Spørsmål ang SG og FG

Hei,

Helt ferskt i gamet og har satt ett ekstrakt sett av nz pils. Har nå en SG måling på 1,012 etter en 9 dager, i går var den 1,014 så den synker fortsatt . I følget kitet er målet 1,015. Skal jeg la den fortsette til den blir stabil eller er det ok og ta den nå siden den er under "target". Har også tilsatt tørr humle for 2 dager siden.
 
Bare la den stå sine 14 dager uansett, så tar du en måling da, om sg er det samme 2-3 dager etter det kan du flaske :)
 
Bare la den stå sine 14 dager uansett, så tar du en måling da, om sg er det samme 2-3 dager etter det kan du flaske :)

Okei, det vil gå bra med en 7 dager på humla uten grassmak? Som jeg har hørt en del om, hehe. Men jeg kan jo se Ann om noen dager igjen. :) Var bare litt usikker på om jeg kunne flaske siden sg allerede er lavere enn estimert fg
 
Okei, det vil gå bra med en 7 dager på humla uten grassmak? Som jeg har hørt en del om, hehe. Men jeg kan jo se Ann om noen dager igjen. :) Var bare litt usikker på om jeg kunne flaske siden sg allerede er lavere enn estimert fg
Klart, om sg holder det samme over 3 døgn kan du flaske, den er nok rett rundt hjørnet, jeg er ikke så glad i å ta prøver, så jeg pleide bare la den stå de 14 dagene. Nå har jeg tilt og må aldri åpne karet.

Og du har helt rett angående tørrhumling, 3 dager holder plenty, men 7 dager er nok ingen fare om det skulle bli nødvendig :)
 
Klart, om sg holder det samme over 3 døgn kan du flaske, den er nok rett rundt hjørnet, jeg er ikke så glad i å ta prøver, så jeg pleide bare la den stå de 14 dagene. Nå har jeg tilt og må aldri åpne karet.

Og du har helt rett angående tørrhumling, 3 dager holder plenty, men 7 dager er nok ingen fare om det skulle bli nødvendig :)

Ja, da satser jeg på at den roer seg de neste dagene. Hehe, ja jeg tapper heldigvis fra kranen og i målebeger. Ok, men da gjør det ikke noe om den må stå¨lenger :) takker
 
Ja, da satser jeg på at den roer seg de neste dagene. Hehe, ja jeg tapper heldigvis fra kranen og i målebeger. Ok, men da gjør det ikke noe om den må stå¨lenger :) takker
Når du tapper fra kranen må trykket utjevnes og O2 trekkes inn i bøtta, og det går sikker greit så lenge den enda gjærer litt, men det er ikke optimalt, ikke at du burde bekymre deg, bekymringer får du nok av med denne hobbyen om ikke jeg skal gi deg ekstra, men det er greit å vite om det :)

Men ja bare følg med, går det 72 timer uten endring så lavt som den er nå er den ferdig utgjæret og klar for flasking.
 
Når du tapper fra kranen må trykket utjevnes og O2 trekkes inn i bøtta, og det går sikker greit så lenge den enda gjærer litt, men det er ikke optimalt, ikke at du burde bekymre deg, bekymringer får du nok av med denne hobbyen om ikke jeg skal gi deg ekstra, men det er greit å vite om det :)

Men ja bare følg med, går det 72 timer uten endring så lavt som den er nå er den ferdig utgjæret og klar for flasking.

Haha, takk for tips. Det hadde jeg ikke tenkt på. Var heldigvis litt overtrykk i bøtta.
Ja, begynner å dukke opp ting hele tiden. Tenkte å prøve meg på partial mash til helga, så da dukker det vel opp noen nye bekymringer:rolleyes:
 
Ja, da satser jeg på at den roer seg de neste dagene. Hehe, ja jeg tapper heldigvis fra kranen og i målebeger. Ok, men da gjør det ikke noe om den må stå¨lenger :) takker
Når du tapper fra krana må du passe på å starsanne inne i tuten før du begynner å tappe. Helst bør du skulle godt straks etter prøvetaking. Hvis det blir sittende rester der så er det kos for alt det du ikke vil ha i ølet ditt.

