Hei!
Disse spørsmålene kunne sikkert havnet i nybegynnerspørsmåltråden, men siden jeg har samlet opp en del spørsmål tenker jeg at det er greit å samle de på ett sted.
Tagger like greit Gjærmannen™ (@Finn Berger) med det samme, da jeg synes at de gjæringsrelaterte kommentarene derfra altid virker fornuftige
Så til spørsmålene:
1) Bør man alltid la gjæren "rydde opp etter seg" når FG er nådd (suksessive SG-målinger uten videre utgjæring? I så fall:
1a) Er det forskjell på undergjær- og overgjær i så henseende (se bort fra diahcetyl-hvile i denne konteksten)?
1b) Bør man øke temperaturen noe i denne fasen, og i så fall hvor mye?
1c) Hvor lenge bør man la dette foregå?
1d) Er det noen tegn man kan se etter for å konkludere med at denne fasen er over og det er trygt å kjøre CC/tappe?
1e) Med unntak av diacetyl-hvile, er det andre gode bruksområder for å øke temperaturen FØR FG er nådd (slik at det fremdeles er gjærbart sukker tilgjengelig)?
3) Dersom man bare skal ha 2-3 typer gjær (med utgangspunkt i flytende) i heimen; hvilke bør man satse på for å ha mulighet til å lage de fleste ølstilene? Bonuspoeng for at det er gjærtyper som kan kompensere sub-optimal kultivering og bruk grunnet uerfarenhet - samt typer som tåler mange (10+) generasjoner.
Jeg og bryggekompisen kommer ikke til å høste gjær (gikk nettop for en SS Brew Bucket uten dobbel ventil), men planlegger å heller lage litt større gjærstartere og ta vare på deler av gjæren til neste brygg...
4) Hvor mange gjærceller bør man ta vare på "til neste gang" i et slikt scenario? Tenker selv at 200-400 mrd kan være greit, men tar gjerne i mot inputs
4a) Dersom man oppbevarer denne gjæren i kjøleskap, hvor lang "halveringstid" vil den ha?
4b) Dersom man kan stole på at halveringstiden er noenlunde konsistent; kan man da regne seg frem til antall levende celler og basere nye startere på den informasjonen?
Vi tenker å lage en vørter med OG 1.035 på ca 25 liter og ha denne på 15 brusflasker (1,5ltr) for å benytte til å lage startere (oppbevare i fryseren og ta ut dagen før)
5a) Kan vi tilsette gjærnæring når vi koker denne vørteren slik at den blir sterilisert, eller kan denne brytes ned når den fryser slik at vi heller bør tilsette den i forbindelse med at vi lager gjærstarteren?
5b) Vil vørteren fremdeles være steril så lenge den har blitt oppbevart på star-sannede brusflasker eller må vi koke den rett før bruk?
5c) Hvor lenge vil denne vørteren holde seg i fryseren? Snakker vi flere år?
5d) Er følgende prosedyre den beste for å sette/steppe opp en gjærstarter? Om ikke, hva bør endres?
---- Tine to flasker vørter (3l) til romtemperatur (20-25c)
---- Sterilisere erlenmeyerkolbe og magnet
---- Tilsette vørteren og deretter gjæren (enten en ny pakke flytende eller ca 100 mrd celler fra tidligere starter
---- La magnetrøreren jobbe i 24 timer
---- Sette erlenmeyerkolben i kjøleskap over natta og la gjæren sette seg i bunn
---- Helle av "spillvannet" på toppen (sitter igjen med ca 500 mrd celler)
---- Helle to nye flasker med vørter (3l) oppå de 500 mrd cellene og gjenta prosessen (spinning, nedkjøling, avhelling)
---- Bruke en sprøyte for å hente opp ca 200 mrd celler og putte i et glass i kjøleskapet (til neste brygg/starter)
---- Pitche den resterende gjæren i vørteren
Jeg ser at Brewfather-kalkulatoren i dette scenarioet klager over at starteren inneholder for mye gjærceller per ml vann (167 millioner mot anbefalt 25-100) i starteren som nå skal ha 927 mrd iht kalkulasjonen.
5e) Er det ovennevnte et problem i praksis? Hvordan løser man så det problemet i praksis?
5f) Hvilken fremgangsmåte bør man legge seg på dersom man skal lage en stor batch på høy alkoholprosent (8%+) og trenger 1500-2000 mrd celler? Må man lage flere gjærstartere og oppbevare i kjøleskap i en ekstra erlenmeyer/beholder (f.eks 2x 900 mrd) og pitche disse samtidig?
5g) Hvilken malt vil fungere best til en slik vørter som skal brukes til startere?
5h) Bør PH-justeres slik at gjæren får optimale vekstvilkår?
6) Dersom man skal tilsette en del salt (ca 250 ppm) i et brygg surøl, bør man gjøre dette når gjæringen er over slik at gjæren ikke utsettes for et miljø den ikke trives i - eller er det en teoretisk problemstilling?
7) Finnes det en oversikt/forklaring på hvordan gjæring på forskjellige temperaturer for samme gjær påvirker sluttresultatet? Tenker da f.eks. om man brygger en Pale Ale med de samme ingrediensene og US-05, hvor den eneste forskjellen er at den gjæres på 18, 20, 22 og 24 grader.
..... Jeg har faktisk enda flere spørsmål men tenker at dette er en god start!
