Spørsmål om gjær og gjæring

Finn Berger

Moderator
Godt øl lager du ved å gjøre alle steg passe nøyaktig. I hjemmebrygging er perfekte prosesser en utopi :)

"Passe" er et godt stikkord:)!

Det har lite for seg å veie kalsiumklorid på kruttvekt når du ikke aner hvor mye maltet bidrar med av stoffet, så å slomse oppi ei halv eller hel teskje er nøyaktig (sic!) like bra. Men å meske inn på 68 grader i stedet for 67 - det vil du antakelig merke at du har gjort. Og så spiller det deretter fint liten rolle om temperaturen synker en grad eller to over den neste halvtimen.
 

msevland

Sentralstyre
Vet ikke om 1 ℃ forskjell er smakbart, men strike temp er utvilsomt den viktigste temperaturen gjennom hele meskingen :)
 

Finn Berger

Moderator
Vet ikke om 1 ℃ forskjell er smakbart, men strike temp er utvilsomt den viktigste temperaturen gjennom hele meskingen :)

Du har et brekkpunkt akkurat der. Kurven for gjærbarhet i % begynner å stupe bratt i det du passerer 67 grader (tabell på s. 250 i How to Brew). Så det var ikke helt tilfeldig valgt. Om jeg planlegger 66 og får 67, plager det meg veldig lite, men akkurat 67/68 mener jeg at jeg har erfaring for kan være viktig å være pirkete med.
 

msevland

Sentralstyre
Tror svært få av oss har en homogen temperatur i hele kjelen :)

‘Dersom du måler feil temperatur i meskekjelen - mål på et annet sted i mesken’

Jeg er derfor ikke uenig at skille går der... jeg er bare usikker på om hjemmebryggere har utstyr til å sette temp. / måle så nøyaktig i hele mesken.

Jens Kristian måler på inntil 8 punkter i hele oppsettet sitt. Det er det ikke mange som gjør :)
jens-brygg.templogg.no
 
Sist redigert:

Finn Berger

Moderator
Tror svært få av oss har en homogen temperatur i hele kjelen :)

‘Dersom du måler feil temperatur i meskekjelen - mål på et annet sted i mesken’

Jeg er derfor ikke uenig at skille går der... jeg er bare usikker på om hjemmebryggere har utstyr til å sette temp. / måle så nøyaktig i hele mesken.

Jens Kristian måler på inntil 8 punkter i hele oppsettet sitt. Det er det ikke mange som gjør :)
jens-brygg.templogg.no

Hva, har du ikke homogen temperatur:rolleyes:?

Nei, men vi har alle en gjennomsnittstemperatur i mesken, og det er vel den som er viktig, tenker jeg. Og akkurat når vi mesker inn, rører vi veldig godt, så det er ganske jevnt. Jeg har et termometer med lang føler, så jeg kan enkelt måle forskjeller rundt omkring - og det er faktisk ganske jevnt etter innmesk.

Når den har stått i ro et kvarter, derimot ... :).
 
Jeg tror det er Denny Conn som sier at poenget er ikke å gjøre alt "riktig"; poenget er å ha det gøy. Og har du det ikke gøy, så gjør du noe galt:).

Helt enig i at poenget er å ha det gøy! Noen av oss er derimot skrudd sammen på den måten at vi har det mest gøy når vi forsøker å optimalisere alle aspekter av det vi driver med!

For mitt vedkommende koser jeg meg for eksempel nå gløgg ihjel med å finne en praktisk tilnærming til nedfrysing av gjær som gir optimal nedfrysingsrate. Så langt har jeg forsøkt nedsenking av fryserørene i alkoholløsning som holder kjøleskapstemperatur, -5c og -20c... samt direkte innfrysing av fryserør uten omkringliggende kjølemedium... Når jeg har funnet den endelige løsningen (om det er lov å si) dokumenterer jeg denne, krysser av den mentale sjekkboksen for at jeg har kommet i mål med dette aspektet av bryggingen, og så fortsetter jeg med neste steg... :)

Om noen er interessert har jeg dokumentert ovennente eksperiment her.
 

