Nordlands
Norbrygg-medlem
Om vi sier gjærlåsen må løfte væske 4 cm over "bunnpunktet" før den slipper luft vil det være cirka 0,004 bar overtrykk i bøtta, og dersom det er 10 liter headspace vil luften som er komprimert da tilsvare 10,04 liter uten overtrykk jf. Boyles lov. Og siden det må være tilsvarende vakuum før gjærlåsen slipper luft andre veien, blir den totale forskjellen dobbelt så stor - 80 ml. Om headspace er 5 liter blir det 40 ml etc.Men, lokket trenger vel mer trykk enn det en gjærlås gjør?
Hvor mye headspace man har spiller vel ikke noen rolle? Trykke vil jo prøve å jevnes ut uansett mengden?
Jeg har selv sett lokket bule den ene gangen jeg gjæret i plastbøtte, og det var bare en 10l bøtte. Om vi sier lokket buler 6 mm og har diameter 36 cm utgjører det cirka 20 ml, og samme her siden det vil bule innover før gjærlåsen slipper luft inn blir forskjellen pga. lokkets buling 40 ml.
I tillegg kan det jo tenkes at ølet slipper litt gass når trykket går ned