spørsmål til Lucky jack oppskrift

Jani

Norbrygg-medlem
hei

jeg skal prøve meg på Lucky Jack oppskriften fra boken i ølbrygging-fra hånd til munn og når jeg leser gjennom oppskriften melder det seg et par spørsmål.

1)første jeg lurer på er koketiden. i de få bryggene jeg har laget har jeg brukt humleskjemaet som veiledning på koketiden, dersom annet ikke står oppgitt. Dvs dersom bitterhumlen skal i 60 minutter, så koker jeg i 60 minutter. ser nå at dette kan være en dårlig tommelfingerregel. Her ser jeg at skal bruke pilsnermalt, da bør jeg vel koke i 90 minutt og de første 30 min uten humle?

2)mesking: oppskriften sier 20 min på 67 grader
20 min på 72 grader
utmesk på 78,5 grader.

jeg tenkte å meske ut 5-10 min. vil dette da være tilstrekkelig mesketid? tidligere har jeg mesket minst en time til sammen, men er vel de første 15 min som er de viktigste?

3)videre står det at den skal lagres en uke kjølig. vildette si at den bør stå en uke i kjøleskap etter karbonering?
 
Har enda et spørsmål til denne oppskriften. I humleskjemaet står det kun oppgitt alfa syre på bitter humlen og på resterende humle står det kun antall gram. Er det noen grunn for dette? Skal jeg da bare hive oppi samme antall gram av den humlen jeg har og bare blåse i alfasyren?
 
Nå har ikke jeg sett oppskriften fra boka, men om det dreier seg om sene humletilsetninger har det ikke noe å si for IBU-verdien uansett (svært lite til ingenting).
 
det gjelder humlen som skal i de siste 15 min og senere. så da er nok sikkert det grunnen ja
 
Om jeg ikke husker helt feil fra oppskriften som ligger her på forumet er humlingen her satt opp som en omvendt pyramide med mer og mer humle for hver omgang. Da er det selvsagt viktig å treffe med rett alfamengde på de første rundene. Om du ikke har humle med korrekt alfa kjører du en enkel forholdsberegning. Alfamengde x humlevekt skal rett og slett bli det samme. De siste rundene tilfører mer smak og duft enn noe annet og ikke minst: Dersom samme humle brukes flere ganger er det en selvfølge at den har samme alfainnhold.
 
Grunnen til at bitterhumlen måles i IBU istedet for gram, er at det nesten alltid er forskjell på hvor mye alfasyre det er på humlen i pakka. Når du skal treffe en viss mengde bitterhet, må du justere ut fra hvor bitter humlen du har er. Siden vi ikke har noen praktisk måleenhet for smak og aroma, oppgis disse humletilsrtningene i gram.
 
Tilbake
Topp