Roadrune

Norbrygg-medlem
Vet ikke om 1 ℃ forskjell er smakbart, men strike temp er utvilsomt den viktigste temperaturen gjennom hele meskingen :)

Nå beveger jeg meg vel greit bort fra trådens emne, men i Brewfather ligger det en strike temp kalkulator for å kompensere for temperaturtapet i meskevannet når kornet går i, hvis den følges kan det fort være at vannet må opp til 72°C når mesketemp er 67°C.
Er det da en dårlig ide, at en heller skulle ha varmwt opp til 67°C?
 

Finn Berger

Moderator
Nå beveger jeg meg vel greit bort fra trådens emne, men i Brewfather ligger det en strike temp kalkulator for å kompensere for temperaturtapet i meskevannet når kornet går i, hvis den følges kan det fort være at vannet må opp til 72°C når mesketemp er 67°C.
Er det da en dårlig ide, at en heller skulle ha varmwt opp til 67°C?

Nei, det er en god ide - forutsatt at du faktisk treffer riktig temperatur når du bruker den. Jeg bruker denne: Mash Infusion and Rest Schedule Calculator - Brewer's Friend , og treffer godt med den. Litt rart, for den forutsetter åpenbart at vannet ikke varmes opp i meskekaret, så den regner inn et varmetap til meskekaret - og det har ikke jeg. Jeg brukte en annen før, som lot meg sette varmetap til 0, og den var helt perfekt, men den er dessverre ikke blant oss lenger:(.
 
Nei, det er en god ide - forutsatt at du faktisk treffer riktig temperatur når du bruker den. Jeg bruker denne: Mash Infusion and Rest Schedule Calculator - Brewer's Friend , og treffer godt med den. Litt rart, for den forutsetter åpenbart at vannet ikke varmes opp i meskekaret, så den regner inn et varmetap til meskekaret - og det har ikke jeg. Jeg brukte en annen før, som lot meg sette varmetap til 0, og den var helt perfekt, men den er dessverre ikke blant oss lenger:(.

Brewfather sin lar deg sette varmetap (tror jeg)... Er ikke dette "Mash-Tun-Heat Capacity" valget?
Brewfather.png

"Mash-Tun Heat Capacity in L equivalient water volume:
If your mash-tun is pre-heated set heat capacity to 0. Otherwise use the Mash-Tun Calibration tool to get the value for your equipment."
 

Finn Berger

Moderator
Brewfather sin lar deg sette varmetap (tror jeg)... Er ikke dette "Mash-Tun-Heat Capacity" valget?
Vis vedlegget 46119

"Mash-Tun Heat Capacity in L equivalient water volume:
If your mash-tun is pre-heated set heat capacity to 0. Otherwise use the Mash-Tun Calibration tool to get the value for your equipment."

Jo, stemmer.

Jeg leita litt (skulle jeg gjort for lenge siden:confused:), og fant denne: BrewBlogger Version 2.3.2 - The Browser-Based Homebrew Logging Solution (og et par til av samme slag, basert på samme ligning). Grei å bruke. Den gir en grad eller så lavere temperatur enn den jeg har brukt nå. Litt rart, siden jeg heller havner under enn over med den jeg har brukt. Her må jeg nok finsjekke.
 

Miguel

Norbrygg-medlem
Tror svært få av oss har en homogen temperatur i hele kjelen :)

‘Dersom du måler feil temperatur i meskekjelen - mål på et annet sted i mesken’

Jeg er derfor ikke uenig at skille går der... jeg er bare usikker på om hjemmebryggere har utstyr til å sette temp. / måle så nøyaktig i hele mesken.

Jens Kristian måler på inntil 8 punkter i hele oppsettet sitt. Det er det ikke mange som gjør :)
jens-brygg.templogg.no

Jeg tror faktisk ikke at det er en utopi å måle ganske greie homogene temperaturer i mesken hvis man har satt opp for det i designet sitt.
 
Topp