Spørsmål om gjær-kalkulatorene

Hei, nybegynner her.

Hvilken av kalkulatorene (mr malty eller brewersfriend) vil gi best indikasjon om jeg har nok gjær - og hvor mye starter jeg trenger å lage.

  • Har 34/70 som er 2 mnd gammel. Mener at det var ca fra 2 l slurry som jeg har dekantert og sitter igjen med ca 1 dl gjær i bunnen av et sylteglass.
  • Skal brygge 25 liter pils/OG 1.055.
  • (edit) Har ikke magnetrører ennå
Det er litt uklart for meg hvilken target pitch rate jeg skal bruke (av lager) og skal yeast type være Liquid- Packs/Vials og ikke slurry? Det hadde vært veldig snilt om noen kunne gått gjennom dette med meg :)
 
Hei, nybegynner her.

Hvilken av kalkulatorene (mr malty eller brewersfriend) vil gi best indikasjon om jeg har nok gjær - og hvor mye starter jeg trenger å lage.

  • Har 34/70 som er 2 mnd gammel. Mener at det var ca fra 2 l slurry som jeg har dekantert og sitter igjen med ca 1 dl gjær i bunnen av et sylteglass.
  • Skal brygge 25 liter pils/OG 1.055.
  • (edit) Har ikke magnetrører ennå
Det er litt uklart for meg hvilken target pitch rate jeg skal bruke (av lager) og skal yeast type være Liquid- Packs/Vials og ikke slurry? Det hadde vært veldig snilt om noen kunne gått gjennom dette med meg :)

Jeg bruker Brewer'sfriend.

Pils (og lagere generelt) krever mye gjær, og særlig hvis du skal gjære den lavt, dvs. nede på 10 grader. Da bør du nok ha i alle fall 600 milliarder (billions) celler, beregnet med en TPR på 1,75. Den du har, er såpass gammel at jeg ikke ville regne med noe særlig bidrag fra den i regnestykket, men du kan bruke den til å lage en starter på.

Problemet er at du vanskelig kan lage en stor nok starter uten magnetrører. Til alebrygging kan du greie deg uten magnetrører, men skal du brygge lagere, må du enten skaffe deg en, eller gå veien om et mindre brygg først for å skaffe gjær til det større brygget.

W-34/70 skal lage godt øl på12 grader, og da trenger du ikke riktig like mye gjær. Jeg hadde gått for det, og så ville jeg kjøpt et par pakker tørrgjær, og i tillegg frisket opp den desiliter'n du har med en halvliter 1.020-vørter. Ha den i en litt stor flaske/beholder hvis du har, tilsett gjæren, og rist det du er kar om. Gjør dette dagen før du brygger. La dette stå i ro og komme i gang, og så heller du det bare oppi etter at du har tilsatt tørrgjæren når du starter gjæringa av ølet ditt. Gjør sånn: Tapp litt nedkjølt vørter i bunnen av gjæringskaret, strø gjæren jevnt over, og la det stå i ro et kvarters tid. Så tilsetter du resten av vørter'n, og den preparerte gjæren.

1.055 gir deg en ganske sterk pils. Du ender fort opp mot 6% - men hvis du liker det, så for all del. (Jeg hadde ikke gått over 1.050, som vil gi noe like over 5%. Da får du litt mer fylde/karakter enn butikkstyrke, hvis du vil ha det, uten at ølet begynner å bli alkoholisk, som det lett blir når du nærmer deg 6%.)
 
Jeg bruker Brewer'sfriend.

Pils (og lagere generelt) krever mye gjær, og særlig hvis du skal gjære den lavt, dvs. nede på 10 grader. Da bør du nok ha i alle fall 600 milliarder (billions) celler, beregnet med en TPR på 1,75. Den du har, er såpass gammel at jeg ikke ville regne med noe særlig bidrag fra den i regnestykket, men du kan bruke den til å lage en starter på.

Problemet er at du vanskelig kan lage en stor nok starter uten magnetrører. Til alebrygging kan du greie deg uten magnetrører, men skal du brygge lagere, må du enten skaffe deg en, eller gå veien om et mindre brygg først for å skaffe gjær til det større brygget.

W-34/70 skal lage godt øl på12 grader, og da trenger du ikke riktig like mye gjær. Jeg hadde gått for det, og så ville jeg kjøpt et par pakker tørrgjær, og i tillegg frisket opp den desiliter'n du har med en halvliter 1.020-vørter. Ha den i en litt stor flaske/beholder hvis du har, tilsett gjæren, og rist det du er kar om. Gjør dette dagen før du brygger. La dette stå i ro og komme i gang, og så heller du det bare oppi etter at du har tilsatt tørrgjæren når du starter gjæringa av ølet ditt. Gjør sånn: Tapp litt nedkjølt vørter i bunnen av gjæringskaret, strø gjæren jevnt over, og la det stå i ro et kvarters tid. Så tilsetter du resten av vørter'n, og den preparerte gjæren.