Enig med andre her. Ikke ta så mange prøver. Det gir bare så mange muligheter til infeksjon. Når gjæren har laget alkohol skalaen gjerne rydde opp etter seg. La den få tid til det.

Dersom du flasker for tidelig vil gjerningen fortsette i flaska og lage stort trykk. I beste fall skummer hele flasken ut av tuten når du åpner dem. I verste fall eksploderer den under lagring eller når noen rører den. Masse søl og glasskår slynges rundt. Så la den gjære ferdig uansett.

Gjærer den mye mer enn planlagt får du som regel bare en tørrere øl enn planlagt. Med pils er det helt ok. Går den helt ned mot 1.005 eller lavere kan noe ha godt galt, men det skjer sjeldent hvis du er nøye med renholdet.

Sent fra min SM-N975F via Tapatalk
 
Infeksjon er en ting, det bekymrer meg lite på dette stadiet, det jeg tenker på er oksidering, når du har 4% alkohol, skal det litt til for å få en infeksjon, men oksidering er nesten verre.

Jeg tenker at jo færre prøver jo bedre, men uansett, glem det akkurat nå. Ta prøver, bli kjent med rutinene, resten kommer av seg selv.
 
Sist redigert:
Ok, da lær jeg være å sjekke så ofte. Gir mening. Så får jeg bare være tålmodig noen dager til, vil helst slippe føaskebomber eller skum :)

Jeg har star san i tappekrana både før og etter prøvetaking. Så det ligger star san i tuten. Prøver så godt jeg kan å passe på der jeg kan.

Da vet jeg i hvertfall til neste gang at jeg ikke bør sjekke underveis før det går mot tapping med mindre noe er åpenbart galt.
Takker for innspill :)

Kan jeg på noe vis få inn noe co2? Jeg har slike små co2 patroner til sykkeldekk, kan disse brukes til å hindre oksidering på noe vis?
 
Ok, da lær jeg være å sjekke så ofte. Gir mening. Så får jeg bare være tålmodig noen dager til, vil helst slippe føaskebomber eller skum :)

Jeg har star san i tappekrana både før og etter prøvetaking. Så det ligger star san i tuten. Prøver så godt jeg kan å passe på der jeg kan.

Da vet jeg i hvertfall til neste gang at jeg ikke bør sjekke underveis før det går mot tapping med mindre noe er åpenbart galt.
Takker for innspill :)

Kan jeg på noe vis få inn noe co2? Jeg har slike små co2 patroner til sykkeldekk, kan disse brukes til å hindre oksidering på noe vis?
Om du liker å følge med anbefaler jeg Tilt:
Tilt Hydrometer & Termometer - (Oppdatert versjon - De koster jo litt, men jeg har over 30 brygg med min eldste og har enda ikke trengt å bytte batteri :) Sånn utenom det, er det nok i kjempekrise å ta prøver så lenge du er flink å bruke starsan og brygget enda gjærer aktivt, men det er jo ikke nødvendig å utsette brygget for ulumskheter og O2, det er nok av andre ting som kan gå galt:p

Ja det fins sikkert mange måter å bruke CO2 patroner til formålet, men igjen blir det litt DIY og ikke minst koster jo de penger så om du vet at dette er en hobby du kommer til å drive med noen år og du liker å følge med på gjæringa så er tilt tingen :)
 
Når du tapper fra kranen må trykket utjevnes og O2 trekkes inn i bøtta, og det går sikker greit så lenge den enda gjærer litt, men det er ikke optimalt, ikke at du burde bekymre deg, bekymringer får du nok av med denne hobbyen om ikke jeg skal gi deg ekstra, men det er greit å vite om det :)

Men ja bare følg med, går det 72 timer uten endring så lavt som den er nå er den ferdig utgjæret og klar for flasking.

Jeg hadde ikke problemer med at det blir sugd inn luft når jeg tar prøver da jeg brukte plastbøtter (Europris). Men med Fermzilla Flatbottom kommer det inn litt. Det er det eneste minuset jeg kan notere med den.

Og jeg er en veldig entusiastisk prøvetaker. Men jeg beroliger meg med at om jeg suger inn tre-fire plopp, så er det ganske minimale mengder det er snakk om.

