ale (ekstrakt) om ca 10 dager, har sikkert masse jeg må få på plass av kunnskap for å få dette bra. Takker for tilbakemeldinger som måtte komme.
Har hatt noen begrensede erfaringer (både i antall ganger og resultat av brygget) med øl-sett tidligere, og ble for kort tid siden stolt eier av kjøkkenbryggeri fra brygging.no Første ale er til gjæring nå, en IPA gjæret med en pose s-33 gjær. Brygget et fordelt på to gjæringsfat, 15 L med OG 1055, og 8 liter med OG 1030 (sekundæruttrekket fra mesken, hadde lyst på et formiddagsøl uten mye alkohol). Gjær ble direkte innblandet når vørteren holdt ca 18 grader, etterfulgt av røring/risting. Dette 0025 mandags morgen. Romtemp ligger på mellom 15-20 grader. 1600 mandag ettermiddag var gjæringen i full gang på begge fat (kontinuerlig aktivitet i gjærlås), men 0800 tirsdag var dette redusert til nesten ingenting (30-45 sekunder). 15 L fat med OG på 1055, nå på 1014, og 8 L fat med OG på 1030, nå på 1010. Såvidt jeg forstår ligger dette relativt nærmt det en kan forvente i Forhold til FG.
Har smakt på begge fatene, og kjenner ingen usmak. Men, hva kan den ekstremt hurtige gjæringen skyldes, og vil det ha noen innvirkning på resultat og smak? Er det temperaturen i rommet, eller kan gjærstammen være kraftigere enn forventet? Hvis noen har noen innspill på dette hadde jeg vært takknemlig. Planlegger videre å la brygget stå i gjæringstankene i ytterligere to uker før det tappes over på flasker og ettergjæres for CO2.
Som den hygienefacisten jeg er (yrkesskade fra helsevesenet ) er jeg glad i å bruke sprit for desinfeksjon av utstyr. Har tilgang på 70% med denatureringsmiddel, som har den flotte egenskapen at man slipper å tørke utstyret etterpå, og at man ikke trenger å bekymre seg for etseskader slik som med alkaliene som vanligvis brukes. Noen som har innspill i forhold til om denatureringsmiddelet i spriten kan sette smak på brygget? Tok en liten smakstest (lot sprit fordampe av en skje, til tørr overflate) og merket ingen bismak, men har gjerne lyst på feedback fra andre ift dette.
Ellers: har sikkert en rekke andre spørsmål jeg kommer til å plage forumet med videre. Har planer om å brygge en kolch (gahr-versjonen) og en golden pale ale (ekstrakt) om ca 10 dager, har sikkert masse jeg må få på plass av kunnskap for å få dette bra. Takker for tilbakemeldinger som måtte komme.