1.055 gir deg en ganske sterk pils. Du ender fort opp mot 6% - men hvis du liker det, så for all del. (Jeg hadde ikke gått over 1.050, som vil gi noe like over 5%. Da får du litt mer fylde/karakter enn butikkstyrke, hvis du vil ha det, uten at ølet begynner å bli alkoholisk, som det lett blir når du nærmer deg 6%.)

Tusen takk @Finn Berger!

Godt poeng ang. OG - bør kanskje vanne den ned litt ja. (hadde beregnet med medium-attenuation)
Jeg laget meg en starter på 2,5 liter og det er godt med liv i den nå. Brukte 250 g tørrmalt, og har ristet ganske mye (har hjemmekontor om dagen:)

Så er da spørsmålet - hvor mye er dette bidraget nå verdt? Ser kanskje at jeg må dra innom butikken og supplere med litt gjær ja...
 
Tusen takk @Finn Berger!

Godt poeng ang. OG - bør kanskje vanne den ned litt ja. (hadde beregnet med medium-attenuation)
Jeg laget meg en starter på 2,5 liter og det er godt med liv i den nå. Brukte 250 g tørrmalt, og har ristet ganske mye (har hjemmekontor om dagen:)

Så er da spørsmålet - hvor mye er dette bidraget nå verdt? Ser kanskje at jeg må dra innom butikken og supplere med litt gjær ja...

Den starteren skal gi deg 180 milliarder nye celler. Så du har altså den gjæren som du starta med + de 180 milliardene. (Hadde du hatt en magnetrører, ville den gitt deg dobbelt så mye, altså 360 milliarder nye celler:).)
 
250gram spraymalt gir deg 400mrd celler på magnetrører, langt mindre uten desverre.

Tro du forutsetter en OG på 1.040 der? Da trenger du 285 gr DME. Jeg tar visst i litt, jeg også. 250 gram gir en OG på 1.035 i følge kalkulatoren, ikke 1.036, og dermed blir tilveksten 349 milliarder, ikke 360.

Som om det er så farlig:). Dette er voldsomt omtrentlige beregninger. Modellens forutsetninger og hva vi faktisk gjør, ligger opplagt et stykke fra hverandre. Men det er antakelig ikke helt gæ'ernt, heller.
 
Tro du forutsetter en OG på 1.040 der? Da trenger du 285 gr DME. Jeg tar visst i litt, jeg også. 250 gram gir en OG på 1.035 i følge kalkulatoren, ikke 1.036, og dermed blir tilveksten 349 milliarder, ikke 360.

Som om det er så farlig:). Dette er voldsomt omtrentlige beregninger. Modellens forutsetninger og hva vi faktisk gjør, ligger opplagt et stykke fra hverandre. Men det er antakelig ikke helt gæ'ernt, heller.

Huska feil i farten 100gr spraymalt = 140mrd celler (ikke 160 som jeg ganga med over)

Vørter bestående av 100gr spraymalt = 1.03505 SG for å være pinlig nøyaktig :p

Om starteren er 1,035, 1,040 eller der i området så vil vekstfaktoren være lik
 
Tusen takk for hjelpen @PetterL og @Finn Berger.

Fikk skaffet noe mer gjær i dag, så da skal jeg ha nok denne gangen.

Skal sette av budsjett til magnetrører

Litt avhengig av hva slags øl det er, kan du brygge et par liter ekstra, så har du startervørter. (Lyse øl som ikke har altfor mye humle egner seg best). Jeg tar dessuten bunnfallet fra kokekjelen oppi en femliter og lar det stå til neste dag. Da kan jeg dekantere rein og fin vørter. Har den i litersflasker (godt vaska og desinfisert!) og oppbevarer den i kjøleskap. Så koker jeg den opp igjen før bruk i starter. Det blir en god del billigere enn å bruke DME.

På denne måten holder jeg gjærutgiftene mine ganske lave:).

(Bunnfallvørter fra brygg som ikke egner seg så godt til startere tar jeg likevel vare på, og når jeg har fått nok, lager jeg "Skraphaugen" - jeg bare slår sammen alle restene, koker dem litt, kjøler ned og tilsetter gjær. Det blir øl - og faktisk ikke helt ubrukelig, heller:).)
 
hehe - den er treig; nekter å gi seg med å ploppe, sjøl om den er nede på en rimelig FG. Men den får bare ta den tida den trenger. Det blir uansett ikke verdens aller beste øl - men det er moro å se hvor bra det kan bli. Den første versjonen - #262 - er slett ikke så ille.
 
Tilbake
Topp