Å brygge er som å ha unger; du er konstant bekymra:(. Ikke lærer du noe av at det stort sett går greit, heller:p.
 
Jeg hadde ikke problemer med at det blir sugd inn luft når jeg tar prøver da jeg brukte plastbøtter (Europris). Men med Fermzilla Flatbottom kommer det inn litt. Det er det eneste minuset jeg kan notere med den.

Og jeg er en veldig entusiastisk prøvetaker. Men jeg beroliger meg med at om jeg suger inn tre-fire plopp, så er det ganske minimale mengder det er snakk om.

Å brygge er som å ha unger; du er konstant bekymra:(. Ikke lærer du noe av at det stort sett går greit, heller:p.
Hvordan ble det ikke trekt inn O2 i europris bøttene? De er jo stivere en BS bøttene så skulle jo tro den ville jevne ut trykket fortere?

Bekymringer går det aldri tomt for nei:D
 
Hvordan ble det ikke trekt inn O2 i europris bøttene? De er jo stivere en BS bøttene så skulle jo tro den ville jevne ut trykket fortere?

Bekymringer går det aldri tomt for nei:D
Det avhenger vel både på størrelsen på bøtta og volum av headspace, en liten 100ml prøve går vel gjerne på en 30l bøtte?

Og jeg er en veldig entusiastisk prøvetaker. Men jeg beroliger meg med at om jeg suger inn tre-fire plopp, så er det ganske minimale mengder det er snakk om.
Da har du i hvert fall et argument for å bruke den tradisjonelle typen gjærlås som jeg kan være enig i, for med gjærlås av typen som følger med fermzilla kan det starte en hevert-effekt som suger mesteparten av starsan blandingen opp i gjæringskaret. Det skjedde i hvert fall en gang jeg glemte å ta ut gjærlåsen før jeg begynte å tappe.

Jeg måler vanligvis SG/FG kun en gang rett før jeg begynner å flaske, og har hittil ikke sett stort nok avvik fra forventet FG til at jeg basert på det og gjæringsforløp i form av plopping, tid og temperatur har vurdert å utsette.
 
Det avhenger vel både på størrelsen på bøtta og volum av headspace, en liten 100ml prøve går vel gjerne på en 30l bøtte?


Da har du i hvert fall et argument for å bruke den tradisjonelle typen gjærlås som jeg kan være enig i, for med gjærlås av typen som følger med fermzilla kan det starte en hevert-effekt som suger mesteparten av starsan blandingen opp i gjæringskaret. Det skjedde i hvert fall en gang jeg glemte å ta ut gjærlåsen før jeg begynte å tappe.

Jeg måler vanligvis SG/FG kun en gang rett før jeg begynner å flaske, og har hittil ikke sett stort nok avvik fra forventet FG til at jeg basert på det og gjæringsforløp i form av plopping, tid og temperatur har vurdert å utsette.

Happy for nok et argument til bruk for Saken:).

Jeg følger med på utviklinga av SG fordi jeg driver og flytter dunkene mine rundt for å regulere temperaturen. Nå spiller det neppe noen rolle om det kommer inn små mengder luft så lenge det gjærer, så det bekymerer meg overhodet ikke.

Når det er stille i gjærlålsen, er det ingen grunn til å ta flere prøver, jeg må bare vite hva det endte på. Jeg vil kunne beregne ABV, men det er kanskje enda viktigere å kjenne til utgjæringsprosenten. Det gir mye info.

Så har du noen øl som bruker en halv evighet på å gjøre seg ferdig. Det er mer kinkig. Sjøl om det blir langt mellom ploppa, vil jeg gjerne vite at SG ikke synker før jeg flasker.

@Kloakk Jeg tror den viktige forskjellen på de to gjæringskarene er at lokket på plastbøttene er temmelig fleksibelt.
 
Happy for nok et argument til bruk for Saken:).

Jeg følger med på utviklinga av SG fordi jeg driver og flytter dunkene mine rundt for å regulere temperaturen. Nå spiller det neppe noen rolle om det kommer inn små mengder luft så lenge det gjærer, så det bekymerer meg overhodet ikke.

