Steg for steg?

Finnes det noe steg for steg hvordan bryggeprosessen er?
Skal brygge en Porter i morgen, og er helt fersk, så vil gjerne dobbeltsjekke at jeg gjør ting i riktig rekkefølge..
Takk:)
 
Første gangen så gjorde jeg sånn:
Fylte 23 liter på min BB30, varmet opp til 65 grader, hadde i malten.
Startet pumpen og resirkulerte i ca 65 minutter.
Etter 65 minutter så hevet jeg temp til ca 77 grader, og lot den stå på det i ca 10 min.
Hever så maltrøret, fyller på med varmt vann 78 grader, til BB30 er nesten full(10-14 Liter).
Lar den så dryppe av i 10 min.

Så starter jeg å koke, og fyller på med humle etter anvisninger.

Så nedkjøling.
Når jeg når 20 grader, så lar jeg det renne over på en gjæringsdunk, rister godt i 1 minutt.
Har gjær over og rister godt i ett minutt til.
FERDIG.


Spørsmål: på bryggelogg på Porter som jeg skal brygge i morgen, så står det At jeg skal Meske i 90 min på 64 grader.
Så skylle 75-80 grader i 30 min.
Utvasking 75-80 grader, med 13 liter(Hva menes med dette)?
Så koking i 90 min.
 
Jeg la inn "min" måte i denne tråden på delen av forumet som omhandler BB http://forum.norbrygg.no/threads/starthjelp-brukerveiledning-beer-brew-30-3-gen.25350/ hvis det kan være til hjelp

Det er vel ulike måter å meske på, men jeg gjør som du har skrevet du gjør, hever silkaret og sirkulerer vørteren en liten stund før jeg skyller med x antall liter vann som holder 78 grader (er vel her de 13 litrene kommer inn i bildet).

Så kan sikkert noen utdype med de ulike typene utmesk og hvilke fordeler/ulemper de har... :)
 
Da ser det ut til at jeg ikke er helt ute å sykler?:)


Fikk denne bruksanvisningen: Noen som pleier og la det stå i ro i 30 min? Punkt 6.

1. Fyll 21 liter vann i bryggekjelen, varm opp vannet til 73-74 grader.

Ha effektregulatoren på maks.

2. Slå effektregulatoren på 10%, termostat på 68 gr., ha i maltet: 6 kg.

3. La trekke forsiktig med å resirkulere 2-3 bøtter av vannet fra krana.

4. Kjenn forsiktig med røresleiva at det ikke er klumper i mesken

5. sjekk temperaturen, skal ligge på 65-68 grader.

6. La stå i ro med lokk på i min 30 min.

7. Hvis behov /ønskelig hev temperaturen til 68 grader med å øke

effekten noe og resirkulere vørter kontinuerlig. Slå ned effekten

igjen!

8. La stå med lokk på i total ønsket mesketid: 75-90 minutter.

9. Sett på varmen opp igjen til 60-80%, løft opp meskekaret på ringen

og resirkuler kontinuerlig opp til 78 grader. Tapp ned vørter i bøtta

for du løfter, da blir det lettere.

10. La renne ned til tørt på toppen. Skyll med 13 liter rent vann som er

forvarmet til 75-78 grader. Sjekk at det blir nesten fullt, 28 liter.

11. Tilsett bitterhumle når det begynner å koke. La koke 1 time.

12. Løft ut og tøm meskekar. Gjør rent.

13. Tilsett smakshumle siste 15 minutter av koketiden (75 min. tot.)

sammen med 1 protafloc tablett.

14. tilsett aromahumle siste 4 minutter. Ha i kjøler (uten vann) for

sterilisering.

15. Slå av varmekilde, sett på kjølevann. Pass på at kjøler er øverst mot

overflaten.

16. Stopp kjølingen når det er 24-25 grader i overflaten. Ta ut kjøler,

gjør ren og tøm for vann.

17. Lag gjærstarter med 0,2l sterilt vann (10 x gjærmengde), 25 gr.

18. La stå for bunnfelling 45-60 minutter. Gjør klar og steriliser gjærkar

med Oxi.

19. Begynn å tappe ned i gjærkar med liten åpning. La sildre og plaske

ned i gjærkaret. Kontroller og noter OG (Original Gravity).
 
Vi gjør det ganske likt synes jeg, og bra øl har det nå blitt :)

Vedr pkt 6 så bruker jeg sirkulasjonspumpe kontinuerlig under mesking, så da blir det heller å følge med at flowen er OK.

Eneste det er greit å ha temperaturen noen grader over mesketemperatur før du har malten oppi, siden temperaturen synker litt da. Hvor høy effekt osv en må ha under meskingen avhenger litt av om en isolerer kokeren (liggeunderlag el.lignende) for å holde mer på tempen, eller ikke. Sånne ting får man mer i fingrene etter hvert.
 
Liker å meske litt varmere (66-67C) enn det der på porter/stout, for å få litt mer restsødme og fylde, men mange liker jo tørrere porter og stout også :) bare så du er obs på effekten av mesketemperatur: 63-64 vil gi et tørrere øl (lavere FG), mens varmere temperaturer (66-68) vil gi et søtere øl (høyere FG) - vel å merke så lenge alt annet er likt, med samme oppskrift, samme gjær osv.
 
Tilbake
Topp