Takk på forhånd for eventuelle svar
Disse spørsmålene kunne sikkert havnet i nybegynnerspørsmåltråden, men siden jeg har samlet opp en del spørsmål tenker jeg at det er greit å samle de på ett sted.
Tagger like greit Gjærmannen™ (@Finn Berger) med det samme, da jeg synes at de gjæringsrelaterte kommentarene derfra altid virker fornuftige
Så til spørsmålene:
1) Bør man alltid la gjæren "rydde opp etter seg" når FG er nådd (suksessive SG-målinger uten videre utgjæring? I så fall:
1a) Er det forskjell på undergjær- og overgjær i så henseende (se bort fra diahcetyl-hvile i denne konteksten)?
1b) Bør man øke temperaturen noe i denne fasen, og i så fall hvor mye?
1c) Hvor lenge bør man la dette foregå?
1d) Er det noen tegn man kan se etter for å konkludere med at denne fasen er over og det er trygt å kjøre CC/tappe?
1e) Med unntak av diacetyl-hvile, er det andre gode bruksområder for å øke temperaturen FØR FG er nådd (slik at det fremdeles er gjærbart sukker tilgjengelig)?
3) Dersom man bare skal ha 2-3 typer gjær (med utgangspunkt i flytende) i heimen; hvilke bør man satse på for å ha mulighet til å lage de fleste ølstilene? Bonuspoeng for at det er gjærtyper som kan kompensere sub-optimal kultivering og bruk grunnet uerfarenhet - samt typer som tåler mange (10+) generasjoner.
Jeg og bryggekompisen kommer ikke til å høste gjær (gikk nettop for en SS Brew Bucket uten dobbel ventil), men planlegger å heller lage litt større gjærstartere og ta vare på deler av gjæren til neste brygg...
4) Hvor mange gjærceller bør man ta vare på "til neste gang" i et slikt scenario? Tenker selv at 200-400 mrd kan være greit, men tar gjerne i mot inputs
4a) Dersom man oppbevarer denne gjæren i kjøleskap, hvor lang "halveringstid" vil den ha?
4b) Dersom man kan stole på at halveringstiden er noenlunde konsistent; kan man da regne seg frem til antall levende celler og basere nye startere på den informasjonen?
Vi tenker å lage en vørter med OG 1.035 på ca 25 liter og ha denne på 15 brusflasker (1,5ltr) for å benytte til å lage startere (oppbevare i fryseren og ta ut dagen før)
5a) Kan vi tilsette gjærnæring når vi koker denne vørteren slik at den blir sterilisert, eller kan denne brytes ned når den fryser slik at vi heller bør tilsette den i forbindelse med at vi lager gjærstarteren?
5b) Vil vørteren fremdeles være steril så lenge den har blitt oppbevart på star-sannede brusflasker eller må vi koke den rett før bruk?
5c) Hvor lenge vil denne vørteren holde seg i fryseren? Snakker vi flere år?
5d) Er følgende prosedyre den beste for å sette/steppe opp en gjærstarter? Om ikke, hva bør endres?
---- Tine to flasker vørter (3l) til romtemperatur (20-25c)
---- Sterilisere erlenmeyerkolbe og magnet
---- Tilsette vørteren og deretter gjæren (enten en ny pakke flytende eller ca 100 mrd celler fra tidligere starter
---- La magnetrøreren jobbe i 24 timer
---- Sette erlenmeyerkolben i kjøleskap over natta og la gjæren sette seg i bunn
---- Helle av "spillvannet" på toppen (sitter igjen med ca 500 mrd celler)
---- Helle to nye flasker med vørter (3l) oppå de 500 mrd cellene og gjenta prosessen (spinning, nedkjøling, avhelling)
---- Bruke en sprøyte for å hente opp ca 200 mrd celler og putte i et glass i kjøleskapet (til neste brygg/starter)
---- Pitche den resterende gjæren i vørteren
Jeg ser at Brewfather-kalkulatoren i dette scenarioet klager over at starteren inneholder for mye gjærceller per ml vann (167 millioner mot anbefalt 25-100) i starteren som nå skal ha 927 mrd iht kalkulasjonen.
5e) Er det ovennevnte et problem i praksis? Hvordan løser man så det problemet i praksis?
5f) Hvilken fremgangsmåte bør man legge seg på dersom man skal lage en stor batch på høy alkoholprosent (8%+) og trenger 1500-2000 mrd celler? Må man lage flere gjærstartere og oppbevare i kjøleskap i en ekstra erlenmeyer/beholder (f.eks 2x 900 mrd) og pitche disse samtidig?
5g) Hvilken malt vil fungere best til en slik vørter som skal brukes til startere?
5h) Bør PH-justeres slik at gjæren får optimale vekstvilkår?
6) Dersom man skal tilsette en del salt (ca 250 ppm) i et brygg surøl, bør man gjøre dette når gjæringen er over slik at gjæren ikke utsettes for et miljø den ikke trives i - eller er det en teoretisk problemstilling?
7) Finnes det en oversikt/forklaring på hvordan gjæring på forskjellige temperaturer for samme gjær påvirker sluttresultatet? Tenker da f.eks. om man brygger en Pale Ale med de samme ingrediensene og US-05, hvor den eneste forskjellen er at den gjæres på 18, 20, 22 og 24 grader.
..... Jeg har faktisk enda flere spørsmål men tenker at dette er en god start!
Takk på forhånd for eventuelle svar