Når det er stille i gjærlålsen, er det ingen grunn til å ta flere prøver, jeg må bare vite hva det endte på. Jeg vil kunne beregne ABV, men det er kanskje enda viktigere å kjenne til utgjæringsprosenten. Det gir mye info.

Så har du noen øl som bruker en halv evighet på å gjøre seg ferdig. Det er mer kinkig. Sjøl om det blir langt mellom ploppa, vil jeg gjerne vite at SG ikke synker før jeg flasker.

@Kloakk Jeg tror den viktige forskjellen på de to gjæringskarene er at lokket på plastbøttene er temmelig fleksibelt.
Men, lokket trenger vel mer trykk enn det en gjærlås gjør?

Det avhenger vel både på størrelsen på bøtta og volum av headspace, en liten 100ml prøve går vel gjerne på en 30l bøtte?

Hvor mye headspace man har spiller vel ikke noen rolle? Trykke vil jo prøve å jevnes ut uansett mengden?
 
vi
Men, lokket trenger vel mer trykk enn det en gjærlås gjør?

Nei, jeg tror faktisk ikke det. Det skal uhyre lite vekt til for å trykke ned lokket litt fra nøytral posisjon, og du skal trykke lokket veldig lite ned for at det kal tilsvare det volumet du tapper i prøven. (Jeg tapper 0,7 dl.).

Det er dessuten den eneste forklaringa jeg kan finne på forskjellen mellom plastbøtte og Fermzilla, siden volum og hedspace er det samme.
 
vi


Nei, jeg tror faktisk ikke det. Det skal uhyre lite vekt til for å trykke ned lokket litt fra nøytral posisjon, og du skal trykke lokket veldig lite ned for at det kal tilsvare det volumet du tapper i prøven. (Jeg tapper 0,7 dl.).

Det er dessuten den eneste forklaringa jeg kan finne på forskjellen mellom plastbøtte og Fermzilla, siden volum og hedspace er det samme.
Ja så lenge det gjærer nok imellom prøvene vil det kanskje fungere. Jeg bruker bare blow off og der suges det like mange cm med vann opp i slangen om jeg brygger 20 eller 12 liter. Og med mindre det enda gjærer vil det vannet bli stående i den høyden, og det vannes trekkes opp i slangen i det øyeblikket jeg åpner kranen så jeg ser ikke for meg at det skal så mye til før gjærlåsen plopper den gale veien, eller i mitt tilfelle slurper i seg starsan blanding:confused:
 
Ja så lenge det gjærer nok imellom prøvene vil det kanskje fungere. Jeg bruker bare blow off og der suges det like mange cm med vann opp i slangen om jeg brygger 20 eller 12 liter. Og med mindre det enda gjærer vil det vannet bli stående i den høyden, og det vannes trekkes opp i slangen i det øyeblikket jeg åpner kranen så jeg ser ikke for meg at det skal så mye til før gjærlåsen plopper den gale veien, eller i mitt tilfelle slurper i seg starsan blanding:confused:

Jeg trur aldri jeg opplevde at det kom luft inn gjennom gjærlåsen så lenge jeg brukte plastbøttene.

Blow off med en litt lang slange er selvfølgelig løsninga. Det kan sjølsagt brukes når en cc'er også. Det er bare å beregne hvor lang slange du trenger. Jeg veit at det har blitt brukt.
 
Jeg trur aldri jeg opplevde at det kom luft inn gjennom gjærlåsen så lenge jeg brukte plastbøttene.

Blow off med en litt lang slange er selvfølgelig løsninga. Det kan sjølsagt brukes når en cc'er også. Det er bare å beregne hvor lang slange du trenger. Jeg veit at det har blitt brukt.
Nei om du aldri tok prøver etter at gjæringa stoppa er det nok ikke noe problem, men det vanlige er vel å ta en prøve når det ikke lenger plopper og en prøve 2-3 dager for å være sikker på at den står stille og da lurer jeg på om det kanskje vil surkle i låsen den gale veien.

Ja slange metoden fungerer så lenge man ikke skal gjøre en lukket overføring til fat:(
 
Tilbake
Topp